Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT

Ovidanie

Postări Recomandate

am si eu o problema cu statia in sensul ca sta ledul aprins iar letconul este rece am mers pe chema de mai jos si cablajul facut de Ionutx... unde gresescpe pinul 5 am 4 volti pe pinul 7 am 10 volti indiferent de pozitia potentiometrul de 10k

Link spre comentariu

Tensiunea de 19V o ai cu letconul conectat? Incearca sa alimentezi pt scurt timp doar rez. letconului la tensiunea transformatorului si vezi daca se incalzeste letconul,cu aparatul masoara tensiunea dupa iesirea trafului sa nu fie de amperaj prea mic si astfel sa nu poata sa incalzeasca letconul.

Link spre comentariu

este BT138 .... am descoperit niste mari tampenii in valorile pieselor... trim de 4.7 mega e de fapt de 400k iar rezistentele de pe pinii opto 4 si 6 cu toate ca am cerut de 220 ohmi sunt de 10k ... refac maine dimineata ce am gasit ca acum nu ma mai ajuta ochii ( luni am meci cu vanzatoarea de la magazin) pffff... multumesc de ajutor revin maine cu simptome duce ce rectific erorile

Link spre comentariu

acum am toate valorile ca in schema la fel face ... letcon sta rece si ledul sta aprins indiferent daca scot sau nu letconul din mufa cu 5 pini... ceva idei?

Dupa cat am studiat cablajul lui ionutz, pare sa contina o greseala.Pinul T2 (cel din mijloc) al triacului trebuie sa fie conectat cu intrarea de curent alternativ + la 2 diode din punte + la rezistenta de 220 ohmi care merge pe pin 6 de la MOC.Pe cablajul lui este conectat doar la intrarea de curent alternativ + la cele 2 diode din punte.Dezlipeste capatul rezistentei R11 dinspre TP6 si lipeste-l pe pinul din mijloc al triacului T2, vezi daca merge la urma.
Link spre comentariu

am remediat greseala staia se incinge la maxim acum , am incercat si cu inversarea firelor de la termocupla,ledul sta aprins tot timpul chiar si fara letcon in mufa cu 5 pini.... daca mai are cineva o idee ii multumesc anticipat@ GeoMar multumesc pentru promtitudine si ajutor

Link spre comentariu

am remediat greseala staia se incinge la maxim acum , am incercat si cu inversarea firelor de la termocupla,ledul sta aprins tot timpul chiar si fara letcon in mufa cu 5 pini.... daca mai are cineva o idee ii multumesc anticipat@ GeoMar multumesc pentru promtitudine si ajutor

Verifica atent cablajul sa nu ai vreo punte de fludor (sau scurt) intre traseele alaturate.Ce tranzistor ai folosit pentru comanda MOC-ului si a LED-ului indicator?Valorile pieselor sigur sunt corecte? Parca ziceai ca semireglabilul este de 400k nu 4,7Mega.

...pe pinul 5 am 4 volti pe pinul 7 am 10 volti indiferent de pozitia potentiometrul de 10k

Ceva este in neregula daca ai aceasta tensiune indiferent de pozitia potentiometrului (vezi si semireglabilul).Deci verifica atent traseele, continuitatea lor, sa nu ai scurt intre ele, valorile pieselor sa fie conform schemei, tranzistorul si CI-ul LM358 sa fie corect montate (si daca nu sunt defecte).Deci atentie si rabdare, se rezolva, DAR depinde doar de tine. :daIn functie de informatia primita de la tine (buna sau rea), noi incercam si iti oferim solutii (bune sau rele).Ceva poze calitative cu ce ai realizat, ar fi utile, ca sa vedem si noi ce ai facut tu pe acolo si sa te putem ajuta. :rade:
Link spre comentariu

@Geomar: Ai putea pune o schema cu statie pe care o folosesti tu? Un fisier de eagle schematic salvat ca pdf sau ceva de genu. Am incercat sa simulez in Circuit design suite partea cu opamp-urile din circuitul de sus si imi da eroare(este de la program), apoi am simulat in circuit maker si acol indiferent de intrare am la iesire 24V. Termocupla isi modifica rezistenta in functie de temperatura nu?

Link spre comentariu

@Geomar: Ai putea pune o schema cu statie pe care o folosesti tu? Un fisier de eagle schematic salvat ca pdf sau ceva de genu. Am incercat sa simulez in Circuit design suite partea cu opamp-urile din circuitul de sus si imi da eroare(este de la program), apoi am simulat in circuit maker si acol indiferent de intrare am la iesire 24V. Termocupla isi modifica rezistenta in functie de temperatura nu?

Schema statiei de lipit, folosita de mine, o gasesti aici viewtopic.php?p=785290#p785290.Este aceeasi schema cu cea postata de @briobrit, cateva posturi mai sus.Daca nu merge in simulare, cred ca gresesti tu undeva, sau este de vina programul.In realitate merge super.Am realizat 2 variante de cablaj.Primul, pe care l-am utilizat si la realizarea Statiei mele de lipit:post-17385-139829350507_thumb.jpgSi a doua varianta de cablaj, restilizat 2011 si realizat ceva mai compact:post-17385-139829350529_thumb.jpg
Link spre comentariu

fratilor MERGE!!! in primul rand vreau sa multumesc lui GeoMar si IonutX pentru ajutorul acordat si vreau sa spun ce am patit ca poate se lovesc si altii de treaba asta:

- am realizat cablajul facut de IonutX prin metoda fierul de calcat

- cablajul postat de IonutX are o greseala cu R11 (un capat este in pinul 6 de la MOC iar capatul 2 pe pinul din mijloc de la triac) cum a observat si Geomar deci asta trebuie rectificata prima

- tranzistor am folosit BC173C

- cu letconul scos din mufa ledul trebuie sa stea stins

- cu letconul in mufa ledul sta aprins doar cat rezistenta primeste tensiune, cand ajunge la pragul setat de temperatura se stinge si se aprinde din cand in cand ca urmare a scaderii temperaturii

-mare atentie cum cositoriti capatul termocuplei ala de vine in rezistenta de 1k ( la mine era un scurt catre masa, mascat foarte frumos sub niste sacaz si statea ledul aprins incontinuu si se incingea la maxim, dupa remediere merge cum trebuie)

- semireglabilul ala de 4.7 mega (dupa ce o inapta de la magazin mi-a dat ceva in jur de 40k ) prin tatonari la modul vazut exact cum se topeste fludorul am ajuns cu el la o valoare de 400 K ohmi si la pragul de minim abia se topeste fludorul iar la pragul de maxim pot sa incalzesc suprafete de 1-2 cm patrati de cablaj fara grija.

... acum ca tot am prins curaj ma poate ajuta cineva ca la schema de mai sus cateva posturi sa leg un voltmetru cu ICL7107 pe post de indicator de temperatura? si daca da poate sa incopeasca si o schema ceva?

http://i40.tinypic.com/29m1z80.jpg

http://i39.tinypic.com/15o8nj9.jpg

http://i44.tinypic.com/15n3xag.jpg

si video http://youtu.be/5E6tlpJ7m1A

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări