Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa universala

Vizitator wolfentine

Postări Recomandate

Vizitator wolfentine

SalutSunt (semi)electronist de pregatire dar nu prea profesez (teoria este, da' prafuita)Daca nu sunteti amatori de povesti suport del post, kick, ban si restu'Am ajuns intr-un impas, vreau sa fac o sursa "universala", adica:-1 sursa de U single(buna si duala pt CI)-consatanta-reglabila-liniara, cu partea de putere cu el. discrete 0-30v max20-25A-1 sursa de I constant-reglabil (constant, nu limitat) 0-20A sa foloseasca parte de putere a celei de sus cu reglaj destul de fin pt.incarcare acum. ex. 1/10 din 850mAh, 1/10 din 55Ah, 15mA LED etc.- sursele sa functioneze nesimultan (de altfel imposibil U+I constant in acelasi timp)si nu prea are nimeni kef prin carti si net sa gandeasca skeme pt domenii asa mari.Ambitia mi-a trezit-o: [bateria de la masina/tel.+montaje home-made] versus ["aburitorii" de "electronisti"/reparatori de masini etc(ex.: "Dom'le bat. de masina se incarca la U const", "ba la I const", ba am vaz. pe unu' ca isi incarca bat de masina la trafo 220/12V~ (ALTERNATIV) direct pe baterie-5min-fierbe-gata pune-o: har-har-har="vezi bah ca SA necat")].Aceiasi abureala face si "releul" de incarcare din tel mobile: forteaza incarcarea si ii scurteaza viataIn concluzie imi dati si mie o sinapsa doua de neuron traduse in skeme? :) Un skelet poate fi si fisierul atasat.Multumesc, PS daca se poate raspuns tot pe forum pt stiinta/nestiinta si a altora

sss.ppt

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

2

• radusa

2

Vizitator smilex

Iti dai seama ca tensiunea de 60V la iesire trebuie asigurata cu 70-80V la intrare. La 20A. Deci 1600W. La scurt vei prelua puterea pe tranzistoare. Chiar cu prize secundar, comenzi inteligente, etc, nu poti scapa fara 500W pe tranzistoare. Daca totusi insisti, procura traful necesar. 2x35Vca cu prize simetric dispuse pt. diminuarea puterii pe tranz. (se poate si fara).

Link spre comentariu

In primul rand am o intrebare. Ce faceti cu 20-25A? In al doilea rand I-constant se realizeaza prin reducerea lui U in functie de sarcina. Deci nu exista I-constant fara variatie de U. Ca sa nu mai vorbim, ca I-constant inseamna de fapt limitarea I-ului la o anumita valoare. Deci nu exista, asa cum ati spus, "constant, nu limitat".Iar o sursa de alimentare universala de laborator are si reglaj pe tensiune si reglaj pe curent. Deci se poate alege regimul dorit, ori tensiune stabilizata, ori curent constant. Ori amandoua, pt incarcarea unui acumulator de exemplu unde reglam intai tensiunea de final 14.4V dupa care cuplam acumulatorul si reglam limitarea de curent la valoarea dorita. Sursele de curent mare de regula se fac cu tensiune fixa tocmai pt a evita ceea ce a spus si 'smilex', si anume de a disipa puterea maxima la scurt circuit in radiatoare.

Link spre comentariu
Vizitator wolfentine

1. Normal ca 20A s-ar putea sa nu-i folosesc decat foarte rar, dar imi plac lucrurile cu toleranta mare de siguranta.

2. a. "sursele sa functioneze nesimultan (de altfel imposibil U+I constant in acelasi timp)"

Pai asta am zis si eu. Normal ca daca tin U const si R (sarcina) variaza (intr-un anumit domeniu) variaza si I. Asta era sursa de U const. Cazul celalalt: daca tin I constant si R variaza normal ca variaza si I.

2.b. Scuze, dar cred ca sunt notiuni diferite constant si limitat, constant inteleg sa nu miste acul ampermetrului cu, sa zicem, mai mult de 50mA cand sarcina isi modifica R a.i caderea de U pe sarcina se misca de la 10 la 18V, sa zicem. Limitat, inteleg ca daca R al sarcinii scade sa nu poate sa fure din sursa mai mult de 6A, :) sa zicem.

3. "Iar o sursa de alimentare universala de laborator are si reglaj pe tensiune si reglaj pe curent. Deci se poate alege regimul dorit, ori tensiune stabilizata, ori curent constant. Ori amandoua," cu asta nu sunt de acord. Aceeasi sursa de U constant are reglaj pe I numai sa-l limiteze.

4. Cu partea de disipare, intradevar, e o problema dar sunt la stadiul de hartie si creion

Link spre comentariu

Singurul punct unde nu am intales exact ce afirmati este 2b. In rest totul este clar.

In fapt nu am intales exact ce intalegeti dvs prin I constant.

Putem spune de un I constant in momentul cand sarcina este constanta si tensiunea de intrare variaza in anumite limite. Atunci limitez curentul la valoarea ceruta si il tin CONSTANT acolo. Chiar daca sarcina se va marii (R sarcina va scadea) curentul va ramane constant, dar printr-o procedura de limitare. Dar daca sarcina mea va scadea (R sarcina va creste) atunci curentul, la un moment dat, cand va deveni mai mic decat valoarea setata, va scadea si el. Nu am cum sa dau curent cuiva care nu vrea. In cazul scaderii sarcinii (R>), pt a putea mentine acelasi curent ar trebui sa maresc tensiunea. Dar nu cred ca asta este indicat, deoarece tensiune de alimentare o setam la inceput la valoarea tensiunii de lucru a aparatului (componentei) alimentate. Depasim tensiunea maxima, ardem sarcina.

Daca am vorbi mai exact despre o sarcina anume, sa stim cat variaza, poate ne-am lamuri cum stau lucrurile.

Punctual pe text:

"2.b. Scuze, dar cred ca sunt notiuni diferite constant si limitat, constant inteleg sa nu miste acul ampermetrului cu, sa zicem, mai mult de 50mA cand sarcina isi modifica R In ce limite se modifica R? a.i caderea de U pe sarcina se misca de la 10 la 18V, sa zicem. Tocmai ca pt a pastra un curent constant pe sarcina, ma joc cu tensiunea in functie de sarcina, deci tensiunea nu are cum sa se modifice de la 10-18V, ca nu ii da voie sursa. Limitat, inteleg ca daca R al sarcinii scade sa nu poate sa fure din sursa mai mult de 6A, sa zicem."

Si daca R creste mult, eu cum ii mai dau curentul care il vreau a fi constant

Este posibil ca eu sa nu intaleg exact afirmatile dvs. Dar eu intaleg lucrurile asa cum le-am expus mai sus.

Link spre comentariu

Pentru a reduce puterea disipata pe tranz de putere la sarcini mici si scurt exista si varianta de limitare de curent cu intoarcere(la scurt curentul este mai mic decat valoarea la care a inceput protectia de suprasarcina)Asa ca nu totdeauna o sursa cu limitare curent trece in regim de generator de curent constantSa nu uitam si cazul lui lm317 de exemplu care are si limitare de putere disipata si la surtcircuit si diferenta mare intrare-iesire curentul incepe sa scadaUn generator de curent constant trebuie sa depaseasca aceste situatii si sa dea intr-adevar curent constant pt domeniul proiectat

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@wolfentine Tot ce doresti se poate obtine din una si aceeasi sursa. Fixezi curentul pentru 10A si iti va livra tensiunea reglata de tine la 10A. Daca doresti 20V/10A, tensiunea scade liniar (sub 20) odata cu scaderea liniara a sarcinii sub 2 ohmi. Pt. 1A, la sub 20ohmi, etc. Fixezi tensiunea la maxim, si reglezi ce curent doresti la iesire, vei avea o plaja larga de sarcini posibile (inclusiv scurt) care primesc curent constant. Poti avea reglaj brut si fin si pe tensiune si pe curent.

Problema deosebita este evacuarea caldurii maxim posibile, radiatoarele vor fi enorme, sursa cu volum foarte mare, pret ridicat. Treci peste astea?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări