augustin87r Postat Noiembrie 17, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Am reprodus schema. Functioneaza excelent. In loc de BC238 am pus BC109 , in loc de BC262 am pus BC177. Dioda SFD037 am pus 1N4148. FInalii : AC 1801 /181. Singura problema e ca nu am gasit semireglabil de 150 ohmi asa ca am pus unul doar de 100 de ohmi si nu pot obtine tensiunea de 3,1 v . Minimul ce il pot obtine e 3,5v. Pot sa ii inseriez vreo rezistenta cumva potentiometrului? De pus in paralel am vazut, dar cumva legat in serie n-am auzit pana acum.. Link spre comentariu
madkat Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Nu mai tineam minte sa aiba priza mediana - RC 2770-ul..., dar tot ce se poate... schema ar trebui sa o mai am acasa, oricum. Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Din semireglabil reglezi de fapt curentul de repaus prin finali.Poti inseria o rezistenta de 56-68Ohm cu semireglabilul de 100Ohm.Simetria tensiunii de iesire (3,1V) se regleaza din raportul rezistentelor din baza lui V158 respectiv R177/R178.Inca astept ca cineva sa explice rolul inductantelor din etajul final si in special rolul lui D152. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 18, 2011 Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Nu mai tineam minte sa aiba priza mediana - RC 2770-ul..., dar tot ce se poate... schema ar trebui sa o mai am acasa, oricum.Initial am cautat un potentiometru nou nout,pt scula asta,pt ca il am,dar rau e cand nu ai destule,dar mai rau e cand ai prea multe si nu mai apuci sa gasesti ce-ti trebuie,cand iti trebuie Am facut o poza a unui cadavru ce il tineam pt piese de schimb,e asa de demolat incat nu merita restaurat,si oricum am unul functional,doua deja e prea mult...sper sa fie edificatoare.L-as fi demontat pe cel functional,dar au o configuratie interna asa de pacatoasa,incat asta o fac doar in caz de interventie,pt ca pusul capacului de spate e o experienta pe care nu vrei s-o repeti prea des...de fiecare data e ca prima data,asa de greu e de potrivit la suruburi.Probabil asta e farmecul pt care indragim asemenea scule Link spre comentariu
nelu F Postat Noiembrie 18, 2011 Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Inca astept ca cineva sa explice rolul inductantelor din etajul final si in special rolul lui D152. D152 are rolul de a reduce amplificarea la frecvente inalte. Functie de valoarea ei poate avea rolul de a corecta caracteristica in partea superioara a spectrului audio sau doar de a preveni autooscilatiile etajului final (cand are o valoare suficient de mica pentru a nu afecta spectrul audio).Reactia in etajul final este de tip serie/paralel. Amplificarea acestuia este data de raportul: [(R183+XD152)//R184]/R182. XD152 este reactanta bobinei. Fara D152 si R183 amplificarea etajului este data de raportul R184/R182.Bobinele D154 si D155 au tot rolul de a preveni autooscilatiile finalului audio.Parerea mea. Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 18, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Poze cu realizarea si de asemenea, cu Gloria care la mine are firul de loudness lipit la tabla potentiometrului,cea pe care e stantata valoarea... Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 18, 2011 Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Gloria care la mine are firul de loudness lipit la tabla potentiometrului,cea pe care e stantata valoarea...Ce sa zic ,asta imi aduce aminte de navasta-mea,cand merg cu ea la cumparaturi si vrea o punga cu zahar(sau cu orice altceva),din tot maldarul de pungi,taman pe cea care curge o apuca...asa si tu,dintre atatea aparate,l-ai nimerit taman pe ala la care "nea caisa" cand a schimbat potentiometrul a trebuit sa inghesuie pe undeva si firul ala de-i ramasese in plus... totusi trebuie sa recunosti ca a fost constiincios si l-a lipit undeva,nu l-a lasat atarnat prin aparat Cat despre cablaj,nu pot decat sa ma bucur(si nu stii cat)cand vad ca voi tinerii de azi(din pacate din ce in ce mai putini),mai aveti si preocupari care ne aduc aminte de tineretile noastre...e drept ca au evoluat treburile,asemenea cablaj noi faceam doar cand eram ferm convinsi ca montajul merge brici si merita sa stricam pertinaxul placat,sticlotextolitul era deja lux...in rest,la faza in care esti tu,carton gaurit,sarme pe spate sau cel mai adesea trosneam cate un paianjen de eram fudui cate o saptamana,si nici nu indrazneam sa atingem ceva sa nu care cumva sa sara vreo lipitura ca jale era Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 18, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Mai fac si eu una-alta cateodata, am in cap multe,dar n-am timp de ele...De regula las terminalele lungi si apoi le tai la dimensiune. Unele scheme stiu sigur ca merg ca le-au probat altii si asa nu mai pierd timpul de doua ori daca e facut de altul inainte..Gloria e mostenire de familie,cumparat cam prin 1990 (dupa ce scrie pe condensatori, ca ai mei nu isi mai amintesc cand l-au cumparat pt maica-mea mare)... Cand ma duc la tara,le verific si pe celelalte. Unul l-am nimerit tot bine (model S). Luat din targ, fusese la un prost care in loc sa apese pe tasta sa il inchida/deschida, a rotit de pot volum pana l-a dat peste cap de s-a rotunjit si butonul. De curiozitate am incercat cu patentul sa dau un pot peste cap si e foarte greu... La asta din targ stiu sigur ca n-are loudness pt ca baraia rau cand l-am cumparat, nu prea puteai regla volumul si am constatat ca firul de masa al pot era mancat de pasta decapanta si se mai tinea intr-o lita...Mai ramane unul de inventariat )) Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 18, 2011 Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Inca astept ca cineva sa explice rolul inductantelor din etajul final si in special rolul lui D152. D152 are rolul de a reduce amplificarea la frecvente inalte. Functie de valoarea ei poate avea rolul de a corecta caracteristica in partea superioara a spectrului audio sau doar de a preveni autooscilatiile etajului final (cand are o valoare suficient de mica pentru a nu afecta spectrul audio).Reactia in etajul final este de tip serie/paralel. Amplificarea acestuia este data de raportul: [(R183+XD152)//R184]/R182. XD152 este reactanta bobinei. Fara D152 si R183 amplificarea etajului este data de raportul R184/R182.Bobinele D154 si D155 au tot rolul de a preveni autooscilatiile finalului audio.Parerea mea. Cu precizarea ca mareste amplificarea pe frecventele inalte(sau daca preferati reduce reactia negativa la frecvente inalte)Deci actioneaza ca o corectie de ton!Inductantele de pe iesirea de difuzor pe langa efectul de prevenire a oscilatiilor si liniarizeaza inductanta de sarcina cu frecventa.(Se stie ca difuzoarele de banda larga au si cea mai mare variatie a inductantei in spectrul audio)Un fabricant de duzina nu-si batea capul cu atatea corectii....Grunding se respecta....pacat ca lumea a optat spre chinezisme ieftine si astfel fabricantii de elita au disparut! Link spre comentariu
nelu F Postat Noiembrie 19, 2011 Partajează Postat Noiembrie 19, 2011 Corect!Asta se vede si din relatia ce da amplificarea, dar de ce am gresit habar n-am (ca reactanta bobinei creste cu frecventa). Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 28, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 Astazi am avut timp sa ma ocup de un radio Gloria 4 care e in familie din 1990. Potentiometrul e schimbat cu unul de 100K log, asa ca si cand e la minim se aude in surdina. Noroc ca avea capsa la mijlocul potcoavei si i-am pus o sarma pe care am conectat-o unde trebuie. A rezultat un sunet mai tare si mai placut. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 Apropo de priză mediană. Pickup-ul Ziphona PA 2040 pe care multă vreme l-am folosit ca amplificator la calculator avea un potenţiometru cu 3 (trei!) prize mediane. Făcea corecţie fiziologică în trei puncte, şi se simţea foarte bine efectul, practic urechea nu simţea nevoia să regleze potenţiometrele de joase şi înalte, odată reglate, indiferent de volumul audiţiei.De altfel, ăsta e motivul (unul din ele) pentru care am scos la pensie pickup-ul, mi-a murit potenţiometrul de volum şi nu am mai găsit unul să trag cu tunu'.Am încercat un montaj cu TM 1036 care promitea corecţie fiziologică dar... ori circuitul era prăjit ori am greşit eu undeva, dar nu mi-a mers. Şi alt circuit n-am mai găsit, la un preţ decent... Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 augustin87r: Daca aveti posibilitatea, incercati amplificatorul pe care l-ati reprodus, pe niste difuzoare de la vechile aparate romanesti pe tuburi (Orizont, Darclé, samd.). O sa vedeti cat conteaza difuzorul. In aparatele nemtesti din acea peroada (ITT, Grundig, Blaupunkt, Saba, Nordmende,...), difuzoarele si carcasele receptoarelor se optimizau dpdv. acustic. Grundig, de exemplu, facea teste atat in ceea ce priveste sunetul, cat si in privinta ergonomiei produselor sale apeland la un auditoriu ales din randul populatiei. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 In afara de priza ( nu puntea !!! punte rimeaza cu capra , nu cu potentiometru ) pentru loudness a potentiomerului de volum , mai conteaza si curentul de repaus prea mic , reglat voit asa pentru o durata de viata mai mare a bateriilor ( este optim doar daca folosesti tranzistori imperecheati conform beta , iar in Romania nu se imperecheau niciodata ) pentru reducerea distorsiunilor armonice , conteaza si limitarea din proiectare a benzii audio in mod voit cazatoare la spectrul de frecvente joase si inalte si nu in ultimul rand calitatea execrabila a difuzoarelor asa zise de banda larga...........care aveau spectrul total neliniar si este specific pentru orice radio romanesc un harait greu de uitat........ca sa nu mai vorbim de " ajutorul " oferit de carcasa radioului , care nu se potrivea acustic cu difuzoarele (poate doar la radiourile cu lampi , pentru ca aveau carcasa mai mare..... ) . Probleme de proiectare , costurile reduse de fabricatie si lipsa de motivatie a partidului comunist in redarea de calitate a muzicii , era suficient sa asculti stirile Radio Bucuresti depre sedintele plenare si planul cincinal in direct !Cam asta ar fi motivul pentru care niciun radio romanesc nu are un sunet placut ( cu cateva semiexceptii , gen Maestro sau Bucur , Enescu etc ) . Oricum nu se pot compara niciodata cu Philips , Saba , Grundig , Blaupunkt , Oberon , Capri ....... Link spre comentariu
augustin87r Postat Decembrie 7, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Da, conteaza si difuzorul,dar m-am entuziasmat cand am vazut priza de loudness. Pt Gloria am sa incerc niste difuzoare facute de Elcomp pt Dacia Solenza. Au aceeasi forma,doar ca au suspensia de cauciuc. In masina se aud bine. Elcomp inca mai fabrica asa ceva.. Au si site: Elcomp.ro. Am trecut pe langa fabrica recent si este nerenovata... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum