XAN77 Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Sunt curios cum iti merge convertorul universal de la danyk si ce putere/randament poti scoate din el. Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Am scimbat traful cu un tor din surse, torul galben, are 27x14x11mm, la-m bobinat cu 5 sarme de 0.6 in paralel 19 spire, motorasul merge mult mai frumos, insa cand pun rezistentelein serie de 2r2 (s2 buc) scade la 13v...nu e de ajuns acea sarma? Link spre comentariu
pinky Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Sunt curios cum iti merge convertorul universal de la danyk si ce putere/randament poti scoate din el.Mi s-a parut interesant deoarece in caz ca nu lucreaza tranzistorul, nu baga tensiunea de alimentare direct in iesire. Am avut nevoie de facilitatea asta deoarece am folosit convertorul pentru a cauta piese in scurt. De exemplu in placi de laptop se mai pun condensatori SMD in scurt si nu stii care din cei 20 condensatori pusi pe o bara de alimentare este in scurt. Daca e pe bara de 19V merge sa-i dau 12V de pe un acumulator dar daca e de pe 5 sau mai mic, nu-mi vine sa-i dau 12V in freza. Chiar am avut nevoie de aceasta facilitate. Am setat iesirea la 2,75V ( ca mai jos nu merge ) si am pus pe o linie de alimentare in scurt la un laptop. In cateva secunde a inceput sa iasa fum din condensatorul care era in scurt. Convertorul s-a incalzit pe la 40-45 grade, la fel si bobina. Puterea de iesire depinde de sarma folosita la acel traf, de MOS-FET, de acel R2 pe care eu l-am facut mai mic adica 3 x 0,15 ohm in paralel si de D1. La D1 am folosit o dioda dubla MBR3045 din sursa de alimentare. Dioda asta merge pana la 45V. Evident ca toti condensatorii trebuie sa aiba tensiunea de lucru mai mare decat tensiunea pe care o filtreaza.Putere / randament: eu am masurat cu un clampmetru curentul de intrare si de iesire dar s-ar putea sa se fi masurat eronat. Am pus un bec de 12V / 55W. Intra in montaj 7,4A si iese 5,8A. Aceleasi valori le-am obtinut la ambele variante de convertor DC-DC. In plus fata de schema data de danyk si schema data de producator am mai pus un cond de 100nF undeva ( va zic luni ) ca sa scap de tziuituri si zbarnaituri. Am scapat de zgomote, temperaturile au ramas aceleasi, la fel si curentii de intrare si iesire. Am scimbat traful cu un tor din surse, torul galben, are 27x14x11mm, la-m bobinat cu 5 sarme de 0.6 in paralel 19 spire, motorasul merge mult mai frumos, insa cand pun rezistentelein serie de 2r2 (s2 buc) scade la 13v...nu e de ajuns acea sarma? La schema facuta de tine eu am folosit o bobina cu sarma de 1mm^2, vreo 20 spire pe un tor din sursa daca imi aduc bine aminte. Faptul ca scade tensiunea nu e prea normal deoarece exista o corectie care ar trebui sa functioneze. Eu am testat cu bec de 12V / 55W si a scazut tensiunea doar cu 0,3V. Mai multe detalii pot da luni cand ajung la serviciu. Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 La schema facuta de tine eu am folosit o bobina cu sarma de 1mm^2, vreo 20 spire pe un tor din sursa daca imi aduc bine aminte. Faptul ca scade tensiunea nu e prea normal deoarece exista o corectie care ar trebui sa functioneze. Eu am testat cu bec de 12V / 55W si a scazut tensiunea doar cu 0,3V.Mai multe detalii pot da luni cand ajung la serviciu.Nu stiu de ce, dar o sa incerc si eu cu sarma de 1 sau de 1.2 mi se pare ca am si am pus o dioda dubla SBL2045, dar o sa las doar una este de ajuns, asa se deschide mai usor si o sa schimb tranzistorul cu un STP80NF10 are RDS-on mai mic putin 0.015 R. Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Am Bobinat acum 20 spire cu sarma de 1.4, nu am avut alta, si se comporta mai prost, scade tensunea sub 10v..cel ma bine mi-a mers cu traful cu intrefier dar tiuia ca naiba de tare,Nu stiu ce sa ai incerc... Link spre comentariu
pinky Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Pana la urma ai gasit UC3843 ? Ca parca ziceai ca ai doar 3842. Sunt aproximativ echivalenti doar ca 3842 nu merge la 12V, are nevoie de 16V alimentare ca sa functioneze. Link spre comentariu
pinky Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Sunt curios cum iti merge convertorul universal de la danyk si ce putere/randament poti scoate din el.Din motiv de neatentie nu am calculat corect randamentul.Situatia sta in felul urmator:intrare: 12V x 7,4Aiesire: 14,4V x 5,8AAsta inseamna randament 94% . Asa e ?Luni voi reface masuratorile deoarece imi da cu virgula. Adica imi da ca un bec de 60W consuma 83W Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Pana la urma ai gasit UC3843 ? Ca parca ziceai ca ai doar 3842. Sunt aproximativ echivalenti doar ca 3842 nu merge la 12V, are nevoie de 16V alimentare ca sa functioneze.Da UC3843 am pus Link spre comentariu
pinky Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Luni o sa-ti zic ce piese am pus eu. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 ce sursa de alimentare folosesti? o sursa de calculator, respectiv una cu limitare? Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Nu, folosesc un acumulator Plumb-Acid de 12v 14Ah Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Schema pe care a pus-o Mihai,am testat-o si eu.Am scos vreo 5A/18V daca-mi amintesc bine,la peste 90% randament.Eu am gasit-o aici http://www.sprut.de/electronic/switch/up150w/up150w.htm Fara punte de masurat inductanta si osciloscop e destul de greu sa-ti dai seama ce nu e in regula.@Pinky a postat undeva in urma ce dimensiuni avea torul lui si cate spire a bobinat pentru 20 microH.Cauta un tor similar,bobineaza acelasi nr de spire;legat de conductor,pierderile pe inductanta scad,daca se folosesc fire de sectiune mai mica,bobinate simultan,in locul unui singur fir.Recomand miez cu intrefier in locul torului ,dar in cazul tau,fara punte,pica varianta asta.Verifica cu atentie componentele folosite,foloseste electrolitici low esr,preferabil noi,nu recuperati.Eventual pune o poza cu cablajul folosit,sa nu fie cumva prost proiectat. Daca ai folosit alte valori fata de cele din schema,specifica... Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Am bobinat si cu mai multe fire in paralel,dupa cum mi-a spus si Vlad, pe traf cu intrefier 10 spire,(acesta a dat cel mai bun randament, dar la 4A trasi scadea cu 3-3.5v tensiunea. Cablajul la-m propiectat in functie de carcasa.Condensatorul de 1u nu am gasit decat de 250v,R1 am pus de 39K si R2 semireglabil de 20k. Cablajul: Uploaded with ImageShack.us Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Fara punte de masurat inductanta si osciloscop e destul de greu sa-ti dai seama ce nu e in regula.@Pinky a postat undeva in urma ce dimensiuni avea torul lui si cate spire a bobinat pentru 20 microH.Cauta un tor similar,bobineaza acelasi nr de spire;Fara punte de masurat inductanta se poate stabili numarul de spire necesar cu conditia sa cunosti caracteristicilie torului, respectiv inductanta specifica AL (se ia din foaia de catalog a producatorului). In cazul in care sunt cunoscute inductanta si inductanta specifica se foloseste formula : N= sqr(L/AL), rezultatul fiind numarul de spire, care se rotunjeste la numar intreg. Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Nu cunosc materialul, stiu ca este din sursa atx torul cu dimensiunile 27 x14 x11mm, cel galben, in rest nu stiu,si am cateva trafuri, dar nu stiu din ce material, daca bag pe google ce scrie pe ele nu gasesc nimic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum