Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DDS FUNCTION GENERATOR 1-65khz

iora

Postări Recomandate

@mosuATMEGA 16PU-16 la CONELEC***** e 18 LEI. ATMEGA 32-16 e 19 LEI. Au disponibile pt ca varianta asta cu 40 de pini (nu stiu de ce) nu se prea cauta. Componentele SMD sunt mai ieftine decit cele THT. In plus, se gasesc usor cele cu toleranta 1%, cum sunt cele din reteaua R-2R (convertorul analog digital al dispozitivului). Cu smd 1206 e mai usor de lucrat decat cu 0805, deci poate adaptati cablajul pentru aceste componente (sau isi face cineva mila de noi, ca eu unul nu ma pricep la proiectare PCB). De lucrat, si eu lucrez cu lupa (sunt din clubul celor trecuti de 20 de ani pe un picior). In concluzie, montajul cu smd e mai compact si mai robust decat cel THT. SUCCES.

Link spre comentariu

Da, am inteles ratiunea adoptarii lucrului cu SMD. Din fericire in Curtea de Arges a existat o fabrica unde se produceau componente electronice si scotocind prin hodrobele am gasit niste rezistente pelicula metalica 0,1% anbaza (din pacate imi ajung la limita, s-a cam epuizat stocul) care sunt tocmai potrivite scopului. In cutia cu maimute se gasesc si niste Atmega16 asa ca ma voi apuca de lucru. Am la indemina Sprint-Layout asa ca voi demara proiectarea cablajului. Stiu ca folosind SMD-uri se obtine o jucarie mai compacta dar pina una-alta nu ma preocupa asta. Important este sa fac ceva care sa suplineasca in domeniul audio Versatesterul care si-a dat obstescul sfirsit. Am nevoie sa testez niste filtre AF si atunci varianta aceasta de generator de functii pare o solutie. Cind voi face cablajul il pun la dispozitie fara probleme. Vreau sa ma grabesc dar mai sunt si alti factori de influenta pe aici. Despre virsta nu mai spun nimic deoarece am depasit de ceva vreme 30/foot dar ma fac ca nu stiu amanuntul acesta. Voi trece la smt-uri dar vreau sa incep cu altceva.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua.Vreau sa ma apuc si eu de constructia acestui generator.Ma poate ajuta cineva cu o varianta de cablaj pentru componente THT?Eventual si pentru sursa :jytuiyu Cu stima,Florin.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

va recomand sa realizati etajul analogic de la varianta 3, care e mai performanta, mai ales la semnal dreptunghi.oricum schema e destul de performanta pentru uz amatoricesc, distorsiuni la 1Khz in jur la 0,16% la sinus 9 cu IC din gama LFXXX

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca mai e de actualitate te pot ajuta eu cu un cablaj facut dupa vpapanikolau de la http://www.electronics.lab.E si cositorit si are toate componentele pe el inclusiv Atmega16 programat-dar fara lcd(afisajul electronic.Eu am un generatoe identic.Discutam pe p.m. :aplauze

Multumesc pentru oferta,dar intre timp am realizat varianta smd:http://i1231.photobucket.com/albums/ee5 ... 0e7853.jpghttp://i1231.photobucket.com/albums/ee5 ... 5b68e4.jpghttp://i1231.photobucket.com/albums/ee5 ... bbced0.jpgAm vrut initial sa fac varianta de pe electronics.lab dar mi s-a parut destul de greu de realizat prin metoda toner transfer.Cu stima,Florin.
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Am observat ca nu s-a mai scris aici de foarte mult timp dar am si eu o problema la care rog si sper sa fiu ajutat. Am facut montajul din topic dar nu reusesc sa fac programarea. Am folosit SinaProg si eXtreme Burner - AVR, firmare luat de pe siteul original, cu diverse setari de fusebiti dar nu apare pe LCD decat acea banda in partea de jos. Cred ca am scris si rescris procesorul (Atmega16A nu am simplu) de zeci de ori. Am incercat si cu PonyProg dar nu imi vede usbasp si pe serial sau paralele nu am programator. Ce ar trebui sa fac?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am realizat si eu acest dds generator ,componente THT ,dimensiuni 100X115 mm.Pun aici ce am facut ,poate e cineva interesat

Nu am folosit LM358 deoarece acesta nu scoate forma de unda corecta decat pana pe la 6-7 khz ,pe oricare domeniu.In locul lui am folosit TL072ACP ,cu care am obtinut forma de unda perfecte pe sinusoidal ,triunghiular si rampa,pana la 65 khz si dreptunghi aproape perfect la 20 khz.O sa incerc si cu un LF356 sa vad daca iese si mai bine

A fost nevoie de un trimer 3-12pF paralel pe R21 cu care am reglat varfurile undei dreptunghiulare.Cu TL 072ACP folosit de mine ,amplitudinea semnalului pe orice domeniu merge la  peste 4Vrms ,practic se ajunge la 6Vrms,cu LM 358 semnalul se deforma puternic la o amplitudine de peste 1.5-2Vrms,desi am testat peste 10 bucati

Una peste alta ,e un aparat compact ,cu reglaje ,alimentare si afisaj pe o placa,alimentarea se face cu un alimentator 12Vca

Dimensiunile placii sunt relativ mari,insa cuprinde tot intr-unul,eu neintentionand sa ii fac o carcasa,nu-mi plac fire prin cutie de la placa la afisaj ,la potentiometre,etc

Corpul potentiometrelor trebuie pus la masa deoarece la semnale de nivel mic (sub 0.5Vrms) simte apropierea mainii de placa.

Pot pune si foto cu semnalele de iesire

Editat de nel65
Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare. Cred ca nu are rost sa te chinuiesti cu TL-uri. Am facut si eu generatorul, varianta lui @nico si nu am reusit sa scap de distorsiuni pina nu am pus un operational de generatie mai noua si anume NE5532. Trebuie scotocit prin sertare si facuta inlocuirea operationalului. Spor la treaba si succes.

mosu

Link spre comentariu

Cred ca nu are rost sa te chinuiesti cu TL-uri. Am facut si eu generatorul, varianta lui @nico si nu am reusit sa scap de distorsiuni pina nu am pus un operational de generatie mai noua si anume NE5532. 

Iertare pentru off topic, dar pentru corectă informare , NE5532 este destul de vechi 1980 sau mai devreme. În rest perfect de acord , foarte bun pentru aplicație.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Probabil ca l-am descoperit eu prea tirziu :tryre . Oricum, este bine ca functioneaza  conform pretentiilor. Montajul este relativ simplu dar isi face treaba destul de bine desi este destul de incomod. Daca as sti programare as implementa un encodrer pentru selectarea frecventei generate si asta ar l-ar face mult mai usor de utilizat.

Link spre comentariu

am incercat acum cu NE5532P ,nu scoate semnal dreptunghiular mai curat decat TL072 ,comparate la 10KHz si la 65 KHz

ps

TL082CP, probat ,semnal la fel cu T072ACP

Editat de nel65
Link spre comentariu

Probabil ca l-am descoperit eu prea tirziu :tryre . Oricum, este bine ca functioneaza  conform pretentiilor. Montajul este relativ simplu dar isi face treaba destul de bine desi este destul de incomod. Daca as sti programare as implementa un encodrer pentru selectarea frecventei generate si asta ar l-ar face mult mai usor de utilizat.

Multumesc mosu20 pentru apreciere. Poate in viata asta reusesc sa imi fac timp pentru implementarea variantei cu encoder.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Asa arata generatorul meu facut pe o placa de test, asa sa vad cum functioneaza. Mi-a fost mila de placa sa o dezmembrez si am incasetat-o intr-o carcasa mica, euro-box 146x150x60mm. A trebuit sa fac un pic de aranjanjament sa incapa toate. Susa cam generoasa cu lm317/338, redresare cu diode schottky , o aveam de mai de mult si nu o foloseam la ceva anume. 

http://postimg.org/gallery/1g6c272e2/28c9ccc6/

Editat de mihaitza1985
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu am facut incercari cu LM49720, LM6172 si OPA2134. Cel mai rapid a fost LM6172 dar mi-a fost mila sa-l las acolo (mai ales ca nu am decat 2 bucati). Burr-Brown-ul OPA a prezentat ceva oscilatii pe palier (cred ca 1.5 - 2.2 pF pe intrare l-ar fi linisit; dar si din astea nu am decat 2 bucati). Pana la urma am ramas cu LM49720 care face o treaba foarte buna. In toate cele 3 cazuri nu am avut condensator de compensare cu frecventa nicaieri in montaj.

Pana la urma am obtinut un fall time de 0.5 microsecunde.

Posted Image

Posted Image

Multumesc domnul Iora. O scula foarte buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări