Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT

Ovidanie

Postări Recomandate

Acum vin ?i eu cu o întrebare: A folosit cineva un motor de frigider (compresorul) pentru termosuflant?? E foarte silen?ios, dac? sunt probleme cu uleiul (am în?eles c? e un compresor rotativ cufundat în ulei) se pot folosi decantoare care ar trebui în mod normal s? fie prezente ?i la frigider), singura problem? ar fi debitul... E capabil s? sufle cât sufl? o termosuflant? normal??

Prin termosuflanta intelegi statie de aer cald? Daca da, am vazut meseriasi care si-au facut statie din pompa de aer de acvariu, compresorul baga mult mai mult aer. Eu am folosit un astfel de compresor la un aerograf, merge beton, insa acel motor era de combina frigorifica, zicea cel de la care l-am imprumutat ca e un pic mai mare ca cel de frigider. Nu-ti face grija cu uleiul, nu are nici o sansa sa intre in instalatia de aer, bineinteles numai daca nu e vre-o teava cumva sparta la interior sau compresorul prea uzat.
Link spre comentariu

folosesc si eu statia asta de lipit de vreo 2 saptmanii si sunt destul de multumit de ea .Am bagato intro carcasa de sursa ATX ca altceva nu am avut la indemana , la mine nu se incalzeste nimik decat traful dupa vrea 8 ore de functionare adica o zi intreaga cat am lasto in priza.

Link spre comentariu
Vizitator alx_mhr

Prin termosuflanta intelegi statie de aer cald? Daca da, am vazut meseriasi care si-au facut statie din pompa de aer de acvariu, compresorul baga mult mai mult aer. Eu am folosit un astfel de compresor la un aerograf, merge beton, insa acel motor era de combina frigorifica, zicea cel de la care l-am imprumutat ca e un pic mai mare ca cel de frigider. Nu-ti face grija cu uleiul, nu are nici o sansa sa intre in instalatia de aer, bineinteles numai daca nu e vre-o teava cumva sparta la interior sau compresorul prea uzat.

Mul?umesc de r?spuns! Cum aud de un frigider l?sat la pensie îl înha?... Da, la sta?ie de aer cald m? refeream, acum se g?sesc pe Maica Domnului "capete" de sta?ie de aer cald, cu furtun cu tot la 50 RON, deci merit? încercat? construc?ia home-made decât s? dai cel pu?in 200 RON pe o chinnez?rie.
Link spre comentariu

doua intrebari :D1: cu ce inlocuiesc acel BT136 pt a comanda o plita de 1000W/220V ? (ciocanul consuma undeva la 50W deci sigur trebuie modificat)2. ce plaja de temperatura se poate regla? (sunt interesat sa tina constant 230 de grade)

Link spre comentariu
Vizitator alx_mhr

doua intrebari :D1: cu ce inlocuiesc acel BT136 pt a comanda o plita de 1000W/220V ? (ciocanul consuma undeva la 50W deci sigur trebuie modificat)2. ce plaja de temperatura se poate regla? (sunt interesat sa tina constant 230 de grade)

1 - Cu BT137, rezist? la 8A fa?? de 4A pentru BT136; trebuie s?-i pui neap?rat un radiator, probabil c? nu avea pentru 50W... Ciruitul de comand? nu cred c? trebuie modificat, caracteristicile de poart? sunt asem?n?toare.2 - În principiu, plaja de temperatur? este între temperatura camerei ?i cea maxim? posibil?. O sta?ie de lipit nu are o plaj? a?a de larg? pentru a avea precizie în domeniul util de temperatur?. Cu mici modific?ri (probabil c? are o rezisten?? înseriat? cu poten?iometrul dac? este cu comparator de tensiune - deci trebuie înlocuit?) se poate aduce în plaja dorit?. Nu ?tiu la ce schem? te referi, dac? erai mai explicit ?i r?spunsul era mai clar...
Link spre comentariu

ma refeream la schema realizata de Wolf.......pe schema sunt 2 potentiometre unul de 10K si unul de 4.7M.....cu care din ele pun rezistenta in serie, si cam de ce rezistenta am nevoie? Multumesc de raspuns ! pentru a da ceva inapoi comunitati :d......de tot ati reusit sa faceti un ciocan de lipit cum trebuie va dau si un tutorial pt o statie de lipit cu aer cald realizata dintr-un pistol de suflat cu aer cald care se gaseste in comert la preturi acceptabile

http://www.instructables.com/id/INSANEL ... /?ALLSTEPS

Link spre comentariu
Vizitator alx_mhr

ma refeream la schema realizata de Wolf.......pe schema sunt 2 potentiometre unul de 10K si unul de 4.7M.....cu care din ele pun rezistenta in serie, si cam de ce rezistenta am nevoie? Multumesc de raspuns ! pentru a da ceva inapoi comunitati :d......de tot ati reusit sa faceti un ciocan de lipit cum trebuie va dau si un tutorial pt o statie de lipit cu aer cald realizata dintr-un pistol de suflat cu aer cald care se gaseste in comert la preturi acceptabile http://www.instructables.com/id/INSANEL ... /?ALLSTEPS

Uite cum se face reglarea: se pune potentiometru de 10k pe o valoare medie (la mijloc) apoi se regleaza din semireglabilulde 4.7M pina cand temp de la virful letconului este dejuns ca sa topeasca fludorul,300-350*C ( metoda cea mai simpla ), asta este tot .Dupa care din pot de 10k (care vine pe fata statie de lipit ) se regleaza temperatura virfului + sau -

Pentru 230 grade la schema asta nu cred c? mai trebuie aduse modific?ri. În principiu ar fi vorba de rezisten?a de 10 K înseriat? la mas? cu poten?iometrul de 10K, ?i care ar trebui eliminat? (pus? în scurt) pentru a avea plaja de reglaj maxim?. Dar cred c? se poate regla forte bine ?i a?a: Pui pot. de 10 K la mijloc, alimentezi montajul ?i a?tep?i s? ajung? plita la 230 grade. Dac? ledul se stinge înainte s? ajung? la 230 de grade, umbli la semireglabilul de 4,7M. Când temperatura a ajuns la 230-235, învâr?i u?or semireglabilul a.î. s? se sting? ledul. Din poten?iometrul de 10 K te po?i juca acum în jurul acestei temperaturi. La reglaj trebuie s? ai în vedere ca nu o s? ai niciodat? fix 230 grade, o s? varieze în limita a câteva grade (histerezis). ?i trebuie s? "prinzi" temperatura atunci când urc?, ?i s? opre?ti alimentarea rezisten?ei când a atins pragul dorit cu ajutorul poten?iometrului. Cu cât iner?ia termic? e mai mare, cu atât e mai greu de reglat, pentru c? r?spunsul e mai lent, iar o plit?... e destul de mare! De exemplu, din momentul opriri aliment?rii rezisten?ei, temperaura va mai cre?te pu?in, pentru c? tu o m?sori la exterior, iar în interior era deja mai mare temperatura, dar nu apucase s? "ias?" la suprafa??...Triacul BT137 merge perfect la schema asta, dar neap?rat cu radiator!Apropo, la ce ai nevoie de plita asta inteligent?? Vreo re?et? special? de omlet?? :smt003
Link spre comentariu

unchiul meu are nevoie de un termostat de 230 de grade.....vrea el sa faca ceva tamplarie PVC....cica de temperatura asta e nevoie cand se imbina profilele intre ele......eu stiu ca i-am facut rost de schema si adaptare:D Multumesc mult

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am facut si eu montajul pentru Pensol SL10 dupa schema astasch.pdf[/attachment]si cablaj (pentru eventual interesati)DSC01455.JPG[/attachment]Traful din carcasa alimentator:DSC01457.JPG[/attachment]Si totul montat cu un mic led de semnalizere cu siguranta de protectie si potentiometru de reglaj....DSC01459.JPG[/attachment] Functioneaza bine, sint multumit insa am o intrebare. In schema asta triacul nu cumva functioneaza numai pe o semialternanta? ,fiind comandat in curent continuu, sau gresesc?Era mai bine daca il comandam printr-un optotriac?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Fiind multumit de calitatea acestei statii de lipit (schema lui wolf ) , si fiind nevoit sa am afisaj de temperatura , m-am hotarat sa fac si un afisaj la aceasta statie.Acum se pune problema cum ? pt ca nu am toate cunostintele necesare proiectarii unei astfel de scheme va rog pe voi sa ma ajutati.

Link spre comentariu

Functioneaza bine, sint multumit insa am o intrebare. In schema asta triacul nu cumva functioneaza numai pe o semialternanta? ,fiind comandat in curent continuu, sau gresesc?Era mai bine daca il comandam printr-un optotriac?

Gresesti , triacul conduce in ambele sensuri daca grila e pozitiva fata de catod . De ce sa folosesti un optotriac daca nu e nevoie de separare galvanica ? Daca rezistenta letconul ar functiona cu 220V de la priza ar fi necesar optotriacul.
Link spre comentariu

Functioneaza bine, sint multumit insa am o intrebare. In schema asta triacul nu cumva functioneaza numai pe o semialternanta? ,fiind comandat in curent continuu, sau gresesc?Era mai bine daca il comandam printr-un optotriac?

Gresesti , triacul conduce in ambele sensuri daca grila e pozitiva fata de catod . De ce sa folosesti un optotriac daca nu e nevoie de separare galvanica ? Daca rezistenta letconul ar functiona cu 220V de la priza ar fi necesar optotriacul.
Adica care catod, T1?:[attachment=0]tr.jpg[/attachment]Daca e asa cum zici e de bine, eu intr-un montaj i-l comandam printr-un minireleu.Daca ai timp si binevoiesti poate ma luminezi...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări