Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

variator tensiune 2,5kW

Adi Florin

Postări Recomandate

Salutare,Am nevoie de o schema verificata pentru un variator de tensiune de 220V. Va fi folosit pentru un calorifer electric de 2kW sau 2,5kW. E necesar pt ca nu mai merge termostatul caloriferului. Sau se poate face alta schema cu termostat si releu?Numai bine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adi Florin

8

• Dr.L

3

• TESSLA

3

• em2006

2

Top autori în acest subiect

Pai stai sa ne intelegem....nu ai zis ca vrei pentru calorifer? Daca vrei pentru calorifer, banuiesc ca marea majoritate a sarcinii respective este rezistiva! Adica te folosesti de efectul Joule al curentului electric. Daca vrei pentru sarcini inductive, pune un triac snuberless, de tipul BTA20-BW, sau alt BTA dar sa aiba terminatia BW, adica sa fie snuberless.

Link spre comentariu

Adauga si un radiator pe masura la triac si foloseste unul in capsula TOP3.Sau fa un PWM cu 555 si element de forta tot un triac.Parca as folosi BTA45...Daca la aspiratoare de 1,5kW merge,banuiesc ca rezistenta aia nu-i chiar asa de incolacita ca bobinele din motor.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Eu nu-ti recomand scheme cu control de faza ca cele propuse aci, sunt foarte poluante pt retea si necesita filtre voluminoase si scumpe, puterea fiind mare.Cel mai bine in acest caz se preteaza variatoarele care comanda pachete de sinusoide, comandate la trecerea prin zero a tensiunii. Se preteaza perfect data fiind inertia, ele nu se pot utiliza ca dimmere, dar nici nu e cazul.

Da, pentru un calorifer electric, dar are si el o inductanta. Se aude cum bazaie la cei 50Hz ai retelei... :)

Spui o prostie, inductanta e neglijabila in raport cu rezistenta; la frecventa de 50Hz ponderea ei in cadrul impedantei e practc nula, cu bazaitul e alta poveste.Si becurile incandescente comandate de dimere bazaie si filamentul vibreaza puternic la anumite reglaje (unghiuri de faza), dar asta n-are nimic cu indctanta.
Link spre comentariu

...Nu stiu daca conteaza ca se polueaza reteaua.

Ar trebui sa conteze si pt tine, nu esti singurul alimentat din SEN, apoi trebuie sa constientizezi ca esti in Europa... :sparge:Variatoarele despre care-ti vorbesc sunt extrem de simple, ele sunt gandite special pt acest tip de aplicatie, marele avantaj e ca nu necesita filtre, pe care unul civilizat si constient le pune daca foloseste controlul de faza.Cel mai simplu, asta se poate face cu un banal astabil care comanda un optotriac cu ZVS (zero voltage), e vorba de MOC-uri.
Link spre comentariu

em2006 nu vreau sa starnesc o polemica legata de zgomotul pe retea... in fine... ai idee daca dimmerele de becuri au filtre? Asta cu europa e cea mai tare :)) Te rog sa nu te superi. :) Da-mi o schema, ceva probat. Daca e la fel de simpla ca si variatorul si se poate scapa de zgomotul generat pe retea, atunci e ok.Leoncris zi-mi tu de unde sa iau un termostat pentru calorifer.

Link spre comentariu

Sa vezi ce distractiv e cand auzi dracii in boxe si nu stii de unde sunt,nu de alta,dar poate sunt de la propiul dimmerE bine totusi sa incercam sa nu injectam zgomote in retea,acum fiecare face ce poate/vrea,dar e o varianta de luat in calcul (adica schema completa a dimmerului include si filtrarea)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări