Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT

Ovidanie

Postări Recomandate

Off topic: la statia de lipit cu Atmega 8 si afisaj led, utilizand letconul cu maner galben apare o instabilitate in afisare/termostatare. Utilizand letcon cu maner albastru, temperatura se stabilizeaza perfect.  Ma gandesc sa nu fie aceeasi problema si la voi, adica letconul. Spuneti ca mai sunt utilizatori care au folosit letcon galben si functioneaza...

Ca idee, am evitat utilizarea letcoanelor cu maner galben, adevarat, sunt mai ieftine, dar...prefer albastru.

Link spre comentariu

Eu folosesc letcon cu maner galben si cablajul desenat de mine in 2009 (folosit de dzyk2000) probabil si de Mifty.

.

Am sa caut pozele (daca le mai am) si am sa le postez.

Link spre comentariu

O.K., dar au trecut 4 ani de la fabricarea letconului tau sau poate mai mult. Deja incep sa apara imitatii pe piata. La statia mentionata de mine cu Atmega 8 si afisaj led, cu letcon galben nu functiona corect, temperatura oscila pe afisaj cu cca. 5 - 10 grade +/-. (Cu letcon albastru, functioneaza impecabil.) Cu acelasi letcon galben , la statia Gor-Dak, functiona perfect.  Posibil calitatea letconului, termostatarea, etc...

Link spre comentariu

Pai acum si al meu este tot de "firma" ... :ras: , de 23 de RON si tot de pe Maica Domnului - Bucuresti [au mai crescut preturile de cand l-ai cumparat tu]. Seamana perfect cu cel postat de @ovidanie.L-am gasit intr-un magazin [nu cel cu nume de retea telefonica ].Am reusit sa realizez ieri montajul electronic, functioneaza perfect din prima :aplauze [a fost nevoie de chestia cu inversarea termocuplei, nu am "nimerit-o" din prima :ras: ]. 

Da, asta cam asa este, au trecut deja 4 ani si "tehnica" chinezilor probabil a evoluat si ea.  :ras:

Link spre comentariu

... să vezi ce-o să mai râzi când o să auzi că... am reuşit să înseriez electroliticul în paralel pe ieşirea lui 7812 cu condicul de 100 de nano, tot d-acolo!!! :)

şi mă enervează că toată lumea se laudă că 7812-le e rece, la mine se încinge...

chiar şi după ce-am rezolvat faza cu condicii înseriaţi...

... ia să băgăm un tl062... adică tl082...

later: letconul are cam 6 ani! :))))de-atunci tot vreau să-l fac, şi acum e prima oară... şi n-am cablaj, am plăcuţă cu găurele!

dacă tot face figuri, o las baltă, şi mâine mă duc la xerox, să scot la imprimantă 2-3 cablaje "made by GeoMarTM"! :d

şi mai later: e cineva drăguţ să pună tensiunile (măsurate faţă de masă) pe:

- pin 2 ic

- pin 5 ic

- pin 6 ic

- pin 7 ic când ledul e stins, şi separat, când e aprins

- baza tranzistorului, când ledul e stins, şi separat, când e aprins?

Link spre comentariu

... pus tl082... la fel!mă duc să înjur f-o 30 de minute... o schemă simplă şi nu-mi iese... măcar de n-ar fi mers deloc, ştiam o treabă... dar aşa! :26

Link spre comentariu

... pus tl082... la fel!mă duc să înjur f-o 30 de minute... o schemă simplă şi nu-mi iese... măcar de n-ar fi mers deloc, ştiam o treabă... dar aşa! :26

am stat pana acum sa vad daca ii dai de cap, se pare ca nu avem noroc dar nu renuntam,maine seara mai incerc si eu, tu ai facut montajul din piese noi sau recuperate?

Link spre comentariu

noi, nimic nu a fost recuperat.

mă gândesc să nu fie condicii de 100 de nano de vină... am pus numai din ăia ceramici, că am f-o 30-40 de bucăţi...

mâine fac cablaj... nush care e ideea, dar bine că nu s-a afumat letconul...

başca, nici nu ajunge vârful la roşu, dar nici nu e încins cât să înmoaie fludorul, ci mai mult... culmea e că pare să stea apoi permanent la aceeaşi temperatură, lucru care pare să fie confirmat şi de termocuplă, că stă la aceeaşi valoare, reglată din semireglabil!

în schimb tensiunile de la ieşirea lui A1 şi intrarea lui A2 îmi par complet aiurea... de-aia am cerut măsurăride la cineva care are deja staţia funcţională...

Link spre comentariu

... că mă zgâria pe creier...- am schimbat mocul, la fel

- am schimbat tranzistorul cu un 2n2222, la fel

- am pus şi un bc 557 (da, ştiu, tocmai d-aia), logic, a luat-o pe ulei

- am holbat ochii cât cepele la trasee, să nu fi făcut f-o znamenie. nimic!

- am inversat conexiunea la termocuplă: o ia prin bălării cu încinsul!

- timp în care tensiunea dată de termocuplu stă cuminte la valoarea fixată cu semireglabilul, şi ledul lu' peşte stă aprins în dorul lelii... îl sting doar dacă închid staţia sau îl dezlipesc!!! :91

m-am apucat de cititi topicul (ăsta!) de la început: zice ratza ceva de înlocuit rezistenţele de 220 ohm cu una singură de 1 kohm... cu pinul 6 al mocului ce fac, îl pun direct la pinul 1 al BT-ului?

e ultima chestie... chit că mă cunosc bine: o să revin iar şi iar, fiindcă mă enervează că nu înţeleg de ce naiba se comportă aşa! :nerv

Link spre comentariu

daca tot nu iese care cumpara una gata facuta cu tot cu traf de vre o 3 amperi si carcasa dar fara letcon . plus fata gravata etc. era si poza pe aici odata demult

Link spre comentariu

.

... am să încerc modificările d-aici... nu de alta, dar după ce-am ajuns la pagina 113, m-am săturat până peste cap să caut o schemă şi mai ales un cablaj...

Link spre comentariu

după ce-am ajuns la pagina 113,

La pagina 141 http://www.elforum.info/topic/5439-statie-de-lipit/page-141?do=findComment&comment=984452

In alta ordine de idei, AO care comanda tranzistorul, este in configuratie de comparator, starea iesirii pin 7(sus sau jos) depinde de tensiunile prezentate la cele doua intrari,(pinii 5 si 6) una selectata prin potentiometru, cealalta fiind tensiunea termocuplei amplificata de celalalt AO.

Cand tensiunea prezentata la pinul 6 este mai mare decat cea selectata din potentiometru, iesirea(7) trece in starea jos(tensiune minima) si deci BC se blocheaza nu mai comanda optotriacul si implicit se stinge triacul, letconul nemafiind alimentat.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

daca va referiti la comentariul unde se spune ca este o greseala in cablaj am verificat si este ok, in josul paginii 140 am pus poza cu montajul pe fata si spate si se vede ca nu este gresit.

daca tot nu iese care cumpara una gata facuta cu tot cu traf de vre o 3 amperi si carcasa dar fara letcon . plus fata gravata etc. era si poza pe aici odata demult

buna ideea dar asa nu mai invat nimic, totusi sunt interesat de traf pentru ca vreau sa va stresez si cu o sursa reglabila pe viitor dar acum nu sunt finante.

Pana aici am inteles, din pacate sunt la serviciu si nu am montajul, pe seara ma apuc de el cu incredere.

Am verificat triacul cu un bec si un intrerupator si este functional. urmaza sa verific si opto.

Rasp pentru Miron1947 - Corect, am apucat sa scriu imediat dupa , si am crezut ca va referiti la primele comentarii, pe parcurs am inteles la ce faceati referire, multumesc pentru ajutor, stiam ca ma pot baza pe dvs sa inteleg si eu ce se intampla acolo, astea sunt genu de raspunsuri de care au nevoie incepatorii,ca la scoala. Din partea mea, toata stima.

Editat de dzyk2000
Link spre comentariu

daca va referiti la comentariul unde se spune ca este o greseala in cablaj

Am indicat doar de unde se poate prelua schema(chiar Dvs. m-ati indrumat acolo), n-am comentat cablajuj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări