Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

1000 WATT Amplifer

Postări Recomandate

Indy, daca te uiti atent pe schema, tranzistorii driveri pleaca direct din alimentare sau din median, pentru deschiderea mosului, ma refer exact cum ar fi o conexiune darlington intre 2 bipolari.

Curentul pe care "l-ar da inapoi" mosul, in caz de scurt la iesire, este MULT, MULT mai mic decit curentul ce-l ofera tranzistorii driver, nereusind sa "invinga" acel curent dat de driveri, deci degeaba.

Daca face cineva PCB-ul, ma ofer eu voluntar sa facem testele, pe finalii mei.

Insa cind tranzistorii vor ceda, veti fi cu totii in stare sa va scoateti din cap ca, acea dioda zenner NU are rol de limitare de curent IN CAZ DE SCURTCIRCUIT pe iesire?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

LEco, nu mai bine pui in practica etajul final din schema?Atata trebuie: mosu, rez emitor, zenerul si rez din grila. In rest din partea mea poti sa ii dai direct cu generatorul de semnal in grila si ii pui un bias dintr-o baterie de 9V divizati cu un potentiometru.Cum poti sa spui ca nu e nici un traductor de curent cand zenerul e pus peste GS si peste rez din sursa?E f corect ce spui tu in cazul unei surse in comutatie in care mosul trebuie sa se satureze cat poate el de mult, dar nu asta e regimul aici.Repet, pt sarcini normale si un zener bine ales nu isi face simtita prezenta! Urmareste daca vrei pe un av400 sau orice amplfi de genul care e tensiune GS si ai sa vezi ca in sarcina normala nu ajunge la valoarea zenerului. Daca ai pune asa ceva in praxtica ai vedea ca Ugs nu ajunge la 12V decat pt impedante f mici la iesire! La 8-4ohmi nici nu se apropie nici macar de 8-9V, mai ales la atatea perechi.Asta nu e o scuza pt a nu implementa o protectie calumea la scurt, dar avand in vedere pretul unui zener merita pus ca si o protectie in plus pe langa una desteapta.Vorbeste cu sorteh sau cu victor daca nu crezi, eu sunt satul sa explic banalitati.

Link spre comentariu

Pai cum sa fie deschis incomplet......daca lucreaza in regim liniar , la curent de scurtcircuit ? Care rezistenta DS , ca nu este vorba de regim de comutatie...

Victor, un tranzistor ce lucreaza in regim liniar, nu este echivalent cu o rezistenta VARIABILA de putere mare, controlata in tensiune(mosfet) sau in curent (bipolar)?In regim de comutatie, un mosfet lucreaza ca un releu On-Off, in care am traduce rezistenta interna r D-S ca fiind "rezistenta" de contact a releului.Cu cit rezistenta interna(sau de contact a releului) este mai mica, deci contact mai bun, cu atit pierderile sint mai mici, in ambele cazuri.Am sa incerc zilele urmatoare, in functie de timp, sa implementez modulului meu, ( folosesc partea de intrare pina in piloti si bias) iar restul voi folosi topologia de la iesirea acestui montaj.Nu am sa folosesc atitia finali odata, deoarece nu doresc sa farim o groaza de tranzistori, voi incerca sa arat ce se intimpla cu disipatia pe sarcina de 4 ohmi sa zicem, cu zennere de 12V si de 8,2V ; 7,5V 6,2V in grile, sa vedem daca am avut dreptate sau nu, referitor la deschiderea "partiala" a mosurilor, in ceea ce priveste disipatia si evident randamentul, iar pe urma inainte de a face scurtul pe iesire si distruge acei tranzistori, imi spuneti voi ce valoare vreti sa aibe "dioda zenner de protectie".In timpul testului, vom avea osciloscop in paralel pe dioda zenner si scadem treptat impedanta sa vedem ce se intimpla.Desi foarte usor ar fi de simulat aceasta schema, cu alimentarea data de +/- 95Vcc, ca fiind constanta, si cu diverse sarcini ce coboara de la 4 ohm, in jos spre 0.05 ohm.As vrea sa vad ce curent trece prin drenele mosilor respectivi, in acele cazuri.E ok asa?
Link spre comentariu

DomnilorMa asteptam de la Dvs sa determinati valoarea curentului de drena (sursa) pentru valorile elementelor de circuit din schema (prin calcul, dintr-un grafic sau, mai modern, prin simulare) si in functie de acest rezultat sa trageti niste concluzii. Valoarea este de ordinul zecilor de amperi pe tranzistor (ca. 70-80A pt. VGS(th)=2V).Iar restul energiei Dvs ati fi putut s-o folositi pt. a-l indruma pe cel ce a deschis subiectul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări