Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT

Ovidanie

Postări Recomandate

eu pun triacul in picioare si are loc radiatorul pe care il am eu, tocmai de aceea am pus la dispozitie fisierele pentru eagle si nu am exportat o poza pentru ca doritorii sa poata schimba pozitia triacului ceea ce se poate vedea ca este posibil :smt003 eu am proiectat cablajul de la zero, deci e un "ciubuc" pentru cei cel vor construi

Link spre comentariu
Vizitator xebbmw

am o intrebare pentru cei care au realizat statia de lipit dupa schema lui wolf.nu am reusit sa gasesc un semireglabil de 4.7M care se conecteaza la primul op amp. dupa reglarea statiei in regim de functionare, cam ce valoare are acest acest rezistor? o valoare apropiata de 4.7M am gasit numai 2M.mentionez ca vreau sa realizez statia cu un ciocan de lipit tip pensol SL1.mersi pentru ajutor

Link spre comentariu

Valoarea nu este critica 4.7M ..mentionez ca pt un letcon sl10 valoarea lui reglata este intre 700k....900k ..unu de 2M face fata cu brio zic eu :supz:

alegerea celui de 4.7M a fost pur financiar ( cind am facut prima statie nu am reusit sa gasesc mai mic !!!.....asa ca a ramas si in schema 4.7M) scuze ca nu am mentionat mai devreme despre asta :smt006

Link spre comentariu

pentru că n-am putut deschide schema din zip, am refăcut-o (în Express SCH... tot voiam să mai exersez niţel)... şi am exportat-o şi ca bitmap.cablaj n-am făcut... încă!!... arhiva conţine sch-ul şi schema în format bitmap... pentru cine vrea...(fiţi îngăduitori... e prima oară când folosesc aşa ceva!!)

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

bravo !!!! te astept in Buc pt berea aia :partyman: :)Traful este super .!!! spre surprinderea tuturor ..prima statie care am facut-o ..si are implementata in ea aceeasi schema postata de mine functioneaza din anul 2002 luna septembrie si nu am resit sa ard nici o rezistenta la letcon...nu este nimic de zis ..pt o statie home made este chiar prea mult :weedman: ... si pt cei ce se chinue sa o modifice.. ..sa ii adauge diferite module de afisare, de reglare a temp .......baieti ...pentru ce ???? totul este asa de simplu si eficient :supz:

Link spre comentariu
Vizitator danutwilly

Tocmai am terminat si eu de facut o statie de lipit cu acelasi letcon de pensol cu PIC 16F628 un afisaj de 3 digiti un LM 324 si doua butoane , unul pentru cresterea temperaturii celalat pentru scadere. Din pacate la varsta mea nu prea mai am rabdare sa desenez scheme insa am sa fac un efort si in viitorul apropiat am sa rezolv si problema asta pentru a o posta aici daca cineva este interesat. Oricum asa cum spune Wolf a fost mai mult un moft pentru a-mi demonstra mie ca se poate.

Link spre comentariu

@danutwilly ... felicitari ... sunt interesat de proiectul tau ... daca ai timp sa faci o schema si eventual sa pui si codul sursa din pic raman dator ... vreau sa-mi fac si eu o astfel de statie ...Multumesc anticipat!!!

Link spre comentariu

Scuze! Am si eu o intrebare? ati incercat sa lipiti cu acesta statie , in sasiu de televizor pe partea de linii (cu alte cuvinte apar descarcari de inalta tensiune si cum se comporta , se pare ca operationalul nu este protejat)

Link spre comentariu

Nu este nici o probelema ..atata timp cat ai un traf. la statia de lipit care are izolatia intre primar si secundar de buna calitate ..si nu se strapunge usor . :weedman: Nu este prea bine si indicat sa lipesti "live" >>> poti cauza defecte mai mari decat ai avut la inceput ..in cazul unui scurtcircuit !!!! ...eu personal nu incurajez acest lucru !!! :smt006

Link spre comentariu

Te contrazic putin(sper sa nu te supar) , am patit personal acest lucru la letconul solomon, defectarea ci operational pe intrare . Am rezolvat problema cu 2 diode puse pe intrare (antiparalel)

Link spre comentariu

Nu stiu ce "scula" ai tu !!! dar la statia prezentata de mine nu s-a intamplat pana acum asa ceva ..si nici nu cred ca s-a plas cineva de lucrul acesta !!?? nu merita sa incepem o discutie pe tema acesta :weedman:

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator sab0tag3

in sfarsit am reusit sa-mi mesteresc o statie de lipit .. schema lui wolf .. cablajul dat de XAN77 ... carora le multumesc pt ajutorul dat :partyman:

inca nu am apucat sa ii fac o carcasa de doamne-ajuta .. e impachetata la repezeala intr-o cutie de sursa ATX ... dar nu va ramane pt mult timp asa pt k am in lucru un combo ... suflanta cu aer cald si statie de lipit 2 in 1.

deocamdata am probleme doar cu partea de element activ incalzitor ... as vrea unul asa cum e letconul de la statie. Am gasit aici

ceva elemente de schimb pt statie cu aer cald ... doar ca trebuie confectionat manerul si tot restul de auxiliare, electronica si pompa de aer. Oricum la pretul unui cap intreg de suflanta (170 de ron la capo).. cred k aleg sa-l cioplesc eu. In rest cred k se poate folosi cu succes electronica propusa de wolf ... si care merge chiar bine.

Multa bafta! ... revin cu detalii :weedman:

Link spre comentariu

Blind edit: Statie de lipit, proiect gasit si propus de MifTy. Comentariile relevante din topicul anterior se vor regasi in acest post. (prea multe sticky-uri strica)

http://www.dansworkshop.com/SMT%20Hot%2 ... ncil.shtml

tipu' reuseste glorios sa nu spuna mare lucru despre masina de aer... si nici indicatiile constructive nu sunt foarte amanuntite (de pilda n-am reusit sa-mi dau seama ce-a folosit de fapt pentru incalzire).

banuiesc insa ca ar fi interesant de realizat asa ceva... mai ales ca statiile cu aer cald sunt foarte scumpe...

in poza de mai jos vedeti "creionu' fierbinte" la lucru...

Posted Image

RoGeorge

Scrie ca masina de aer e de fapt pompa de aer pentru acvariu. Se gasesc de cumparat la magazinele cu hrana pt. animale de casa, eu am una, a costat vre 15 RON. Iar furtunul transparent e tot de la aceleasi magazine, special pentru pompa. Se gasesc si valve pentru reglat debitul de aer, foarte ieftine toate.

Imi place ideea!

Blind

Ca sa faca chestia asta, dupa parerea mea, ar putea folosi cel putin 2 metode:

-o sarma de nichelina facuta spirala si alimentata de la un traf (sau o sursa in comutatie, ca e mai mititica)

-o alta metoda, ceva mai greu de realizat, ar fi utilizarea unui filment de la un bec cu incandescenta (de 220) alimentat la 12-24V sau ceva apropiat, astfel incat sa il tina doar rosu, nu sa-l aduca la incandescenta. Cat filamentul este rosu poate fi si intins, remodelat, fara sa se rupa.

Am incercat o astfel de remodelare in copilarie (cand eram mic si cretin, nu ca acum as fi departe de-atunci) cu un bec de 9V, alimentat la 3 sau 4,5V. It worked like a charm.

RoGeorge

Omu zicea mai simplu, fara traf, a pus un dimmer din alea pentru becuri de iluminat, un tub de cupru pentru maner, probabil nichelina pt. rezistenta si le-a consolidat cu silicon. I-a mai pus si discurile alea de aluminiu ca se incingea manerul prea tare.

d2134

Rezistenta de incalzire, aia care se vede inrosita, e facuta din sirma de sudura (0.8mm - 0.030") de la aparate MIG rasucita pe un dorn de 1.5 mm (0.060").

Sursa de alimentare este cea de la aparatul de taiat polistiren cu fir cald (se vede bine in pagina cu acel aparat, poza a doua si a treia) care este facuta cu un dimmer de becuri si un transformator de sonerie. Asa zice el, mie mi se pare transformatorul mai mare ca ale noastre dar pe acolo totul e mai mare. Schema e tot pe pagina aia, ultima poza.

Sursa de aer e o sursa de acvariu cu dubla iesire.

Ambele surse au fost bagate intr-o cutie frumusica.

Alte indicatii constructive reies din poze.

Asta am inteles eu la o lectura rapida.

MiniTehnicus

Am desfacut o statie de aer cald si circuitul este enervant de simplu.

Motor pompa aer +rezervor aer+furtun +maner cu element de incalzire.

Elemente de incalzire se gasesc tot la:

http://www.virtual-electronic.ro/catego ... tegorie=62

la 30ron restul se poate construi mai usor.

Si daca alimentarea motorului se face reglabila si se construieste un

termometru cu ICL7107 se poate regla si temperatura. :supz:

Ciocanele de lipit nu folosesc ostafan ci o folie de mica pentru izolarea

rezistentei.

Blind

Capul statiei cu aer cald e toata smecheria. Pentru restul, puteti folosi urmatoarele: un "letcon" chinezesc, o teava de cupru cu diametru indeajuns de mare incat sa puteti baga letconul in ea, 6 suruburi lungi si de diametru mic cu care sa puteti fixa teava de letcon fara sa gauriti nimic (puneti piulite la interiorul tevii si rotiti cele 3 suruburi astfel incat sa centrati teava apoi le fortati putin si nu se mai misca de-acolo).

Capul statiei de aer cald il fixati pe teava de cupru.

Pentru reglarea temperaturii puteti folosi un variator de tensiune cum sunt astea pentru becuri.

Pentru aer, puteti pune 1-2 coolere intr-o sursa de calculator dezafectata, cu un profil de tabla (de la cutii de bere sau ness) faceti o reductie apoi transportati aerul cu un furtun pana teava de cupru.

Aerul in teava puteti sa-l introduceti fie printr-un decupaj in teava, fie luati un cot, il gauriti la cotitura astfel incat sa se potriveasca pe teava si sa stea drept pe letcon, pe capatul liber puneti un material izolator termic (niste azbest sau altceva) si asta a fost.

Pentru realizarea etanseitatii puteti folosi vopsea rezistenta la temperaturi inalte. Daca transferul de caldura de la letcon la aer nu este multumitor, puteti face o sicanare a tevii (bagati niste sarma subtire de otel in interior, de la un cablu de masina de spalat, frana de mana, frana de bicicleta)

Sugestii, modificari, propuneri?

Link spre comentariu
Vizitator sab0tag3

am o mare nelamurire ... am vazut ca elemente de incalzire pt statii cu aer cald se gasesc in 2 locuri la preturi accesibile si au termocupla incorporata ... problema este : stie cineva la ce tensiune se alimenteaza? merg direct pe 220 sau pe 24 precum ciocanele de la statiile noastre? o putere aproximativa? rog pe aceasta cale pe cei care au posibilitatea sa desfaca o statie cu aer cald sa puna cateva poze sa ne dumirim si noi :weedman:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări