Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

1000 WATT Amplifer

Postări Recomandate

lasati explicatiile domnilor,deoarece hpavictor nu poate fi contrazis...dumnealui stie electronica....tampenie mai mare ca asta nu am putut auzi--zennerele de 12 v din grila-sursa protejeaza(limiteaza) mos-fetul la supracurent sau scurt-circuit. :ras: ce tensiune trebuie sa cada pe rezistenta din sursa pentru a ramane circa 2,5-3v Ug-s? :cry:

Ce nu intelegi?DAca nu crezi implementeaza sa vezi cum limiteaza curentul un zener. Mai bine cu o limitare de genul decat NIMIC.2.5-3V Vgs? La tensiunea mosfetul abia e deschis. Tu trebuie sa pui limitarea pe la macar 6A/element.Normal ca poti sa il contrazici pe Victor, dar nu cu elucubratii de acest gen.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asa zisa limitare de curent, in acest caz se face pe principiul punem dioda zenner, de x vilti, astfel incit sa limitam curentul pein acel tranzistor (set de tranzistori paralel ), la valoarea de sa zicem 10A prin deschiderea de xx% a tranzistorului adica sa zicem daca ar avea rezistenta D-S de 0,01 ohmi la 10Vgs, deschidem de ex la 7 Vgs unde sa zicem prin absurd ca rezistenta D-S ar fi de 3 ohm per brat de tranzistori.Ok, 95Vcc pe 3 ohm ar fi 31A, asta in cazul in care sursa NU clinteste.Intrebare, in defapt 2 intrebari: Ce putere s-ar disipa in acest caz pe bratul de tranzistori ,cumva 2900W minim?Ce facem daca de ex in acest caz la un scurtcircuit pe iesire (gen permanent)?Facem BUM, aia facem,...Intre

Link spre comentariu

O mare sansa sa se intample asta daca nu ai sigurante in amplif!Bun, acum te rog sa faci acelasi rationament pt Ugs maxim mai mic si apoi pt Ugs maxim 15V. Sa vedem plusurile si minusurile fiecarui caz.Apoi cred ca vom cadea de comun acord ca o limitare BINE ALEASA e mai buna decat NIMIC.Ca se pot implementa protectii mai meseriase evident ca se pot si ca e mai bine!

Link spre comentariu

O mare sansa sa se intample asta daca nu ai sigurante in amplif!

Bun, acum te rog sa faci acelasi rationament pt Ugs maxim mai mic si apoi pt Ugs maxim 15V. Sa vedem plusurile si minusurile fiecarui caz.

Apoi cred ca vom cadea de comun acord ca o limitare BINE ALEASA e mai buna decat NIMIC.

Sharky, aceea nu este o limitare de curent a mosfetului(rilor) atit timp cit este de valoarea de 12Vcc, la 10Vcc intre grila si sursa, mosfetul este deschis complet (Min RDS ON).

La cum este implementata in schema aceea,este o dioda de limitare a a mosfetului la supratensiuni mai mari de 12V intre grila si sursa.

Daca acea dioda ar avea rolul de protectie la supracurent a mosfetilor, inseamna din START ca amplificatorul are un curent maxim limitat, prin marirea artificiala a rezistentei D-S a mosfetului respectiv, prin nedeschiderea 100% a mosfetului(de ex zenner de 6,2 sau 7,5V), insa atunci ai avea disipatie MULT mai mare pe tranzistorii finali, in regim normal de lucru, deoarece este marita artificial rezistenta D-S in starea de conductie,cit timp bratul de finali conduce alternanta respectiva (perioada alternantei pozitive sau negative, in functie de caz) , evident randamentul scazind dramatic.

Este ca si cum, ai limita curentul pe sarcina prin inserierea alimentarilor fiecarei ramura cu cite o rezistenta de citiva ohmi, pe care "trebuie sa pierzi" o anumita valoare a curentului catre sarcina, din ambele alternante...

Tranzistorii mosfet (cei verticali in mod special), sint facuti sa lucreze mult mai eficient in regim On-Off (0-10VG-S) decit in regim liniar.

Cei laterali , au avantaje in acest caz, deoarece marea majoritate(lateral mosfets for audio sa zic asa), se deschid full la tensiuni de citiva volti, MULT mai joase decit cele verticale.

Dezavantalui lor este ca nu sint de curenti foarte mari, si trebuiesc pus multi in paralel, plus faptul ca sint mult mai scumpi si ca nu prea se (mai) gasesc.

Pentru 1000W/4 ohm, avem aproximativ 63,5Vrms.

Curentul nominal pentru acea putere ar fi 63,5/4=14,5A.

Simuleaza te rog schema, si arata-mi ce curent trece prin fiecare ramura de FET-uri cind ai 4 ohm sarcina, si cind ai de ex 0,05 ohm (un scurt circuit simplu) ca sarcina in ambele cazuri tranzistorii finali mosfet fiind deschisi 100% (deci aproximativ 0,05 ohm D-S) deoarece au 12V intre G si S in acea schema.

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... rfp260.pdf

Asa ar arata corect protectia la supracurent in cazul unor etaje finale cu MOSFET, nu chestia cu dioda...

Am incercuit cu rosu, elementul traductor de curent si cu violet , circuitul de limitare a curentului prin BLOCAREA cu ajutorul lui Q144 si Q145 deschiderii tranzistorilor driveri Q111,Q112 respectiv Q113 si Q114, cit si a optocuploarelor ce lucreaza cu montajul de mutting al schemei respective.

Daca te vei uita atent, in schema sint tranzistori finali VERTICALI, IRFP360, iar partea "de comanda" a mosfetilor, este alimentata din o tensiune auxiliara "suprapusa" peste alimentarea de forta, astfel incit partea de comanda sa "aibe" cu minim 10-15Vcc "mai mult" decit au mosfetii, asigurindu-se in acest mod comanda "corecta" a tranzistorilor finali.

Posted Image

Fara sa vreau sa jignesc pe cineva, schema prezentata in prima pagina, pot spune ca este FOARTE DEFICITARA, si cred ca, ONITIAL a fost conceputa cu tranzistori bipolari, pe urma, "adaptindu-se" tranzistori Nmos.

Link spre comentariu

Unii confundă protecţia cu diode zener, care e o protecţie contra comenzii deschiderii exagerate a moşilor şi care e oarbă, nu ''vede'' curentul, cu protecţia de curent la suprasarcină şi scc (implicit cea de tensiune continuă în cazul străpungerii trz) care se montează la ieşirea amplifului şi decuplează sarcina.

Link spre comentariu

Pai tocmai, s-a spus ca zennerul de 12V protejeaza finalii la scurt iar eu am afirmat ca nu are cum devreme ce pragul superior este prea mare chiar si pentru mosfetii astia verticali... :nas: In fine daca tot se vorbeste despre protectii la scurt si sapand pe net am gasit pdf-ul asta, poate va ajuta in a va inspira:

Link spre comentariu

Domnule, am spus o limitare bine aleasa. 12V e cam sus, dar decat nimic tot e ceva. Nu a vorbit nimeni sa limitezi mosfetul la o rezistenta echivalenta de 4ohmi.Nu se intampla nimic in cazul acesta daca sarcina e de 4 ohmi si mosfetul limitat la 12Vgs. In cazul acesta il poti limita chiar mai jos deoarece ai multe perechi.Ca e schema aiurita si i se pot aduce multe imbunatatiri e alta poveste!Nu inteleg de ce e nevoie de o simulare pt orice banalitate, dar cine are vreme de asa ceva nu are decat sa experimenteze. Se va vedea ca pe sarcini normale nu e nevoie de 12Vgs deci zenerele nu vor avea efect. Cam aia e ideea, sa nu intre in actiune pe sarcini normale, doar cand sarcina scade sub un prag sa inceapa sa limiteze curentul maxim.

Link spre comentariu

Pai , nu vrei sa fii capabil sa intelegii ca:

Presupunem ca folosim un zenner de sa zicem 7,5V sau 8V sau ce valoare vrei tu, dar mai mica de 10V, 10V find tensiunea la care rezistenta interna a mosfetului este la valoarea minima data in catalog, pentru a "limita" curentul prin tranzistorul mosfet, asta inseamna sa NU IL "DESCHIZI COMPLET" pentru rezistenta minima R D-S on, corect?

Bun.

Atunci tu realizezi ca, caderea de tensiune pe mosfeti va fi MULT mai mare decit daca ar fi deschis complet, la valoarea de Rds on minima?

Ce se imtimpla atunci cu randamentul, o ia pe aratura, nu?

Sharky, explica tu, CUM STIE zennerul ala sau acel mosfet ca este in suprasarcina? :nebunrau:

Deci pastram 12V zennerul ca valoare aleaza, sau 10V zenner sau 8V zenner sau citi volti vrei tu la zenner, si facem scurt pe iesire sau punem o sarcina echivalenta de 0,5 sau 0,1 ohm.

CINE ii spune zennerului ca "este suprasarcina sau scurt pe iesire", astfel incit zennerul sa scada V G-S la o valoare incit sa limiteze curentul de iesire??????????

Oare exista zenner care isi modifica parametrii, daca tranzistorul final lucreaza in suprasarcina?

O fi vre-o comunicare "telepatica" intra tranzistorul final mosfet si zenner, in care tranzistorul ii spune diodei zenner " sora mea, zenner, inchide-mi tensiunea de deschidere, ca nu mai suport" ?!? :ras:

Acolo NU exista nici un traductor de curent, si nici un tranzistor sau optocuplor, care sa aibe vre-o functie de limitare de curent sau de tensiune de comanda, cum am prezentat in schema din postul anterior...

Aceea este o banala zioda zenner, care protejeaza tranzistorul mosfet la supratensiuni V G-S mai mari de 12V,nimic altceva, ce este asa de greu de inteles?

Iar cum valoarea este mai mare decit tensiunea de deschidere full a mos-ului, nu existe NICI UN FEL DE LIMITARE DE CURENT.

Putem spune ca PROBABIL, datorita capacitatii mari in curent a etajului de iesire, amplificatorul ar putea "rezista" unui mic scurtcircuit sau suprasarcina la iesire, insa eu NU VAD NICI O SIGURANTA FUZIBILA, pe bratele de alimentare cupa electroliticii de filtraj, care si ei la rindul lor, inmagazineaza .

La un minim de 10000uF filtraj pe brat (ceea ce imi pare o valoare mult prea mica pentru o putere de 1Kw/4 ohm), nici nu vreau sa ma uit cum ar sari in sus finalii, cu toata "capacitatea lor mare in curent", cind vor trebui sa "sunteze", energia stocata in electroliticii de filtraj...

Revin cu un desen, cind ajung la job.

Link spre comentariu

Pai Sharky, explica tu, CUM STIE zennerul ala sau acel mosfet ca este in suprasarcina? :nebunrau: Deci pastram 12V zennerul ca valoare aleaza, sau 10V zenner sau 8V zenner sau citi volti vrei tu la zenner, si facem scurt pe iesire sau punem o sarcina echivalenta de 0,5 sau 0,1 ohm.CINE ii spune zennerului ca "este suprasarcina sau scurt pe iesire", astfel incit zennerul sa scada V G-S la o valoare incit sa limiteze curentul de iesire??????????

Pai...zenerul stie cand e scurt pe iesire de la curentul de trece prin rezistenta din S.Sa luam un exemplu...zener de 12V si cadere de tensiune pe rez din sursa 2V, rezulta Ugs 10V, deci ok. Daca scadem sarcina tensiunea pe rez creste, deci Ugs scade, astfel limitand mosfetul. Acum, daca si sigurantele sunt alese corect vor ceda, protejand amplificatorul. Cel putin asa vad eu, personal, aceasta solutie.Trebuie incercata practic!!!
Link spre comentariu

Leco are dreptate, in situatia in care mosfetul este in semiconductie ( deschis incomplet ) atunci practic creste creste rezistenta DS si atunci logic ca va creste mult si tensiunea ce va cadea pe el, asadar limitezi curentul ( care oricum nu va putea fi mai mic decat valoarea de varf ceruta de puterea utila a montajului ) insa maresti brusc si mult tensiunea de pe mos, greu de crezut ca va putea face fata la asemenea tensiuni chiar si pentru cateva secunde. :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări