Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT

Ovidanie

Postări Recomandate

am reusit sa termin si eu minunea :dans:doresc sa multumesc celor care nu m-au ajutat cum sa conectez voltmetru la statie ca asa in 2 zile de concediu am facut un curs intensiv de amplificatoare operationale si tipurile lor de montaj :limb:

felicitari...indiferent ca afiseara cu o toleranta de +/- x gC nu e problema, e un pas inaitesucces....a mea e calibrata la ochi dupa aia am verificat cu o termocupla si cit de cit sunt pe aproape cu gradatia...dar sut multumit ... chiar foarte...multumita si celor lati de pe forum...
Link spre comentariu

La pagina 84 cauta postul meu, acolo am pus o schema si un cablaj de voltmetru ( termocupla ta genereaza tensiune de ordinul milivoltilor pe firele alea 2) calculezi voltmetru cap de scala 2 Volti si culegi semnalul din termocupla, eventual il amplifici daca nu corespunde cu ce vezi tu pe ecran ( eu l-am amplificat de 20 de ori)

Link spre comentariu

La pagina 84 cauta postul meu, acolo am pus o schema si un cablaj de voltmetru ( termocupla ta genereaza tensiune de ordinul milivoltilor pe firele alea 2) calculezi voltmetru cap de scala 2 Volti si culegi semnalul din termocupla, eventual il amplifici daca nu corespunde cu ce vezi tu pe ecran ( eu l-am amplificat de 20 de ori)

multumesc... am inteles...acum doua intrebari daca imi permiteti:chiar am nevoie si de acel 1/2 digit? daca nu-l pun.. ce se intampla?.. la dvs nu l-am vazut... si inca una... cum pot amplifica semnalul?.. ca sunt constient ca tensiunea de la termocupla.. abia daca junge la 10-15mV, si de fapt mai e una... din cate stiu.. la voltmetru cu ICL710x... pe 2V.. pe ecran imi arata 001 (V), apoi 002 cand ajunge la 2 volti. nu afisa 1,57 de ex. Sau alea 3 cifre de la dvs sunt de fapt mV?
Link spre comentariu

- teoretic cred ca poti sa nu pui primul digit (eu mi-am comandat piese de 2 voltmetre si l-am lasat acolo in caz de imi trebuie voltmetru sa nu mai stau sa caut digit dupa aia) eu nu am incercat fara el dar in timpul functionarii , cel putin pana acum e stins. acum ma gandeam sa fac cumva sa aprind cele 4 segmente din partea de sus ca sa arata ca un grad Celsius.- semnalul il poti amplifica cu un AO (amplificator operational, eu mi-am pierdut cam 1 zi jumate cautand pe net diverse scheme ca pe aici pe forum nu mai gasesti nimic, ca sa imi dau seama cum sa fac)- digitii aia 3 teoretic sunt gradele ( pana la 250 am masurat si cu termometru si se pupa cu diferente de cateva grade ce e pe ecran cu ce e pe termometru, mai sus nu am putut sa verific ca atat ducea termometrul)- e pe undeva un pdf cu toate termocuplele si caracteristicile lor unde iti spune ca de ex la termocupla de tip K la temperatura de 100 de grade sa zicem ai 5 mV la 200 ai 10 mV, in functie de asta mi-am facut un divizor de tensiune variabil ( 3-4 piese) care imi livreaza tensiuni de ordinul milivoltilor, tensiuni care amplificate in functie de nevoi imi arata pe ecran ( teoretic) temperatura de exemplu la 100 grade avem 5 mV , am reglat amplificarea in asa fel sa am pe ecran 100 si tot asa- teoretic poti sa sari peste constructia divizorului de tensiune dar o sa iti varieze destul de rapid tensiunea pe termocupla ca sa faci niste reglaje cat de cat ( incerc sa caut pdf cu termocuplele sa il postez aici)

Link spre comentariu

pare simplu.. dar sunt multe de spus... daca nu cer prea mult... puteti spune ce AO ati folosit (ca sa nu pierdem fiecare cate 2 zile) si la cat a fost alimentat circuitul? ICL-ul stiu ca se alimenteaza la 5V (poate si mai mult dar se foloseste un 7805), dar ma intereseaza partea de amplificare.divizorul de tensiune cred ca ma descurc singur cum sa-l fac.. si daca ziceti ca o sa atasati dvs pdf-ul cu panta termocuplei fct de temperatura... apoi ma pot apuca de lucru. (panta as putea s-o fac si eu singur.. dar e foarte migalos si ia timp mult - punand termocupla in multimetru si apoi masurand tensiunea)chiar sunt curios daca graficul U(t) este perfect liniar sau variaza.

Link spre comentariu

Nu. Temperatura jonctiunii este la 0 grade C. Scrie sus de tot intre paranteze.

Tensiunea data de orice termocuplu indica o DIFERENTA intre temperatura la varful sondei de masura si temperatura la care firele intra in aparatul de masura. Termocuplul NU masoara temperatura ABSOLUTA din varful sondei. Adica, daca incalzesc sau racesc locul unde firele intra in aparatul de masura, tensiunea data de termocuplu se modifica si ea.

Deci, ca sa stii ce temperatura e la varful sondei, trebuie sa stii:

1. Tensiunea generata de termocuplu

2. Temperatura din celalalt capat al firelor, acolo unde intra in aparatul de masura

3. Curba de raspuns, in cazul asta data sub forma de tabelPentru usurarea calculelor se obisnuieste sa se considere temperatura aparatului de masura (adica temperatura jonctiunii) ca fiind fixa, de 25 de grade C, chiar daca ea variaza cu temperatura ambianta. Aparatele de mare precizie nu fac simplificarea asta, ele au zona unde intra firele (zona jonctiunii) incalzita si tinuta la temperatura constanta de un circuit special.

In tabelul dat de tine, temperatura jonctiunii inseamna temperatura locului unde intra firele in aparatul de masura, NU temperatura din varful sondei. Cifrele scrise pe fond gri se aduna la cele din stanga.

Exemplu: Pe al doilea rand (-260 *C) si a doua coloana (-1 *C) din tabel gasim valoarea -6.444 mV. Asta inseamna ca daca varful sondei este la -261 *C [(-260) + (- 1) = (-261)] iar locul unde intra in aparat (adica temperatura jonctiunii) este la 0 *C atunci sonda genereaza -6.444 mV.

Daca, sa zicem, temperatura jonctiunii (adica a aparatului de masura) e la temperatura camerei, adica 25 *C, si citesti -6.444 mV, atunci trebuie sa aplici o corectie de 25 *C pentru a afla temperatura reala a varfului sondei. In concluzie varful sondei nu va fi de -261 *C ci de -261+25 = -236 *C

Link spre comentariu

Va salut prieteni in ale electronicii.Lucrind de ani buni cu un letcon pistol (de la Radio Progres), m-am gindit sa mai « progresez » si eu.Mi-am propus construirea unei statii de lipit termostatata.In primul rind am achizitionat un letcon (zic eu ,putin mai complet) ZD 981(24 v-3A-60W)ce mai are si un senzor de stby. Am experimentat citeva scheme de termostate, la toate m-am confruntat cu inertia termica.Scheme diferite-acelasi principiu. Deci ,acelasi rezultat.Am proiectat, experimentat si finalizat schema (se preteaza la imbunatatiri) ce v-o prezint in continuare ; Rezistenta letconului se alimenteaza cu tensiune (24v alernativ) sub forma de salve de impulsuri nu in sistem On-Off.Aceasta varianta de alimentare anuleaza inertia termica,generatoarea multor discutii si probleme.Sa detaliez schema;(mentionez ca neavind in programul de electronica pe care-l folosesc anumite simboluri de componente le-am substituit cu altele).U1A-LM393 insumeaza si compara semnalele primite de la U1B/LM393 si de la U2-CA3130comandind tranzistorul driver Q1 via optotriac-triacul de putere-rezistenta de incalzire letcon.U2-CA3130 operational cu JFET la intrare (la nevoie poate fi si 741) este amplificator pentru semnalul dat de termocupla .Se regleaza din R19 (pot. semireglabil de 1 Meg) ca la temperatura maxima sa avem la iesirea oparationalului cca.6 volti amplitudine (R19 cam la 330k).Din R6 se seteaza temperatura, actionind asupra R5-R8 se ajusteaza plaja in care actioneaza R6.U1B -LM393 este generator de unda dreptunghiulara cu perioada de cca. 0.5 sec.In momentul alimentarii cu tensiune , rezistenta fiind rece Q1 este comandat in ON in mod continuu.La atingerea echilibrului intre semnalul dat de CA3130 si nivelul setat din R6iesirea U1A trece in OFF, oprind incalzirea.Acesta a fost timpul unu. Urmatorii timpi de functionare difera fata de primul timp. De fiecare data cind semalul generat de CA3130 scade sub nivelul reglat din R6 iesirea U1A trece in ON, dar unda dreptunghiulara generata de U1B va furniza la iesirea U1A trenuri de impulsuri mai lungi sau mai scurte vizavi de decalajul dintre semnalul termocuplei si nivelul din R6. In urma citorva timpi de functionare decalajul dintre semnalul termocuplei si nivelul reglat se micsoreaza si in acest fel temperatura este mentinuta cvasiconstanta.In timpul lucrului cind letconul se raceste impulsurile vor fi mai lungi si mai numeroase.Tranzistorul Q4-BS170 cu canal initial executa functia de stby.Daca nu se lucreaza cu letconul un anumit timp incalzirea va fi blocata , Q4 scurtcircuitind baza Q1 la gnd.Timpul de actionare al circuitului de stby depinde de constanta de timp R22-C8(cca 5 min). Trigerul Q5-Q6 comanda ledul D4 ce indica starea stabila de stby.Transformatorul de retea trebuie sa aiba sectiunea de minimum 10 cmp.Nu spun ca nu sint scheme si mai performante, dar aceasta a rezolvat multe probleme ce alte scheme nu le-au rezolvat. Eu sint multumit de aceasta schema.

Link spre comentariu

As vrea sa fac o mentiune;"locul unde firele intra in aparatul de masura" se asimileaza cu a 2-a sudura. De fapt un termocuplu este format din 2 conductoare din metale diferite si sunt sudate intre ele la capete. Daca o sudura este incalzita, adica apar diferente de temperatura la capete atunci apare un curent care circula prin cele 2 fire. Tensiunea apare atunci cand se masoara pe un traductor de curent (o rezistenta) inseriat intre acele conductoare, in cazul de fata e insusi instrumentul de masura.NSTALGIC, bine ai venit in randurile noastre si vad ca "ai pasit cu dreptul" :aplauze ; am gasit schema mult cautata pentru care iti multumesc! :da .Te rog sa-mi spui unde ai gasit letconul ZD981.

Link spre comentariu

Aceasta schema se poate adapta si la un uC. Semnalul catre un tranzistor(IRFZ44) in format PWM iar citirea se face cu un MCP617. Eu asa am proiectat-o. Acum astept piesele si sa ma apuc de treaba. Menzionez ca folosesc DC pentru rezistenta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări