Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC-DC converter

Traxxx

Postări Recomandate

Pompa in cauza consuma un anumit numar de W( care e curentul ori tensiunea); bateria poate furniza un numar de A ,insuficienti pt functionarea pompei la tensiunea nominala si apare o cadere de tensiune.Rezistivitatea pompei ramanand aceasi => scade si curentul.Avand in vedere ca P=UxI/s si luind in calcul 1s => P=UxI .Cantitatea de energie stocata in baterie e 1W(sa zicem) iar tu vrei sa faci un ...amplificator de energie...adica ,la urma urmei ,ce nevoie avem de baterie dupa ce procesul de amplificare e declansat? il declansam cu tensiunea de la retea si...avem un perpetuum mobile...iei premiul Nobel si cu bani din componenta financiara a acestuia i-ti cumperi baterie noua cu centrala(-le) atasata.Sa nu ne incurcam in detalii! Orice transformare e cu pierderi,echivalentul actiunii tale e ca vei adauga inca un consumator pe bateria slaba.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 169
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vlad Mihai

31

• costyy86

30

• pinky

18

• costy

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, ai dreptate, dar chiar de bateria e mai solicitata pe masura ce se descarca nu ma intereseaza prea mult, ideea e sa am o tensiune in jurul valorii de 12 v cat de cat constanta, pana la un anumit punct, binentelesPompa cunsuma 1,8A la 12V, la aprox 22 W pierderile nu cred ca-s mai mari de 3-4 WLa mine e vorba de perioade mari de functionare, de ordinul orelor

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am facut niste modificari, alta dioda,alta bobina mai serioasa, 2 rezistente de 5w in paralel si mai multe in poze :) Pe laptop se descurca bine :da (rezistenta de teste este de 16 ohm la 25w)

post-39305-139829364517_thumb.jpg

post-39305-139829364528_thumb.jpg

post-39305-139829364538_thumb.jpg

post-39305-139829364548_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Dupa un timp de la realizarea lui am constatat ca are greutati la incarcare si functionare a laptopului, asa ca am anulat rezistentele de 5w, functioneaza si fara ea/ele in cazul meu

Link spre comentariu

Salut, am făcut și eu montajul ăsta dar nu îmi funcționează corespunzător. îmi scade tensiunea în sarcină. Nu am pus dioda anti-prost , și dioda zener deoarece alimentez cu 12v dintr-o sursa de pc. bobina e cu 28 de spire cu fir de 1.5mm. Dioda pe ieșire e un SBL3040(diodă dublă pe care am pus-o în paralel), mosfet am folosit irf640, în loc de bc327 am pus bc547(să fie asta cauza?) iar în loc de dioda 1n914(am pus 1n4148). rezistența de feedback am pus de 20k. Aveți vreo idee ce ar fi?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu specifici ce curent ai tras din sursa si ce tensiune doresti la iesire;e posibil ca scaderea tensiunii sa fie cauzata de protectia la supracurent,detectat de rezistenta de 0,1 ohmi,dintre pinii 6-7.Ai putea-o,anula,ramanand fara protectie la scurt,sau dimensiona pt consumul maxim dorit.Pentru asta poti consulta datasheet-ul integratului.Poti verifica si semnalul de comanda al mosfetului,vizualizandu-l cu osciloscopul,intre grila-sursa,as zice ca nu asta e totusi cauza limitarii tensiunii...As zice ca se poate folosi,in aplicatia de fata,un alt integrat,UC3843,care poate comanda direct mosfetul,fara BC327...

Link spre comentariu

in gol aveam 32v, iar cînd conectam o rezistență de 1R5 scădea la 4.5v. Am găsit o schemă de convertor dc to dc cu uc 3843. eu am pus rezisțență de 0.1ohmi de 10w. O să incerc mâine să o șuntez. Eu mă gândeam că nu livrează curent destul bc557 pe care l-am pus în loc de bc327(bc557 are ic=100mA, iar bc327 are ic=800mA) ps: pot înlocui uc3843 cu uc 3844?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

BC327 e raspunzator de descarcarea capacitatii de intrare a mosului,adica de blocarea lui cat mai rapida;deschiderea,sau incarcarea aceleiasi capacitati se face prin D2.Poti vizualiza semnalul GS;daca frontul descrescator nu e abrupt,poti da vina pe tranzistor...Ai osciloscop?Nu poti inlocui 3843 cu 3844;primul genereaza un semnal cu umplere de max 98-99% iar cel de-al doilea,genereaza max 50% umplere,fiind conceput cred,pentru flyback si forward.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Fara osciloscop e greu;as zice ca uneori e greu si cu osciloscop,asta din propria experienta,care sigur nu e bogata in ce priveste comutatia.Un semn ca semnalul de comanda nu e perfect dreptunghiular,e ca se incalzeste mosfetul;de aceea se recomanda mosfeturi cu Ciss ,respectiv Rds cat mai mica...Incearca sa-ti iei un osciloscop,e extrem de util in comutatie....

Link spre comentariu

Folositi diode rapide, chiar si cea mica de la tranzistorul bc, din surse mici de telefoane numai sa fie rapida nu 1n4148L.E. - cum scade tensiunea la 4,5v? daca sursa nu mai e capabila sa tina +20---40v ramane la tensiunea de intrare, care circula direct prin bobina si dioda redresoare

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ai dreptate;teoretic tensiunea n-ar trebui sa coboare sub cea de alimentare,facand abstractie de caderile de tensiune pe diode,rezistenta de 0,1 ohmi,rezistenta bobinei.

Presupun ca Mihai a folosit pt alimentare o sursa de tensiune cu protectie la supracurent,care a intrat in limitare,altfel nu se explica cei 4,5V.Oricum rezistenta de sarcina de 1,5 ohmi,folosita de el,este cam mica.Ar trage din sursa un curent de peste 10A,curent pe care aceasta schema,nu stiu daca il poate asigura...

O rezistenta de 4-5 ohmi ar fi mai potrivita,poate...

O schema de convertor step-up,cu 3843,capabila sa asigure,dupa spusele autorului,peste 100W.

http://www.sprut.de/electronic/switch/up150w/up150w.htm

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări