Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT

Ovidanie

Postări Recomandate

Nici chiar asa!Sa zicem ca schema este functionala si testata.

Cablajele sunt scrise in viteza cu carioca.Transformatorul de impulsuri este bobinate pe ferite E+E recuperate dintr-o sursa ATX .Primul montaj avea transformator pe inel de ferita recuperat din aceeasi sursa (era filtru pe alimentare).La fel de bine se pot folosi si torurile care sunt filtre pe 5V si 12V.

Atentie cum fixati trafo pe cablaj.Initial l-am legat cu o sirma care se comporta ca o spira in scurt.

Potentiometrul din foto este montat doar pentru teste.Varianta finala are potentiometru cu ax din material plastic!

Atentie la pericolul de electrocutare

P.S.rezistorii de 82K sunt montati in paralel.107 scris pe tranzistor inseamna beta=107

Link spre comentariu

Pt Nosferatu.

Ti-am promis o schema de regulator pe triac si acum ti-o pun.De fapt sint doua scheme,pt 500 watt si 2500 watt.Ai totul,"mura in gura",la linkul acesta http://www.masterkit.ru/info/magshow.php?num=198

Montajele sint clasice,eu am construit ceva asemanator cu triac BT139/600 pt reglaj turatie masina gaurit[merge de 5 ani![.Are si grup RC de protectie a triacului]

Nu trebuie sa stii limba rusa pt a citi pagina-schemele si tabelele sint clare!Iti recomand montajul NF247 ,insa cu triac BT136/min 600V montat pe un mic radiator.

Pentru sarcina care o ai poti ulterior sa jonglezi cu valoarea potentiometrului de 500K-vezi cam care e plaja de reglaj necesara si il inlocuiesti cu altul,in asa fel ca sa reglezi in domeniul 70-100%[creste precizia de reglaj!]

Montajul cu tiristori,de mai sus,e asemanator celui postat de mine,lucrind insa pe ambele alternante.Nu e rau,dar in cazul tau iesi mai ieftin cu montajul pe triac!

Preferabil sa folosesti potentiometru cu ax de plastic.Ledurile din scheme sint orange pt NF245 si verde pt NF247.Poti monta si un filtru,asemanator cu cele de la sursele PC,daca apar paraziti in retea.[ai schema tot acolo,dar poti gasi,de pomana pe la talcioc,din dezmembrari]

Spor la treaba si mai intreaba daca nu te descurci!

Link spre comentariu

:smt003 . Salutare Branca. Stai linistit..am toate informatiile necesare pt a realiza un pistol cu aer cald dar in ultima saptamana am avut altceva de lucru. Si acum, sunt "condamnat" la a face curatenie de Pasti :weedman: . Multumesc oricum pentru grija..O iau in nume de bine ;). Multa bafta!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Servus,ce credeti, are ceva daca alimentez montajul prezentat de wolf cu 30V~?Ma gandesc ca nu din moment ce tiristorul deschide doar cat ii dicteaza potentiometrul si letconul nu vede nici macar 24V. Nu de alta dar am carcasa perfecta cu tot cu traf, pot sa atasez si un ventilator mititel, e vis!Un sfat va rog!Multumesc

Link spre comentariu

Nu pre inteleg ce letcon ai.Daca e unul la 12 sau 24 V poti utiliza schema cu tiristor pe care am prezentat-o anterior,modificind rezistentele pe alimentare.Aici merge mai bine schema de stabilizare cu zenner.Eu am folosit-o cu un traf de 24V.Trebuie sa vezi si ce curent "maninca" letconul,ca altfel ti se incalzeste traful!

Link spre comentariu

Si o ultima gaselnita de pe un site rusesc.Un regulator cu LM555 si Mosfet.Folosind un mosfet cu rezistenta interna mica necesita un radiator ff mic [sau chiar deloc!!] Ca piese se fac echivalarile: -KC168 cu zenner 6,8V/0,5 watt -VD6 cu 1N4001 -puntea cu KD247 cu o punte de 3A -DA1 identic LM555 Reglajul de prag se face cu R3,reglajul de temperatura cu R4.Montajul lucreaza cu pulsuri dee tensiune. Atentie!Tensiunea de alim nu se filtreaza!

Link spre comentariu

Recomandarea mea este sa ii dai fix 24Vca(min2A) ca sa nu ai probleme cu durata de functionare a letconului, daca ai un traf capabil care sa scoata putin peste 2A poti sa ii dai si 22Vca, asta daca lucrezi undeva intens cu letconul (service) astfel ii maresti durata de viata a elementului de incalzire (singura remarca este ca la 22Vca se incalzeste mai greu putin, timp neglijabil) personal am facut 2 statii de lipit, una cu 22v, pe care o folosesc 8 ore /zi si una care are 25v si o folosesc doar acasa, intre ele nu exista nici o diferenta vizibila la modul de functionare, ambele fac servicii :) :partyman: :weedman:

Link spre comentariu

Uite cum se face reglarea: se pune potentiometru de 10k pe o valoare medie (la mijloc) apoi se regleaza din semireglabilulde 4.7M pina cand temp de la virful letconului este dejuns ca sa topeasca fludorul,300-350*C ( metoda cea mai simpla ), asta este tot .Dupa care din pot de 10k (care vine pe fata statie de lipit ) se regleaza temperatura virfului + sau -

Link spre comentariu

da wolf am inteles cum se face reglajul, dar eu vreau sa aflu daca tensiunea la bornele elementului de incalzire, in urma reglajului din potentiometru, este mai mic de 24V, astfel incat sa pot folosi un traf de 30 V si sa nu ard letconul.

Link spre comentariu

Nu modifici nici o tensiune din pot pur si simplu lucreaza ca prag de declansare, la bornele letconului vei avea o tensiune mai mica cu aprox. 1,2v decit la bornele trafului .In concluzie nu poti folosi un traf care scoate 30Vca

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări