Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari unelte, scule, aparate pentru incepatori

Vizitator h3x_your_nightmare

Postări Recomandate

Sunt relativ incepator in ale electronicii, desi spre rusinea mea ar fi trebuit sa stiu destul de multe pana la 20 de ani ai mei. Sunt student la facultatea de inginerie, dar spre surprinderea mea nu prea facem multe lucruri care tin de partea practica a ingineriei... Totusi, eu am mai facut montaje marunte si simple, insa vreau sa ma apuc de ceva mai serios. Detin cateva unelte si materiale si daca imi dati voie o sa va si spun despre ce este vorba:-letcon 30W + pompa de fludor + materiale de lipit (pasta, sacaz, fludor)-minifreza gen Dremel, 18V, 1A (stiu ca nu este puternica, dar e ok) + burghie, freze si pietre de polizare-set de clesti + cleste de sertizare-set de surubelnite de ceasornicarie + gsm-placute de teste + breadboard 400puncte-placuta de dezvoltare Arduino-cateva piese noi si chiar recuperate din aparate vechi ( rezistori, condensatori, led-uri, buzzere, fotorezistori, contactori, etc)Pentru ca la denumirea topicului m-am referit la recomandari, as dori o recomandare legata de un multimetru cat de cat sanatos, dar si la un pret rezonabil (pana in 100RON). Va multumesc anticipat si astept parerile dvs.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

3

• Spitfire

1

• dan cod

1

Nu este deajuns un multimetru digital oricat de dotat ar fi acesta, pt. activitatea unui electronist, mai sunt necesare si altele, cum ar fi:-sonda logica-nepretuita la lucrul cu circuite CMOS, TTL, uneori mai utila decat un osciloscop.O sonda este ieftina si usor de utilizat.-generator de functii , se poate construi de amator, e deajuns sa scoata sinus, dreptunghi, triunghi.-injector de semnal(oscilator dreptunghiular cu multe armonici)+signal tracer(trasator de semnal, practic un preamplificator)-de nelipsit pt. electronistii care se ocupa de radio.-sursa de alimentare reglabila 0-30V, minim 1A, de preferat in cuadratura(cu posibilitatea setarii unui curent maxim permis la iesire).Preferabil tot home-made, cele din comert sunt ori prea scumpe(nu-si merita acei bani), fie pocnitori curate.Si desigur, osciloscopul...un aparat destul de scump, dar foarte util.

Link spre comentariu

sunt de acord, dar momentan nu vreau sa fac ceva prea "rocket-science", ci vreau sa am strictul necesar pentru a putea face proiecte relativ usoare ca dificultate. Am vazut ca sunt destul de multe proiecte cu arduino sau care includ microcontrolerul de la arduino(ATmega328p) asa ca daca vreau sa fac ceva imi trebuie doar piesele ca restul este pe internet :) multumesc pt sfaturi

Link spre comentariu

Mon Dieu...! Pe linga ce ai deja, nu ai nevoie decit de un FOARTE SIMPLU multimetru, timp disponibil si pasiune...

Multimetrul poate fi acesta - nu trebuie sa fie ultrasofisticat si imoral de scump!

Posted Image

Link spre comentariu

Acesta este exemplul de mai sus.

am vazut... pare destul de ok ca functii, dar sper sa nu iasa fum din el sau sa se defecteze pur si simplu la o masurare... de asta ma tem cel mai tare. sa vad in saptamanile urmatoare cand poate fac rost de ceva lichiditati :d multumesc pt recomandare :)
Link spre comentariu

Printre alte aparate am si un 9205 de aproape 10 ani, fara sa am alte probleme cu el in afara de schimbarea bateriei. Bineinteles, am schimbat si un rind de cordoane de masura - la cele vechi le-am montat crocodili la capatul cu tatorii (unde au fost probleme) si le utilizez in continuare.

Link spre comentariu

pana la urma am luat un multimetru... nu stiu cat de bun o fi, dar nici nu cer prea mult. e un UT33C care nu are tester pt condensatori si pt tranzistori, dar are termometru cu sonda care imi pare destul de ok(are si sonda interna, dar dupa cateva incercari a ajuns la 1900 grade :rade: deci e praf) Am incercat testerul de continuitate si "canta" :da printre altele am luat si un pistol de lipit cu silicon fierbinte + un set de 10 rezerve. Acum nu imi mai trebuie decat idei de proiecte ca in rest "jucariile" le am. :) Topicul ramane deschis pt toti cei care sunt incepatori si vor sfaturi de la profesionisti. Va multumesc

Link spre comentariu

as mai avea o mica mare intrebare: am un HDD de 3.5 la 7200rpm. Am gasit pe net ASTA . Banuiesc ca v-ati dat seama ca este un fel de mini-circular. Eu ma gandesc sa fac un montaj asemanator, dar sa folosesc un disc special(cu acei dintisori) nu discul original. Intrebarea este: as putea gasi un disc cu diametrul interior(al gaurii) la fel ca cel al discului HDD-ului? Adica un disc gata facut, fara a mai fi nevoie de ajustari la strung sau de orice alt fel :d va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator lik2008

Salutare,imi poate recomanda cineva o pasta de lipit buna?Am nevoie la lipirea de smd uri!Cautand pe gugal am gasit (ca recomandare ) RMA-223.Apoi am dat peste : flux amtech rma 223.Provenienta --Usa.Este buna?Vreo diferenta intre bga si asta de mai sus?Am observat ca exista si alte "marci",made in China.Dar sincer sa fiu calitatea lor ma lasa rece(unele).Va multumesc pentru timpul acordat.&Sarbatori Fericite!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări