Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor Banda Larga

Vizitator atilacarmen

Postări Recomandate

Vizitator atilacarmen

Va salut. Am construit receptorul de mai jos. Functioneaza perfect cu o antena dedicata. ( http://www.asia.ru/images/img/82913/discone_1.jpg )

Cum as putea sa limitez semnalul in demodulator in asa fel incat statiile de emisie foarte apropiate sa nu mai distorsioneze semnalul util ?

Receptorul este suficient de sensibil ca sa ""prinda" si de la 1Km. Vreau sa-l mai sensibilizez cu un preamplif de antena si sa-i pun si un SQL.

Problema e ca statiile de emisie apropiate ( pana in 500m) vor sa rupa difuzorul, pe cand cele indepartate deabea se aud. Deci ce solutie simpla exista pentru acest limitator de semnal RF. Doua diode Zener montate Antagonic ar face ceva bine?

post-30613-139829336268_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• baza

3

• gica70

3

• Flor

2

• yo9hnf

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator atilacarmen

Cel mai simplu ar fi sa-i pui un potentiometru pe firul de antena. (catre masa)

Pai asta ar limita si semnalele de la statiile indepartate. Ceea ce nu vreau. Eu vreau sa atenuez doar emitatoarele apropiate. Multumesc.
Link spre comentariu

Acuma nu ca as contesta ce face un AGC, dar rolul unui potentiometru este sa fie invartit. Cand vrei sa prinzi o statie indepartata tragi intr-un sens de el, cand vrei sa auzi ceva de langa tine, care te indoaie, il rotesti in sens contrar.

Link spre comentariu

Salut. Eu cred ca autorul se refera la altceva dar nu intelege despre ce este vorba. Daca va uitati putin la schema se vede ca este un radioreceptor cu detectie directa a carui selectivitate lasa de dorit. Chiar daca frecventa este corect reglata pentru emisiuni indepartate, daca sint emisiuni puternice in apropierea frecventei, le receptioneaza si pe acestea. Solutia este o superheterodina in AM. 73!!!

Link spre comentariu

Asta vazusem imediat. Dar Lasati-l sa se bucure de realizare. Ati uitat cum la primele radioruri dormeati cu castile pe cap? Ma rog, asa am facut eu..Si de aia i-am raspuns la probleme pusa.Felicitari, acum e cazul sa treci la superheterodine si alte lucruri mai serioase. Si mai selective, sensibile, etc.Spor la lucru.

Link spre comentariu

E buna ideea cu AGC-ul pe joasa, sunt scheme mult mai simpe; daca mai adauga si niste filtre LC pe intrare, comutabile..Merge si un potentiometru dar pe circuitul de prepolarizare a diodei.

Link spre comentariu

Va propun sa montati un comutator de antena si sa schimbati cuplajul cu cateva condensatoare ceramice intre antena si circuitul acordat LC. Vad ca pe schema condensatorul de cuplaj e de 1.5pF.Va recomand sa montati alte 2 condensatoare, de 0.5pF, 1pF si un comutator simplu cu 3 pozitii.La un post apropiat comutati pe condensatorul de 0.5pF, astfel incat sa aveti un cuplaj slab cu antena. Astfel sensibilitatea va fi inrautatita, deci postul se va auzi mai slab.La un post indepartat, comutati pe condensatorul de 1.5pF, astfel incat sa cresteti sensibilitatea receptorului.Puteti incerca si cu antene de diferite lungimi ( lungimi mai mici pentru posturi apropiate ), pe care sa le selectati cu un comutator, astfel incat sa puteti modifica convenabil sensibilitatea aparatului.Ar mai fi o solutie "de reglaj automat", mai pretentioasa, si asta presupune sa culegeti cu un capacitor de la iesire tensiunea de AF ( de pe casti), sa o redresati cu o dioda ( semialternanta negativa ), sa o filtrati cu un condensator, dupa care sa o aplicati in catodul diodei de detectie printr-o rezistenta de valoare mare.In momentul cand receptionati un post puternic, creste nivelul audio la iesire, scade tensiunea in catodul diodei, creste curentul prin dioda de detectie si-i scade rezistenta interna, ca urmare randamentul detectiei este mult inrautatit si semnalul pe intrarea operationalului scade. Este un montaj cu reactie negativa.succes!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator atilacarmen

Va salut !!! Am incercat variantele de mai sus si nu prea am fost multumit de rezultate. Apar distorsiuni. Un AGC mi-ar fi foarte util.

Plecand pe ideea asta, inspirat de urmatorul montaj : http://electroschematics.com/248/automa ... ntrol-agc/

Am modificat schema. Momentan este doar teoretic. Peste o saptamana o sa pot sa o fac practic. Ce parere aveti? O sa functioneze?

post-30613-139829347069_thumb.png

Link spre comentariu

Dvs. ati modificat amplificarea celui de-al doilea etaj cu opamp prin modificarea rezistentei DS a FET-ului. Nu e un AGC, asa cum e definit el in radio: modificarea amplificarii etajului de RF, respectiv frecventa intermediara.Nu scapati de distorsiunile introduse de primul etaj, care pot fi puternice.Pentru un AGC eficient ar trebui sa aplicati reactia primului amplificator sau detectorului ( sau chiar etajului de amplificare RF cu FET, prin modificarea VGS ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări