Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DDS FUNCTION GENERATOR 1-65khz

iora

Postări Recomandate

avand nevoie de un generator dedicat pentru audio care sa aiba o buna stabilitate ,distorsiuni mici si cost scazut de realizare ,m-am oprit asupra acestui proiect: http://www.scienceprog.com/avr-dds-sign ... rator-v20/

este un generator DDS construit in jurul unui uC ATMEGA16-16PU si care are cuplat la iesire un etaj realizat cu 2 amplificatoare operationale TL082 ce permit reglaj de offset in plaja +/-5V si gain de max 10V teoretic(max. am obtinut 7,5Vrms).

semnalele generate sunt:

-square

-sine

-noise random

-ECG

-rev sawtooth

-sawtooth

-triangle

se poate seta pasul frecventei intre 1,10,100 si 1000, 10000Hz in banda generata 0-65.535Hz, insa nu in timpul generarii frecventei.

schema :

Posted Image

sursa simetrica +/-12V si +5v:

Posted Image

hex-ul pentru ATMEGA este in atasament sau pe pagina din link-ul de mai sus.

initial in schema originala e prevazut un CI LM358 ,cu care insa functionarea e defectuoasa peste 5Khz,recomand folosirea operationalelor cat mai rapide,minim TL082 care e direct compatibil.

cablajul folosit de mine este identic cu cel folosit de autor, contine rezistente si condensatori smd- vezi atasament

imagini cu DDS-ul realizat de mine:

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

testele finale de frecventa

Posted ImagePosted Image

Posted ImagePosted Image

Posted ImagePosted Image

Posted ImagePosted Image

Posted ImagePosted Image

Posted Image

in concluzie sunt multumit de functionare si mai ales de stabilitatea montajului.am omis sa amintesc de iesirea suplimentara cu frecventele de 1,4 si 8Mhz ,utila la deblocarea uC

programarea uC ATMEGA am facut-o cu programatorul de la ole si cu softul Khazama

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Impecabil! :aplauze Sa-l folositi cu placere.

din pacate trebuie sa il vand ,e rezervat de dan cod ...recomand proiectul tuturor calor care au nevoie de un generator in special pentru banda audio.
Link spre comentariu

E exeptional facut daca imi puteti spune cu ce ati scris pe panou?

am facut matrita in photoshop ,masurand cotele, am printat pe hartie foto glossy, am aplicat cu calcatorul pe fata lucioasa inscriptionata doar o parte dintr-o folie pentru laminat A4 . am pus 2 foi a4 intre talpa calcatorului si hartia foto imprimata cu folia de laminat. calcatorul pe pozitia cotton, imprimarea dureaza cateva secunde pana se observa aderarea plasticului la hartia foto. dupa aceea am decupat cu cutter-ul orificiile.simplu si rezulta o fata rezistenta.aceeasi metoda am aplicat-o si la ESR-metru din topicul meu de vanzari
Link spre comentariu

Ieri am primit aparatul.Super realizat.Multumesc colegului pe aceasta cale. :101

ma bucur ca esti multumit. deja se lucreaza la unul identic... e o varianta buna pentru cei care au nevoie de un generator de functii si care lucreaza doar audio
Link spre comentariu

ESRmetrul l-am vazut eu am varianta portabila a lui.Daca as reusi sa il vand asta atunci l-as cumpara cel stationar.

portabil e prea mare consumul , am vrut neaparat cu iluminare LCD,iar depanarea unui aparat e o treaba consumatoare de timp,asta a fost ideea pentru aparatul alimentat la retea
Link spre comentariu

fuse biti cum au fost setati , lasati pe default ?am citit acolo ca au fost :High 0xD9Low 0xFFexternal cristal soft Sina prog 2.2

am studiat datsheet-ul uC-ului si am setat conform a ceea ce am aflat acolo. din cap nu stiu. am folosit Khazama la programare si programatorul de la ole
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

deoarece primul generator are alt proprietar ,am inceput lucrul la ce-l de-al doilea insa cu operational LF353.

Posted Image Posted Image

in prima faza am programat Atmega 16 si am verificat functionarea fara operational,rezultatul e perfect identic cu primul montaj

in aceasta varianta am folosit mai multe componente smd .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări