Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC-DC converter

Traxxx

Postări Recomandate

• Răspunsuri 169
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vlad Mihai

31

• costyy86

30

• pinky

18

• costy

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ce parere aveti ce ar trebui sa schimb ca sa pot alimenta convertorul din primul post, cel al lui traxxx cu MC34063, ca sa il alimentez cu 5Vcc in loc de 12 ? La iesire sa am aceeasi tensiune ca si acum, adica 22Vcc, consumatorul fiind un letcon de 24V2A.Actualmente am la el ca tranzistor un BUZ11 (50V/33A).Eu banuiesc ca la bobina ar trebui sa umblu, da nu strica un sfat.

Link spre comentariu

Eu am incercat simulare in Proteus ISIS si imi arata ca nu functioneaza la 5V. Dar tu fa montajul si vezi ce face.Daca ai nervi, testeaza simularea in Proteus. Iti dau schema gata bagata in ISIS.

Link spre comentariu

un lucru e clar, mosfetul meu BUZ11 nu va merge la 5V, intrucat cu 5v pe poarta nu va duce amperajul necesar in drena, nici pe departe. Imi trebuie ceva mosfet special pentru semnale TTL pe poarta. Avantajul lui 34063 e ca el merge la 5V, fata de 384x. Curentul de varf in bobina insa va fi de 21A.

Link spre comentariu

Am pus un condensator de 100n pe iesire, si am schimbat cei de 1000uf de pe iesire cu uni de 470uf dar nu sunt multumit deoarece scade tensiunea mult prea mult,am incercat cu o bobina gata facuta insa nu avea decat 16 spire cu sarma de 2 si nu a functionat ok, am bagat torul bobinat de mine cu 24 spire in silicon, nu am altceva la indemana, ca sa nu mai vibreze, eu cred ca variatiile de tensiune de la vibrarea sarmei se tragea.

Link spre comentariu

Am facut masuratori de temperatura la montajul "step-up" (cel cu 1 bobina ).

Dupa 5 minute de functionare cu consum 14,4V / 4,9A, atat bobina cat si radiatorul cu MOS-FET si dioda dubla pe el aveau 52 grade. Masurarea am facut-o cu sonda K tip picatura iar contactul termic l-am facut cu pasta trmoconductoare alba din aceasta: http://www.tme.eu/ro/details/wps-25gram ... nductive/# . Temperatura este foarte buna.

Link spre comentariu

Am desfacut prin fierbere primul meu traf

Este de la o sursa cu TNY268,probabil de la un DVD

Am bobinat 11 sau 12 spire cu sarma de la cablu boxe,diametrul ocupat de cupru aprox 1mm

Inductanta obt in jur de 35 microH

Atac 2 mos-uri de 60v/60a in paralel(am prezentat la "Totul despre surse") cu uc3845 cu delta max(0,45?) in montaj step-up

Intrare nestabilizata,aprox 15v

Iesire nestabilizata,22v aratat de voltmetru pe o sarcina de 5,5 ohm.

Frecventa in jur de 33kHz

Am vizualizat tens in sursa unui mos,(200mV/66mohm)/diviziune;deci cam 3A/div

Acesta este avantajul osc-ului,vezi intai fara stabilizare capabilitatile componentelor ducand montajul intro zona de putere sa zicem cu 25% peste necesar.Cel mai important este este sa vezi unde se satureaza miezul si apoi regimul termic.

Lupta cu bucla de stabilizare este o alta etapa unde trebuie sa cereti ajutor lui @smilex.

Posted ImagePosted Image

REVIN,daca tot am spus de saturarea miezului

Am scazut frecventa la un T=60microsec

Am scazut un pic si intrarea obtinand la iesire acum numai 20v(ca sa nu se satureze prea mult miezul)

Se vede pe oscilograma inceputul intrarii in saturatie,cand tens de intrare este mai mare datorita riplului mare de retea.

Posted Image

Link spre comentariu

Daca tot am intervenit cu niste masuratori mai adaug si altele

Ramanem la T=60microsec si folosim o inductanta putin mai mica(32microH) dar pe un miez mai mare

Am marit un pic tens de intrare ca sa intre in limitare de curent montajul iar la iesire am obtinut 26V.

Se vede ca miezul nu mai intra in saturatie

Posted Image

Folosim tot un miez mare sa evitam saturarea dar o inductanta mai mare--110microH

Se vede cum panta este mult mai lina si la aceeasi tens de intrare si sarcina(5,5 ohm),tens de iesire este 27v

Posted Image

Link spre comentariu

Am gasit un montaj mai vechi,gandit tot pt alim laptop de la 12V.Schema este cu sg3525 si 2 mos-uri in contratimp.

Ideea a fost sa folosesc un traf gata bobinat si am optat pt traful ATX de volum mic(cine a depanat surse stie ca sant destul de numeroase)

Schema are avantajul curentului mic prin mos-uri si aprox dreptunghiular fata de schema tratata pana acum care are un curent triunghiular cu varf de 10--15A pt 4A la iesire

Oscilogramele sant pt 12V intrare(o baterie de 7Ah) si 19,5V iesire.Zeroul jos si 5V/div

Prima pt sarcina 10 ohm si a doua pt 5,5 ohm

Posted ImagePosted Image

Montajul si rezerva mea de trafuri atx mici

Posted ImagePosted Image

Link spre comentariu

Eu nu reusesc sai dau de ca acestei scheme, cea cu 3843, sambata a bagat bobina in silicon ca sa nu mai bazaie, azi cand am montat-otot bazaia si tot scade tensiunea in sarcina, reglez tensiunea la 19v si daca trag 1.5A, scade cu 1,5v, am incercat cu nenumarate bobine si spire, degeaba.

Link spre comentariu

Urmareste ce am scris:foloseste uc3845 fara bucla si vezi intai capabilitatea montajuluiEu am folosit schema din aplicatii,cu rez de limitare in sursa mos, caz in care se mai fura din tens bateriei dar si siguranta este mai mare.Vezi ca am folosit si 30microH si 110microH si tensiunea la iesire nu se modifica,doar forma curentului.Eu pierd f. mult timp sa fac montajele si sa pun oscilogramele dar pare ca nu va ajuta prea mult.De fapt daca nu ai osciloscop sa compari ele se transforma intr-un fel de vederi de la mare.Daca ai timp fa si schema in contratimp(ai un traf atx mic?).Este mai stufoasa dar sant multe componente recuperate din atx care cel putin in BUC se arunca pe toate drumurile.

Link spre comentariu

Ma repet,la patron mi-au cam taiat accesul la internet iar acasa mai am si alte treburi.Dureaza mult si sa fac desenul,mai repede l-as descrie si faceti voi desenul.Vezi daca ai si un miez mic ca in poze.Se iau secundarele de 12v de la atx, priza mediana care venea la masa devine alimentare 12v iar cei 2 pini ramasi se leaga in sursele a 2 mos-uri.Cand conduce un mos infasurarea din drena celuilalt urca cu 12v peste alimentare dupa care fenomenul se petrece simetric la comanda celui de-al doilea.Cu o dubla dioda se redreseaza acele impulsuri,catodul acesteia duce la un soc ce duce apoi la un condensator ce are minusul pe plusul bateriei.In catodul dublei diode se pune catodul unei diode de recuperare ce are anodul tot pe plusul bateriei.Trebuie vazut ansamblul ca pe un push-pull=dublu forward care suprapune tensiunea redresata peste bateria de intrare,energetic asemanator cu step-up/boost anterior dar care este flyback(cu avantaje--simplitatea si dezavantaje--curenti mari)REVIN-trebuie sa mai invat sa fac desene

post-27339-139829564458_thumb.png

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Am realizat si eu dc-dc 12 to 20v 4a cu Uc3843. Merge foarte bine si UC 3842. Sunt foarte multumit de performantele montajului. Am alimentat cu o sursa in comutatie de 12v 4a, la iesire am 20.3v stabil. In sarcina cu 2 becuri de 12v 21w am un consum de 3.67a, iar tensiunea a scazut la 19.9v. Mai bine de atat nu se poate. Merge folosit in masina pentru laptop, dar eu o sa-l folosesc la un incarcator de acumulatori cu PIC16F877 impreuna cu sursa de 12v 4a. Nu se incalzesc peste 30 de grade nici IRF-ul nici dubla dioda in sarcina tinut 10 minute.Intr-un cuvant SUNT MULTUMIT. Schema am respectat-o 100% cu cea a cehului. Multumesc user-ului pentru postare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări