Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC-DC converter

Traxxx

Postări Recomandate

am mai lucrat putin la el si am probleme cu niste spikeuri:in video este pana la sec 34 unda in drena cand trag la iesire 1.5A apoi unda in poarta de la sec 34 la sfarsit.In total ar fi vreo 50v si creste cu curentul si am si ars mosfetul odata cand am icnercat sa trag mai mult curentSnubber exista 47nano cu 4.7 ohmNypGr1r-teI&feature=plcp

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 169
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vlad Mihai

31

• costyy86

30

• pinky

18

• costy

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am incercat diverse valori pt condensatori , iar rezistente 4.7 si 10 ohm.Inainte erau si mai mari spikeurile dar era datorita rezistentei prea mici din grila mosfetului, am pus-o de 100ohm si au ajuns asa

Link spre comentariu

ei bine se pare ca de vina era sonda, am pus in loc un coax de 50ohm cu o rez de 10k si spikeurile au disparut, am tras si 4.5A si nu au apoarut spikeuri prea mari si asta fara snubber.Acum nu stiu cat de buna e "sonda" asta noua

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut si eu montajul din primul post, cel cu 34063+mosfet. Am facut acest montaj pentru ca vreau sa fac statia de lipit pentru letcon solomon, cea cu Atmega8 de la topicul statie de lipit cu afisaj led. Pentru ca in acea statie am nevoie de 24Vcc si nu 24Vca, m-am gandit sa transform 12Vcc dintr-o sursa atx, ca tot sunt la indemana, in 24Vcc cu acest convertor. In convertorul meu am rezistenta serie de putere de 0,15 ohm, 5w, mosfet BUZ11, bobina e un tor, cel mai mare care l-am gasit intr-o sursa atx pe iesire (galben+alb) folosind de pe el doar bobina cea mai mare cu sarma groasa, erau 30 spire sarma de 1+ mm, avand cam 70uH, o spira am scos-o ca sa pot lipi pe cablajul meu, deci a ramas cu 29 spire. Celelalte bobine de pe tor le-am scos (bobine cu sarma mai subtire). Dioda redresoare este SBL3040 (30 Amp Schottky)

Am 2 nedumeriri:

1. cu sarcini rezistive mici care trag 0,4-0,8A tensiunea desi este reglata la 24V scade la 20. Eliminand rezistenta serie de 0,15 ohmi, scurtcircuitand-o, iesirea e stabilizata la 24. Nu tin mortis sa folosesc acea rezistenta, doar ca sunt curios ce se intampla.

2. am pus sarcina pentru care am facut convertorul, letcon de 24v48W, tensiunea scade cu 0,1-0,2V, curentul in letcon e de 1,85-1,86A. Mosfetul se incinge usor, e fara radiator deci e bine banuiesc. Dioda redresoare fara radiator abia se incalzeste. Insa bobina se cam incinge. Nu am putut tine prea mult timp sarcina pentru ca e doar letconu pe direct fara termostatare. Da parca se incinge prea tare pentru scurtul timp cat e in functiune, nu imi pare sa fie ok. Ce ii pot face? Sa mai adaug spire! Sa scot spire! Sa nu fie deajuns de groasa sarma! 1,85A nu e asa mult. Dimensiunile torului sunt: 27mm diametru exterior, 11mm inaltime(grosime), 14mm diametru interior.

pun o poza sa se vada cat de cat bobina (fara rezistenta serie, dioda era una mica de 3A, intre timp am pus SBL3040) Posted Image

A mai facut cineva astfel de convertor? Pe ce sarcini le folositi si cum merg?

Link spre comentariu

salut, rezistenta aia de 0.15ohmi, limiteaza curentul. merge si fara. sPuteai pune si un Irfz44z ca se incinge mai greu cu aprope 50%. arata bine in rest, o sa public eu aici cred ca in seara un PCB+schema un convertor ţeavă cu uc3843.

Link spre comentariu

Da, stiu rolul rezistentei, dar nu inteleg de ce imi scade tensiunea in sarcina cu 4V atunci cand am rezistenta in montaj.Initial am pus MTP3055 si se incingea mai rapid, apoi am pus BUZ11 ca are Rds-ON mai mica, altceva nu am avut la dispozitie prin casa. Nici C-uri de filtraj nu prea am pus decat 1 intrare 1 iesire, trebuie sa mai pun 2 in paralel pe iesire da nu am avut. Bobina insa nu ma asteptam sa se incinga la 1,85A sarcina.Ce avantaj ofera versiunea cu 3843?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Da, stiu rolul rezistentei, dar nu inteleg de ce imi scade tensiunea in sarcina cu 4V atunci cand am rezistenta in montaj.Initial am pus MTP3055 si se incingea mai rapid, apoi am pus BUZ11 ca are Rds-ON mai mica, altceva nu am avut la dispozitie prin casa. Nici C-uri de filtraj nu prea am pus decat 1 intrare 1 iesire, trebuie sa mai pun 2 in paralel pe iesire da nu am avut. Bobina insa nu ma asteptam sa se incinga la 1,85A sarcina.Ce avantaj ofera versiunea cu 3843?

Daca caderea de tensiune de pe rezistenta,depaseste o anumita valoare,integratul micsoreaza umplerea semnalului,realizand protectia;de aceea scade tensiunea pe iesire.Poti micsora valoarea,sau anula,caz in care un scurt pe iesire va distruge probabil mosfetul.Referitor la incalzirea inductantei;sunt doua posibilitati.Ti se incalzeste sarma,caz in care poti bobina acelasi nr de spire,folosind mai multe fire de 0,5-0,6mm diametru,bobinate simultan.Se incalzeste torul,lucru pe car l-am patit si eu,la un convertor cu 3843;am inlocuit torul,cu un traf cu intrefier.Poti folosi traful forta dintr-o sursa PC,cu un intrefier de cateva zecimi milimetru.Recomand si eu varianta cu UC343;e mai simpla si mai performanta.
Link spre comentariu

Mi se pare mai simplu un astfel de convertor decat sa modific spre 24 o sursa atx. Si ma gandeam sa fac pe baza aceleiasi surse atx, intr-o singura carcasa de sursa, statia pentru letcon cat si sursa de ...laborator, intrucat tensiunile date de un atx sunt din cele mai uzitate.O sa caut sarma mai subtire sa refac bobina cu spire din mai multe fire.

Link spre comentariu

L-am terminat si eu datorita domnului miticamy caruia tin sa-i multumesc pentru ajutor si sonde.Problema era odata la sonda mea improvizata si la dioda din grila mosfetului. Acum spikeurile nu depasesc 15V in cel mai rau caz deci un total de 35V sub cei 55v ai mosfetului.Randamentul la 2.2A trasi la iesire este 91% iar la 4A este de 87%Cel mai rau se incalzeste dioda iar la iesire am 50mv de zgomot la 4A trasiPs: daca vrea cineva pcb-ul sa scrie aici

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

ataşez un proiect de care mă apuc mâine, cu uc 3843, dacă sunt greşeli de proiectare rog să se spună.

Am facut si eu montajul cu UC3843 si nu mi-a mers din prima. Dupa ceva vreme, nu spun cat ca sa nu ma fac de rusine, am constatat ca pe cablaj se leaga Drena la minus si Sursa la plus si tot curentul trecea prin dioda interna a tranzistorului. Dupa ce am pus D la - si S la + , a functionat impecabil.Daca poti, refa cablajul si roaga moderatorul sa stearga fisierul gresit.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări