Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa pentru TDA7294

valytzu1207

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• valytzu1207

20

• Dr.L

6

• Th3_uN1Qu3

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M-am hotarat pe sursa Posted Image

I-am scos protectia si am modificat ceva la partea de filtraj a tensiunii de 310v si as vrea sa imi spuneti daca e corect cum am modificat (nu am atatia condensatori de 3uF nepolarizati... sper sa gasesc macar unul sa-l pun in serie cu traful mare).

Pe "output voltage feedback" o sa pun tensiune printr-un semireglabil de la cei 16V ai integratului (acolo va trebui un traf micut de 12v...)

post-24543-139829346419_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Toate comutatiile se realizeaza fara amortizare (snubbere), e periculos.Nu exista softstart, poate de aceea exista intarzierea mare (2k2+1u) la citirea curentului, nu protejeaza la scurt ci doar la suprasarcina. Protectia la scurt se face prin "Doamne ajuta". (vad ca ai renuntat la ea)Condurile de 3uF inseriate pot fi schimbate fara probleme cu 1-1,5u, fara rez. 120k si fara condul de 3u inseriat cu primarul (in varianta originala), ramai astfel cu un 470u/400V.Trebuie punte.A disparut inductanta serie, SUPER! E mai simplu asa. Si stabilizarea se face ideal.

Link spre comentariu

Am modificat frecventa la 80Khz, am pus punte de diode, am lasat protectia, am pus si termistorul pe alimentare obligatoriu, am scos condensatorul serie cu traful, am schimbat IRFP450 cu IRF840 (nu imi trebuie atata putere ca sa fiu nevoit sa pun IRFP450) si... cam atat. Protectia merge reglata din rezistenta de 2.2K ce e inseriata cu cea de 100R ?Problema e ca nu am MCR100... Merge inlocuit cu TL431?

post-24543-139829346741_thumb.gif

Link spre comentariu

Nu,deoarece unul e tiristor,celalalt e zenner reglabil. Ai fi aflat si tu asta,daca te-ai fi uitat la simbolurile celor 2 piese,sau daca te-ai fi uitat in datasheeturile lor,care se gasesc imediat cu google

Pe iesire trebuie inductanta aia!

Link spre comentariu

Daca o sa las asa protectia, se va activa doar cand fac scurt fata de masa, dar daca fac scurt intre + si - adio protectie. Avand in vedere ca sursa o sa fie intr-un subwoofer, deci nu o sa lucrez toata ziua cu ea ca sa apara riscul unui scurt circuit, cred ca mai bine scot protectia... :jytuiyu Nu prea am de unde sa fac rost de acel MCR100, mai mult de asta renunt la protectie. Din cate am citit pe net, trebuie inductanta pe iesire doar daca vrei o sursa stabilizata, eu am zis sa o fac nestabilizata... si asa, in audio nu e neaparat nevoie sa fie sursa stabilizata. Pe pinul acela "output voltage feedback" o sa bag tensiune printr-un semireglabil direct din alimentarea integratului, care va fi dintr-un mic transformator separat.Am modificat iarasi schema, exact cum am de gand sa o realizez. Ar functiona corect cum e acum? Ma refer si la partea cu modificarea frecventei - la 80KHZ - duc BD-urile atat?

post-24543-139829346903_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu te supara, dar ai lacune mari, e obositor. Ce naiba faci cu potentiometrul ala de 100k acolo? Doresti factor de umplere in functie de variatia tensiunii de alimentare??? Scopul potentiometrului era pentru reglarea tensiunii stabilizate si se lega la iesire pentru citirea tensiunii obtinute.Pinul 4 e pentru a-i adauga un RC cu scop softstart. Uita-te atent in PDF, vei intelege.Configuratia de atac al primarului e ok, lipsesc snubbere (ca si pe secundar).

Link spre comentariu

Stiu, chiar am goluri foarte mari in asa ceva, dar usor, usor invat :jytuiyu

Am redesenat schema cu snubber pe primar, protectie si in loc de MCR100 am pus TIC106. E ok asa? Valorile rezistentei si condensatorului din snubber sunt bune?

smilex, am pus potentiometrul de 100k pe partea de 16v ca sa scap de inductanta de pe iesire si sa fac sursa nestabilizata.

Astazi ca tot am liber am vrut sa ma apuc de sursa, dar nu stiu daca o sa mai pot fiindca nu stiu daca e bine ce fac.. :sparge:

post-24543-139829346987_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu poti sa inveti arzand surse. Incearca sa te documentezi cat mai mult. Sfatul meu este sa nu construiesti nimic pana nu intelegi totul. Am sa-ti dau un exemplu: potentiometrul este tot prost pozitionat (pentru nestabilizat nici n-ar trebui sa existe), deci nu-ti dai seama de rolul lui. Ai sa intelegi bine, cand ai sa-ti poti explica de ce sunt acele piese acolo si mai ales, de ce au acele valori si nu altele. Sper sa pastrezi ceea ce postezi, odata vei fi de acord cu ce spun: imi este imposibil sa te ajut, deocamdata. Ar fi necesar sa discutam in privat luni intregi (daca ai o baza solida). Incearca sa intelegi (din tone de documentatie) un integrat mai simplu, IR2153, anume destinat surselor nestabilizate, este recomandarea mea.

Link spre comentariu
Vizitator Mast3rOfHorr0r

Asi vrea sa va cer o mica parere.Datorita faptului ca sunt incepator printr-ale electronicii nu ma bag sa modific o sursa ATX (asi vrea sa obtin un 2x25 V din ea) dar am gasit pe la adelaida o sursa : http://www.adelaida.ro/product_info.php?cPath=29_178&products_id=65&osCsid=cf53d4491dcb4e15605492ef60d2db08

Are acolo un pdf care contine si schema.

Ma gandeam ca 2 astfel de surse (din care sa elimin puntea redresoare de la intrare) alimentate la 12 V de la ATX ul de pc m-ar putea ajuta sa obtin acei 2x25 volti.

Intrebari:

1.Se poate alimenta aceasta sursa din una de pc?

2.Daca da asi putea sa conectez invreun fel cei 2x 25 volti de la iesirile celor doua surse astfel in cat sa obtin +- 25 simetric pt un amplificator?

Link spre comentariu
Vizitator Mast3rOfHorr0r

O mica intrebare , sper sa nu deranjeze.La ce frecventa maxima ar putea lucra cat de cat bine un traf cu miez de tole de ferosiliciu ?ar atinge 1-2 khz?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Merge la orice frecventa, daca respecta niste reguli. Tole subtiri, bine izolate.Orice material Fe-Si admite o anumita inductie maxima in functie de frecventa la care e folosit. Totul depinde de caracteristicile miezului, de obicei necunoscute si inaccesibile. Cred ca oricat ar fi de performant miezul, ferita actuala incepe sa-i depaseasca inductia admisa pe la 5-10kHz. Dar asta nu inseamna ca nu poate lucra la 20kHz, ci doar ca nu mai merita (tehnologic, financiar, volum, etc).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări