Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC-DC converter

Traxxx

Postări Recomandate

Salutare, am renunţat până la urmă la varianta cu mc34063, am făcut şi varianta propusă de pisica matache mergea bine, până am reuşit să ard uc3843(uitasem nişte liţe pe masa de lucru şi când am pus cablajul cu lipiturile în jos s-a dus în măsa pe gheaţă) :rade: , dar până dau o comandă de uc3843, am realizat astăzi un step up reglabil cu lm555. Funcţionează ok în raport cu complexitatea lui, problema e că am observat că randamentul lui scade cu cât cresc tensiune pe ieşire. De exemplu la Vout=14.4v şi o rezistenţă de sarcină de 51ohmi randamentul e peste 90% iar cu o rezistenţa de 22 ohmi randamentul e undeva la 88-90%. Dacă urc la Vout=19.6v randamentul scade până undeva la 82%, iar dacă urc la Vout=24v randamentul e de 73%. Menţionez că tensiunea de intrare este de 12v de o sursă pc, deci e cu limitare. La o rezistentă de mai mică de 10 ohmi deja scade tensiunea în sarcină. Ca mosfet am folosit irf730(curentul de drenă maxim este de 5.5A).

Posted Image

upload images

Posted Image

free picture hosting

În loc de rezistenţa de 33k de pe partea de feedback am pus un potenţiometru de 100k şi în gol ajungeam pe la 100v pe ieşire :rade:

Dar până la urmă sunt mulţumit de montaj. e bun de folosit pentru curenţi de ieşire până la 0,7A(dacă sug mai mult scade tensiunea în sarcină şi devine instabilă). Urmează să experimentez un montaj cu tl494 http://www.sprut.de/electronic/switch/up.htm . :sparge:

http://www.joretronik.de/Web_NT_Buch/Ka ... el6_2.html o altă pagină cu mai multe tipuri de step -up cu tl497, tl494, uc3842, sg3524 etc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 169
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vlad Mihai

31

• costyy86

30

• pinky

18

• costy

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aştăzi am realizat un convertor Dc-Dc 12v-24v cu tl494. A mers din prima.

Aceasta este schema. În loc de bc557 am folosit bc327(doar ăsta aveam pe acasă).

Posted Image

image upload

R7 şi C5 se pun doar atunci când tensiunea de alimentare este mai mare de 20v, în mod normal dacă alimentăm la 12v se pun direct la +12v.

tensiunea de ieşire e dată de formula: Uout=5v(1+R2/R1) 5v-tensiunea de referinţă a integratului regăsită la pinul 2 şi pinul 14 al tl494. Am tras din ea 3A şi de la 24.5v(în gol) a scăzut doar la 24.3v. Mai mult nu am reuşit din cauza sursei de alimentare de pc care are limitare de curent şi face figuri.

Randamentul e slăbuţ e undeva pe la 80%, cred că din cauza bobinei pe care am recuperat-o dintr-un montaj mai vechi. Ca tranzistor mosfet am folosit IRF3205, şi ca diodă am folosit SBL2040.

Posted Image

image hosting

Fotografii cu montajul.

Posted Image

image upload

Posted Image

upload photo

Link spre comentariu

Salutări, cer scuze moderatorului pentru post repetat. Astăzi am pus montajul de mai sus cel cu tl494 într-o carcasă de la un convertor auto, şi am adaptat ieşirea ca fiind reglabilă recalculând rezistenţele de pe reacţie astfel: Uout=5v*(1+10k/1.5k+1k) unde:

5v- tensiunea de referintă

10k- potenţiometru, eu am calculat rezistenţele în funcţie de valoarea acesta.(R2)

1.5k şi 1k sunt 2 rezistori înseriaţi care fac un rezistor de 2.5k(R1)

Desigur eu m-am jucat şi am obţinut la ieşire şi 30v(netestat în sarcină), dar eu am optat pentru maxim 25.5v pe ieşire şi minimi tensiunea de alimentare adică 12v.

Posted Image

image host

Posted Image

hosting images

Posted Image

image host

Menţiuni:

-am tras vreo 3 A la 25v. merge şi mai mult dar sunt limitat sursa de alimentare, nu debitează curent mai mare de 7A. cum prind un acumulator auto îl şi testez.

-am reuşit să ard mosfetul care l-am prezentat în postul anterior, nu ştiu cum dar s-a ars. am pus IRF740.

-nu folosesc răcire activă. carcasa e pe post de radiator sper să facă faţă.

-la cerere pot oferi varianta de cablaj folosită.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Mihai,494 nu e conceput sa comande direct un mosfet,pe cand 3843,da.Daca semnalul de comanda a mosfetului nu e perfect dreptunghiular,randamentul scade,iar mosfetul se incalzeste,deoarece timpul in care trece din deschis/blocat si invers e mai mare.494 poate asigura 200mA,3843,2A,un curent de zece ori mai mare...As zice ca poti imbunatati schema cu 494,folosind la iesirea sa un totem pole si micsorand rezistenta din grila mosfetului,undeva sub 10 ohmi. Iarasi ma repet,ti-ar fi extrem de util un osciloscop,asta si cu gandul la full bridge,pe care vrei sa-l incerci;gasesti pe forum osciloscoape ieftine,la cca 200 lei unul.

Link spre comentariu

@ Vlad Mihai , la schema cu 555 ce ai folosit in loc de bs170??vreau sa fac schema pt o sursa la un lcd de 7" sa scap de placa lui principala(dvd portabil) si vreau sa fac un 13,5v si un -16v din 12

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salutare, am si eu o intrebare, am facut montajul pentru lcd, dar acum vreau sa intreb o modificare a schemei, daca in loc de inductanta pun mos p si in loc de mos pun bobina iar dioda inversa si condesatorii voi reusi sa obtin o tensiune negativa si urcata fata de alimentare? -16v?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am o întrebare pentru pisica matache : Deci conform pdf uc3843 acceptă maxim 5v pe pinul1, iar la 5v pe pin 1 e factorul de umplere maxim,100%? corect? şi dacă scade acea tensiunea scade şi factorul de umplere, acea tensiune ce poate calcula cu regula de 3 simplă pentru un anumit factor de umplere sau invers. am greşit undeva?

Link spre comentariu

Mihai,494 nu e conceput sa comande direct un mosfet,pe cand 3843,da.Daca semnalul de comanda a mosfetului nu e perfect dreptunghiular,randamentul scade,iar mosfetul se incalzeste,deoarece timpul in care trece din deschis/blocat si invers e mai mare.494 poate asigura 200mA,3843,2A,un curent de zece ori mai mare...

As zice ca poti imbunatati schema cu 494,folosind la iesirea sa un totem pole si micsorand rezistenta din grila mosfetului,undeva sub 10 ohmi.

Iarasi ma repet,ti-ar fi extrem de util un osciloscop,asta si cu gandul la full bridge,pe care vrei sa-l incerci;gasesti pe forum osciloscoape ieftine,la cca 200 lei unul.

Adica schema asta

Posted Image

s-ar transforma in asta:

Posted Image

E bine ce am modificat? mai trebuie adaugat ceva? Pt bobina ma gandesc sa folosesc un miez de la un trafo sursa de pc.

Vreau sa fac convertorul asta pt a alimenta un laptop in masina

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări