dzyk2000 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 (editat) n-ar trebui ca atunci când se stinge ledul, triacul să fie blocat, Ba da. plus că pe emitorul tranzistorului am constant 11 volţi şi-un sughiţ, şi 0 când e aprins ledul... e normal? Cum sa aveti 11V in emiter cand acesta este conectat la masa? pe pinul 6 am 2,5 mV Schimb lm-ul si revin Editat Mai 8, 2014 de dzyk2000 Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 (editat) pe pinul 6 am 2,5 mV Atunci poate fi si 358 defect, dar verificati si sa nu aveti ceva probleme aparute in urma lipturilor in cablaj, deoarce pentru aceasta tensiune pe pinul 6, iesirea(pinul 7) trebuia sa fie in starea sus(aproape de tensiunea de alimentare). Editat Mai 8, 2014 de miron1947 Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 Atunci poate fi si 358 defect, dar verificati si sa nu aveti ceva probleme aparute in urma lipturilor in cablaj, deoarce pentru aceasta tensiune pe pinul 6, iesirea(pinul 7) trebuia sa fie in starea sus(aproape de tensiunea de alimentare). pe pinul 7 am 10v Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 Atunci este bine si ca sa va convingeti ca functioneaza si in sens invers, desfaceti un capat al rezistentei R4(1K) si cu alt potentiometru legat intre cei 12V si cursorul pe pinul 6 prezentati acolo o tensiune superioara cele prezente pe pinul 5, iesire trebuie sa basculeze aproape de 0V. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 deci, tensiunea pe termocuplă creşte constant, fără să se oprească, indiferent de pragul setat, şi se opreşte la circa 20-22 mv. nu scade decât dacă o scot din priză. pe pinul 2 al mocului am constant "sus", aka 11 volţi şi ceva... cu ledul stins! când am 0 volţi, ledul e aprins... şi pot să fac asta din semireglabil... mai trebuie spus şi că am pus un semireglabil de 1 mega, şi R2 a rămas de 220 ohmi, ca în varianta cu rezistenţă de 1 kilo pentru comanda triacului din moc... Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 (editat) tensiunea pe termocuplă creşte constant, fără să se oprească Tensiunea pe termocupla depinde doar de temperatura varfului, indiferent de ce reglaje faceti in montaj. pe pinul 2 al mocului am constant "sus", aka 11 volţi şi ceva... cu ledul stins! când am 0 volţi, ledul e aprins Este corect. mai trebuie spus şi că am pus un semireglabil de 1 mega, şi R2 a rămas de 220 ohmi, Raportul dintre cele doua rezistente determina raportul de amplificare al IC1A. Editat Mai 8, 2014 de miron1947 Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 tensiunea pe termocuplă creşte constant, fără să se oprească Tensiunea pe termocupla depinde doar de temperatura varfului, indiferent de ce reglaje faceti in montaj. pe pinul 2 al mocului am constant "sus", aka 11 volţi şi ceva... cu ledul stins! când am 0 volţi, ledul e aprins Este corect. mai trebuie spus şi că am pus un semireglabil de 1 mega, şi R2 a rămas de 220 ohmi, Raportul dintre cele doua rezistente determina raportul de amplificare al IC1A. iar temperatura vârfului depinde cât timp e alimentată rezistenţa letconului, prin triac... ar trebui ca atunci când rezistenţa nu e alimentată, să stea un timp, apoi să înceapă să scadă, până la pragul setat cu semireglabilul, când ar trebui să înceapă iar să crească, conform cu încălzirea! însă la mine urcă la circa 20-22 mV, şi aşa rămâne, eventual fluctuând uşor un mv-două, şi asta cu ledul închis... am impresia că triacul e pus pe on, şi pe on rămâne... nu contează dacă mai e mocul comandat sau nu... ori am greşit ceva (iar!) în zonă, ori e defect triacul... dacă închid sursa din switch, când îi dau drumul ledul se aprinde, îşi face damblaua, totul bine şi frumos până când ar trebui să se blocheze triacul, şi letconul să nu mai primească tensiune... ps cel mai ok pentru mine ar fi cu o... tensiune la termocuplă de circa 8-9 mv... şi eu am ceva mai mult de dublu!... Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 (editat) multa răbdare trebuie sa aveti domnule Miron, ultima chestie si nu mai deranjez,am pe pinul 2 al mocului cat am pe colectorul bc-ului 38 mV Editat Mai 8, 2014 de dzyk2000 Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 (editat) am impresia că triacul e pus pe on, şi pe on rămâne. Vedeti aici daca este montat corect.http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/philips/BT136-600F.pdf am pe pinul 2 al jocului cat am pe colectorul bc-ului 38 mV Cred ca al MOC-ului nu al jocului, pai este normal sa aveti aceiasi tensiune din moment ce sunt conectate impreuna, totusi 38mV este cam putin daca tranzistorul nu este scurtcicuitat, nu cumva sunt 380mV. Editat Mai 8, 2014 de miron1947 Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 am deconectat letconul si ledul rămâne aprins,in mod normal trebuia sa se stingă,deci e ceva mai nasol decât pare. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 triacul e conectat corect... cea mai naşpa situaţie când merge, dar prost... o să mai micşorez amplificarea aia mărind... un moment, vorbim de schema şi notaţiile puse de GeoMar când mi-a răspuns aici: http://www.elforum.info/topic/5439-statie-de-lipit/page-141?do=findComment&comment=984452 ? R2 a mea acolo e notată R3... şi din calcule tot o amplificare de 4 mii şi ceva am, ca în schema originală... wolf, şi alţi câţiva au zis ceva despre înlocuitul semireglabilului cu o rezistenţă fixă de circa 860-900 k... deci o amplificare egală cu rezistenţa pusă... şi mergea ok... o să pun la loc vechea valoare de 1 kohm, să văd cum se comportă... Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 (editat) o să pun la loc vechea valoare de 1 kohm, să văd cum se comportă... Daca mariti rezistenta conectata la masa, scade amplificarea(creste reactia negativa) si letconul va fi deconectat la o temperatura mai mare pentru acelasi reglaj al potentiometrului. Editat Mai 8, 2014 de miron1947 Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 ia să vedem dacă nu cumva am greşit totuşi la triac: pin1 triac la alternativ, şi prin 220 ohm la pin 6 moc, pin 2 e "ieşirea" spre letcon, şi e legată prin a doua rezistenţă de 220 ohm la poartă şi la pin 4 moc... iar pinul 1 e primul pin din stânga, cu capsula în faţă... deocamdată, dacă mă iau după led, am o plajă de reglaj foarte mică din potenţiometru, şi la fel şi cu semireglabilul: de la o valoare încolo a semireglabilului, nu se mai aprinde ledul deloc, indiferent poziţia potenţiometrului... Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 8, 2014 Partajează Postat Mai 8, 2014 (editat) deocamdată, dacă mă iau după led, am o plajă de reglaj foarte mică din potenţiometru, şi la fel şi cu semireglabilul: Deci partea de amplificare si cea de comparare functioneaza, se pare ca problema este cu comanda triacului. deci e ceva mai nasol decât pare. Ati verificat cum si daca functioneaza IC1B cu solutia propusa de mine cu un potentiometru pe pinul 6? In principiu comparatorul functioneaza ca o balanta cu brate egale( pinii 5 si 6 sunt talerele), daca tensiunea pe pinul 6 este mai mare, iesirea pinul 7(acul indicator) este aproape 0V, daca cea provenita din potentiometru este mai mare, pinul 5, iesirea este apropape de tensiunea de alimentare. Editat Mai 8, 2014 de miron1947 Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 9, 2014 Partajează Postat Mai 9, 2014 GeoMar, poţi pune .lay-urile de la cablaj şi silk, te rog? am reşit... cam... a doua oară în viaţă să stric un operaţional... bine ăsta e dublu, deci e dublă belea am mai încercat figura cu fierul şi... a ieşit binişor pentru cineva care n-a mai încercat să facă un cablaj prin toner transfer de... 5 ani, cred! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum