Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT

Ovidanie

Postări Recomandate

Salutare...deoarece pistolul de lipit da semne de oboseala , vreau sa imi construesc si eu o statie de lipit dupa schema lui wolf , si cablajul lui geomar Am realizat cablajul am montat piesele , dar la ultima piesa (tranzistorul bd135) , ce am lipit-o , ansa pistolului s-a rupt(in timp ce lipeam si a rezultat o mica flama)...intrebarea mea principala: afecteaza aceasta intamplare nefericita vreuna din piesele de pe cablaj?alte intrebari:1.Ce culoare sa fie led-ul(sau nu conteaza?)?2.Pot folosi MOC 3041?3.Se poate folosi rezistor variabil de 2.5Mohm4.Se poate folosi in loc de pot. 10K unul de 20k?Mersi anticipat!

Link spre comentariu

Salutare...deoarece pistolul de lipit da semne de oboseala , vreau sa imi construesc si eu o statie de lipit dupa schema lui wolf , si cablajul lui geomar Am realizat cablajul am montat piesele , dar la ultima piesa (tranzistorul bd135) , ce am lipit-o , ansa pistolului s-a rupt(in timp ce lipeam si a rezultat o mica flama)...intrebarea mea principala: afecteaza aceasta intamplare nefericita vreuna din piesele de pe cablaj?alte intrebari:1.Ce culoare sa fie led-ul(sau nu conteaza?)?2.Pot folosi MOC 3041?3.Se poate folosi rezistor variabil de 2.5Mohm4.Se poate folosi in loc de pot. 10K unul de 20k?Mersi anticipat!

Pai eu cred ca nu au avut de suferit piesele. :nas: 1. LED-ul merge de orice culoare [eu am pus unul verde superluminos la care am "pilit" lupa,recuperat dintr-o bricheta]2. Merge MOC 3041 fara probleme [eu am pus MOC 3042, modelul asta il aveam pe moment]3. Am remarcat si eu [s-a si scris si in topic] ca este "prea mare" valoarea de 4M, incearca cu 2,5M [trebuie sa mearga] si vezi ce plaja de temp obtii.4. Indicat ar fi unul de 10 K, dar cred ca-l poti folosi si pe cel de 20k, eventual elimini [sau micsorezi valorile lor, parerea mea] cele doua rezistente inseriate cu rezistenta potentiometrului.Oricum cred ca schema poate "suporta" mici modificari.Totul este sa experimentezi pana ajungi la temperaturile necesare.Numai bine si spor la mesterit.
Link spre comentariu

Merge şi de 20k, o să ai plaja de reglaj mai mare. Cu alte cuvinte, scade temperatura minimă de reglaj şi creşte temperatura maximă. Văd că nimeni nu se oboseşte să înţeleagă cum funcţionează schema, deşi e incredibil de simplă. Primul operaţional e amplificator neinversor, al doilea e comparator cu histerezis. Referinţa de tensiune e dată de divizorul format de potenţiometru şi rezistenţele din extremităţi. La ieşire se comandă on-off bipolarul care la rîndul lui comandă ledul din optotriac şi ledul de control. Optotriacul are rol de izolator galvanic între triac şi partea de alimentare. E complicat?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am atasat niste poze cu statia mea de lipit, facuta dupa schema lui wolf si cablajul lui geomar

[attachment=0]C4.JPG[/attachment]

multumesc celor care au contribuit la dezvoltarea statiei de lipit !

Link spre comentariu

Felicitari Kappy ! Arata foarte bine !Totusi cred ca nu e bine pusa mufa pentru letcon...ma gandesc ca o sa se rupa firele acolo.Am vazut ca letconul cu maner albastru, PENSOL IRON N parca este perfect compatibila cu statia descrisa in toate cele XXX pagini.

Link spre comentariu

Foarte frumos realizata @Kappy. Felicitari. :aplauze Dar vorba lui @yo9hnf, cred ca nu este pozitionata bine mufa letconului. Cred ca era mai bine pe lateral cu cablul [firele] spre tine.

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare, pentru a afisa temperatura cu un milivoltmetru cu ic 7107, si display cu led, unde conectez partea de intrare a milivoltmetrului, (ma refer la bornele + si - cele care le conectezi pentru a vedea tensiunea, in cazul meu temperatura) am inteles ca borna pozitiva se leaga la pinul 1 sau la pinul 5 a lui LM358, dar nu stiu unde sa leg borna negativa, la masa?

Link spre comentariu

Plusul îl legi la ieşirea din primul operaţional, minusul la masă. O să-ţi trebuiască un divizor rezistiv, tensiunea la ieşire nu e exprimată în grade.

Link spre comentariu

Am atasat niste poze cu statia mea de lipit, facuta dupa schema lui wolf si cablajul lui geomar

[attachment=0]C4.JPG[/attachment]

multumesc celor care au contribuit la dezvoltarea statiei de lipit !

si cam cat te-a costat statia ?
Link spre comentariu

ok i want onecare ami face o lista cu tot ce am nevoie ca sa ma duc sa cumpar plssssa da am acces la cam orice piesa de calculator traf cam de unde gasesc si de care trebea da si is pasta la electronica :P deci ca la copi oligofreni trebe explicat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări