augustin87r Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 De un timp (cam 3 ani),dupa ce am cumparat un Blaupunkt Diva de Luxe am fost suprins de calitatea sunetului (registru complet la volum mediu) si am intrebat peste tot sa aflu care este secretul acestor radiouri, ce le diferentiaza de cele romanesti. Raspunsul nu sta in calitatea difuzorului, dimensiunea cutiei de rezonanta,faptul ca are etaj pe germaniu, tranzistorii speciali folositi etc... E vorba de functia `loudness` care se poate activa din butonul de ton. La cele romanesti, gen Cosmos, butonul de ton doar reduce sunetele intalte. Comaparand la auditie doua aparate similare ca dimensiuni: Cosmos si Grundig Prima Boy, primul scartaie, iar al doilea incanta urechea. Abia zilele astea am reusit sa fac rost de schema si sa vad de fapt cum e facut etajul final. Trebuie un potentiometru special,cu priza pt `loudness` (cam la jumatatea potcoavei).Sunt destul de greu de gasit. Din pacate, Gloria si Selena, cu toate ca au corector Baxandall nu se apropie la auditie cu nici un Grundig sau Blaupunkt, unele dintre ele avand etaje finale mult mai simple. Eventual daca le dai tare pe FM,se aude tot registrul. Loudness face totul. Am verificat si cu difuzor de Gloria si merge tot excelent. Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 11, 2011 Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Care e rolul inductantei D152 si ce valoare are? Link spre comentariu
nelu F Postat Noiembrie 11, 2011 Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Si Gloria (nu stiu daca toate versiunile) avea potentiometrul cu priza pentru cresterea amplificarii frecventelor joase la volum mic.Am comparat si eu difuzorul romanesc de Gloria cu cel de la un Grundig Concert Boy si sunt diferente in bine pt cel nemtesc (ambele dif-uri montate pe Grundig). Cred ca o mare importanta dpdv al calitatii redarii o are difuzorul. Link spre comentariu
madkat Postat Noiembrie 11, 2011 Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Acelas motiv pentru care amplitunerul Delia suna atat de fain - are potentiometru cu priza mediana pentru "loudness".Am vazut functia asta si la aparate cu controller digital de volum si ton - in special auto - facute de Grundig si Philips - pana prin '96. Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 11, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Care e rolul inductantei D152 si ce valoare are?Nici eu nu stiu ce valoare are. In cartea tehnica scrie doar `AF emitter choke`... Dupa cum se vede,si difuzorul e conectat prin niste inductante: D154 si D155, despre care scrie doar `AF choke`. Alte detalii nu sunt. Link ale caietelor de service pt Blaupunkt am postat la sectiune `Caiete service` deschisa de dl.Soldan ConstantinEu nu am vazut la nici un Gloria potentiometru cu priza si nici in vreo schema nu am observat. Ma gandesc ca or fi existat la primele. Mai departe n-are cum. Ar fi interesanta o poza, de vazut. Sunt diferente si intre difuzoare, dar nu acolo e cheia problemei.Vreau sa construiesc amplificatorul sa vad daca il pot reproduce. AM gasit un potentiometru cu priza de la un televizor. Nu stiu daca era pe lampi sau nu. M-am bucurat sa il gasesc ca nu se mai fabrica asa ceva.Dioda SFD037 cu ce se poate inlocui? Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 11, 2011 Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Eu nu am vazut la nici un Gloria potentiometru cu priza si nici in vreo schema nu am observat. Ma gandesc ca or fi existat la primele. Mai departe n-are cum. Toate tipurile de Gloria pana la 4 si mai departe au avut potentiometru cu punte,probabil nu ai privit atent la schema sau nu te-a interesat amanuntul... Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 11, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Da,asa este, n-am privit atent la schema. Nu m-a interesat partea cu potentiometrii.Cand i-am curatat, nu am sesizat acea priza ca altfel as fi intrebat undeva pt ce este. La 5-6 radiouri Gloria pe care le-am desfacut,pot de volum nu avea priza. In mod sigur au renuntat si nici piesele respective cred ca nu sunt pe placi.Acum m-am uitat si pe schemele de Gloria S si vad ca ambele variante (etaj final tranzistori si integrat) au prevazut potentiometru cu priza. Aici pot sa jur ca potentiometrii nu au asa cea. Am ambele variante. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 11, 2011 Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Un detaliu din Gloria S...nu se vede mare lucru,dar un BD si puntea de pe potentiometru se observa Posibil sa fi fost si din fabrica scapate fara volum fiziologic(eu n-am intalnit,poate sa zicem o exceptie ar face Gloria Nova,dar asa cum am mai spus,tipul asta eu nu-l pot compara cu ce a fost modelul Gloria),dar mai probabil in decursul timpului,fiecare("depanator") sa fi montat ce a avut, doar sa mearga,stiut fiind ca era un punct slab al acestor aparate,si mai greu de gasit decat unul simplu.De varianta cu integrat,ce sa mai zic...cred ca am fost eu mai norocos Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 11, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Da,ce sa mai zic? Deocamdata nu sunt acasa ca sa vin si eu cu probe . Partea rea e ca n-am ascultat niciodata un Gloria cu pot cu punte. Oricum,daca mesterii le inlocuiau la vremea aceea cu unele simple,nu prea se simtea pt ca pe UM are efect mai mic loudness-ul.Nu pe UM asculti muzica,iar la sate (de unde am colectat eu radiourile mele) nu cred ca asculta nimeni Romania Tineret. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 N-ai pierdut mare lucru...diferenta e doar la volum mic,si vine ca o compensare a caracteristicii in frecventa a urechii umane,si cum nu toate urechile sunt la fel,as putea sa pun pariu ca putini sesizau diferenta intre un aparat cu volum fiziologic si unul fara...am intalnit si eu aparate la care potentiometrul era de 100K log,fara punte,dar piesele aferente pe cablaj erau plantate,de asta am tras concluzia ca puteau fi inlocuite pe parcurs de cineva care nu a avut de 250k log cu intrerupator si cu punte(de Gloria vorbind).Oricum,aprecierea dupa ureche e strict subiectiva,si in afara de calitatea difuzoarelor straine,mai interveneau si buclele de reactie pe care aparatele de la Grundig le foloseau intensiv si cu succes,si cred ca diferenta o facea si vechimea pe piata a unui producator,care initial se axa pe productie de masa,dupa care incepeau sa se joace cu fel de fel de artificii tehnice care dadeau si finete aparatului...noi n-am apucat sa prindem vechime pe piata,am ramas la faza de productie de masa,dupa care ne-am cam inecat,sufocati de produsele venite din exterior,la rapoarte calitate pret net superioare fata de ale noastre,iar perioada de productie interna a fost intr-o vreme in care concurenta nu era directa,nu puteai compara la raft si unul si celalalt,deci din ce se gasea,alegeai ce puteai,sau ce iti permiteai.Asa cum spuneai,omul de la sate nu avea mari pretentii de calitate AF,asa ca din aceste motive au mers aparate gen Cosmos,Milcov,etc,la care principala grija era sa se incadreze in caracteristici bune in ce priveste sensibilitatea,selectivitatea,autonomia pe sursa de curent independenta,si mai putin calitatea sunetului...daca se auzea tare,era suficient Link spre comentariu
norad Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Imi notasem pe niste hartii o schema de tip "loudness" ce nu foloseste potentiometru cu priza. Desi mi-am propus de mai multi ani sa realizez montajul, inca n-am apucat. Nici nu stiu daca e viabil, sau nu. Poate cineva care l-a realizat, sa ne spuna o parere. Poate ar merge si o simulare (sper sa nu spun prostii), pentru a se vedea un raspuns in frecventa. Am atasat un scan dupa notitele mele (in partea de jos a imagiinii): http://img406.imageshack.us/img406/4051/rcvn.jpg Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Pai chiar la volum mic ma interesa sa functioneze efectul. La volum mare suna bine. Am conectat chiar o incinta de Kashtan si se aude bine. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Scheme foarte simple şi eficiente de regulatoare de volum compensate, precum si indicaţii pentru modificarea (cu foarte bune rezultate) a potenţiometrelor logaritmice simple în potenţiometre cu priză,le găsiţi în paginile 85-90 ale cărţii "Caleidoscop audio" a regretatului G.D. Oprescu. Link spre comentariu
madkat Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 RC 2770 - de la tehnoton - avea un buton numit "contour" - era un fel de loudness care nu necesita pot volum cu priza mediana. Nu mai gasesc acum schema lui - daca cineva o mai are poate izola doar acea zona. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 2770 avea/are potentiometru cu punte pt volum fiziologic,si acel buton de contur nu facea altceva decat la reteaua RC existenta de pe acea punte sa cupleze inca o retea RC...Nu am acum posibilitate sa atasez schema,dar incerc sa o gasesc si atunci e lamurita treaba(ce m-a mirat prima data cand am avut de-a face cu asa ceva,e ca potentiometrul de volum e de 100K lin-cu punte,binenteles- nu log cum stiam ca se foloseste la modul general pe aceasta functie)Edit-Am gasit ceva schema,dar nu am scaner acasa si foto nu a iesit mare lucru,oricum,am scos schema echivalenta pt cei ce vor sa-si faca o parere...prima e varianta cu butonul relaxat,a doua varianta e cu butonul apasat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum