cosmin88 Postat Noiembrie 13, 2011 Partajează Postat Noiembrie 13, 2011 Va salut! Am nevoie de un sfat din partea voastra. Vreau sa construiesc un temporizator, alimentat de la 220v care sa-mi cupleze un consumator de 1000w (asta se poate rezolva printr-un releu mai puternic ). As vrea sa functioneze 15 min( ON 15MIN) si sa stea 5min (OFF 5MIN) pe toata durat timpului cat este alimentat, astfel realizand o economie de energie electrica.Am tot cautat diverse modalitati de a face asta insa ce am gasit sunt doar prize programabile si alte chesti si nu ma ajuta mai deloc. Drept uramare as vrea sa ma ajutati cu o scheama, pentru a putea rezolva problema asta.Cunostintele mele de electronica sunt la un nivelul mediu.multumesc anticipat. Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 13, 2011 Partajează Postat Noiembrie 13, 2011 Daca nu ai nevoie de precizie (banuiesc ca e un incalzitor electric) ai putea face un timer simplu de 5 minute (de exemplu cu 555), urmat de un numarator in inel cu 4 pasi (cu 4017). Sta cate 5 minute pe fiecare pas; in timpul primilor trei pasi este actionat releul (circuit SAU cu 3 intrari), iar pe al patrulea pas - nu. Link spre comentariu
vcdec Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Sau si mai simplu ai putea sa-l faci cu un PIC (de ex. PIC16F628A), un tranzistor si releul de care ziceai.Singura chestie ca trebuie sa apelezi la un coleg de forum sa-ti programeze PIC-ul (treaba de 15minute...). Dar montajul e mult mai simplu asa, sunt cateva piese. Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 O schema cum iti propuneam mai sus ar fi asta. 4541 contine un oscilator si un divizor cu 2^16. Rezistenta cu steluta poate fi modificata pentru reglarea perioadei de 5 minute.Pentru testarea rapida poti sa legi pinul 13 la masa (in loc de +) si vei avea divizare numai cu 2^8.La 4017 pe pasii 0, 1 si 2 este anclansat releul, pe timpul pasului 3 nu este anclansat, iar cand incepe pasul 4 se reseteaza numaratorul si se revine la pasul 0. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 La montaje de timere digitale in genul celui de mai sus, eu obisnuiesc sa pun pe traseu (la o iesire Q convenabil aleasa) un LED care sa clipeasca cu o frecv convenabila (nu e important) care sa confirme functionarea corecta. De regula pun sa bata aproximativ secunda, sau mai mult.E convenabil de folosit si CD4060 (HEF, MMC, etc). Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Un astabil cu factor de umplere de 66%,cu 555...reteaua de temporizare o separi (on/off) cu diode. Temporizarea maxima 15' (on) si cea minima 5min'(off).E555 poate duce 200mA,comanda contactorul direct;pt siguranta se pune un led bicolor/doua de culori diferite pe iesirea integratului,acesta indica functionarea lui si statusul. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Ar fi intr-adevar, varianta cea mai simpla, dar, pentru timpi lungi, timerele digitale il cam bat la cur, chiar daca el e timer specializat. Asta pentru ca scapi de elco si de rezistente mari si instabile.Acuma, daca e vorba de 5 minute ca aci, la un elco, sa zicem de 100 micro ar veni cativa megohmi, mai treaca-mearga.Dat fiind preturile contemporane atat de mici pt componente, eu ma folosesc exclusiv de timere digitale, 555 mai rar.Ar mai fi varianta CMOS, am mai folosit varianta dubla smd (556), dar deja sunt cam scumpe, nu exagerat, dar nejustificat (vorbesc comparativ cu alte optiuni). Link spre comentariu
cosmin88 Postat Noiembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Va multumesc tuturor pentru ideile propuse. Temporizatorul il voi folosi la un sistem de degivrare.As vrea sa fie plug and play adica la un capat stecherul care il bag in priza , modulul de comanda (temporizatorul) si priza de alimentare a sistemului de incalzire.M-am pierdut putin prin discutia voastra, as vrea ceva cat mai simplu si totodata fara costuri prea mari (poate cer prea mult ) In constructia temporizatorului dupa cum a-ti spus si voi as vrea sa pun un led (bicolor ) care sa-mi indice statusul.Legat de schema de mai sus principiul de functionare un pas= 5min adica ON 3x5min si OFF un pas adica 5min. Daca asa este ar fi ok, este exact ce imi trebuie. In cazul schemei de sus unde pot bune ledul bicolor care sa-mi indice statusul..Nu am mai cochetat de ceva timp cu electronica si imi este mai greu pana ma prind ce si cum .Multumesc Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 LED clipitor nu am unde sa pun, fiindca exista o singura iesire, cu factor de divizare programabil prin pinii A si B.O se testez si o varianta cu 4060 care are mai multe iesiri.Niste variante de LED-uri semnalizatoare (rosu=on, verde=off):1. daca ai un contact liber pe releu 2. cu un tranzistor npn 3. cu un integrat.Cu galben e desenata schema veche. Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 16, 2011 Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 Revin cu varianta 2 cu 4060, unde avem si LED-pulsator pentru confirmarea functionarii. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 16, 2011 Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 Urmeaza probabil varianta 3, redusa la un 4060, economisind un 4017... Link spre comentariu
florincccc Postat Noiembrie 16, 2011 Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 Ce avantaj aduce un incalzitor de 1000W care functioneaza 5 minute din 20 fata de un incalzitor de 250w care functioneaza continuu? Link spre comentariu
cosmin88 Postat Noiembrie 16, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 Florin functioneaza 15min si sta 5min si am spus ca il folosesc pt un sistem de degivrare, nu pt altceva. Ticu multumesc mult pentru ajutorul acordat. As mai vrea sa te intreb , vad ca modulul propus de tine este alimentat la 12v iar intrebarea mea este ce consum ar avea tot modulul pentru ca vreau sa-i pun un transformator care sa-l alimentez de la 220v. Consuma mai mult de 500mA? A doua intrebare ar fi ce releu ma sfatuiesti sa folosesc, puterea ar fi de 1000w dar pe viitor va creste si voi avea max 1700w ? Multumesc Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 16, 2011 Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 @cosmin88 - contactele releului trebuie sa reziste la tensiunea 220V si curentul sarcinii (I=P/U=1000W/220V=5A dar practic e bine sa reziste la un curent dublu, adica 10Amperi). Bobina releului lucreaza la tensiunea U=12V si are o anumita rezistenta R (pe care o masori practic daca nu scrie pe eticheta), de exemplu 150 ohmi. Atunci curentul prin bobina este I=U/R=12V/150ohm=0,08A=80mA. Mai aduna vreo 20mA pentru LED-uri, restul nu mai conteaza. Deci in total 100mA si iti ajunge alimentatorul care poate da 500mA. Ar fi bine sa fie stabilizat si sa nu se incalzeasca excesiv. Link spre comentariu
cosmin88 Postat Noiembrie 17, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Am inteles, mai postasei aseara o schema cu 555 de ce nu mai apare acum pt ca era destul de usor de facut. Nu functioneaza cum trebuie si de aia ai sters postul? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum