dzyk2000 Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Am masurat intrarea din mufa letconului crezand ca este ceva inversat si am pe rezistenta 3,7 ohmi si pe termocupla 5,3ohmi, din cate am citit aici rezistenta trebuia sa aibe cam 10/15 ohmi si termocupla aproape de 0 Link spre comentariu
ss1958 Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 (editat) am verificat termocupla si este pusa corect, Ce vrei sa spui prin corect ? Termocupla are "+" si "-". Daca ai legat firele bine e ok. Vezi sa nu inversezi rezistenta cu termocupla. Au mai patit-o si altii.Eu la un letcon Gordak , am schimbat rezistenta si la cea noua , firele termocuplei erau cu varnis alb, iar cele ale rezistentei cu albastru si rosu.Deci fara sa gandesc si sa verific, am legat cele doua albe la rezistenta si celelalte la termocupla.De fapt era tocmai invers.N-am inteles de ce firele rezistentei erau de culori diferite.Dar nu ne mai mira nimic la chinezismele de pe piata. Daca ai repectat schema , ai montat piesele corect si ai folosit cablajul colegului GeoMar, montajul trebuie sa functioneze "din prima", ca la majoritatea celor care au abordat acest proiect.Ar fi bine sa schimbi si firele testerelor aparatului de masura.Daca ai un aparat digital, cu firele originale, in loc de 0 ohmi, iti poate arata 3-4 ohmi Editat Aprilie 27, 2014 de ss1958 Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 Ca sa ne lamurim si sa stim fiecare despre ce vorbim. Letconele pt. statia wolf si nostalgic sunt letcone de 24v-48w prevazute cu sonda (traductor) de temperatura tip K. Termostatarea (reglajul temperaturii la valoarea dorita si mentinerea ei pe toata durata lucrului) se face cu ajutorul montajului aferent statiei. Letconele termostatate sunt cele care au in interiorul lor un bimetal sau chiar un montaj electronic simplu care regleaza temperatura in mod aproximativ. Daca tu vrei ceva mai simplu, cred ca un letcon la 220v 40-60w, comandat de un regulator simplu pt. becuri e solutia cea mai viabila si nu te mai complici cu transformatorul respectiv. Am folosit o perioada o asemenea combinatie, cu rezultate multumitoare. Dar sa nu te astepti la ceva stabilitate.Temperatura varfului va oscila in functie de tensiunea retelei, marimea lipiturii si chiar a temperaturii ambiante. La fel se va intampla si cu letconul tau de 12v alimentat prin transformator, chiar si cu un montaj pwm.Eu personal, am facut tot felul de experimente si combinatii, iar rezultatul a fost, bani cheltuiti si rezultate f.f.slabe.Cu banii cheltuiti as fi construit cel putin 3-4 statii, nemaivorbind de nervi, timp si frustrari.Bafta !!P.S. Probabil ca ai avut alt tip de statie ELECTROMURES.A mea a avut transformatorul de 2x12v, pe care il folosesc in prezent la o statie nostalgic să clarificăm lucrurile:- am la momentul actual 2 pistoale radioprogres funcţionale... de fapt 1: am cumpărat recent carcase de schimb, dar trebuie să stau să pilesc ebonita aia, că nu are distanţele necesare, şi pistolul nu se închide! - mai am un letcon de 30W/220 volţi, care mi-a făcut mai mult draci... nu are probleme electrice, ci mecanice, mai precis, vârful se încălzeşte neuniform, trebuie să tot tatonez poziţia ca să pot lipi cu el... aşa că ăla e decor!- am deja piesele pentru un letcon tip "wolf", inclusiv transformatorul (unul chinezesc 12-0-12, la 3 amperi), şi letconul Solomon. mai lipseşte doar să am timp şi chef să fac plăcuţa şi conexiunile.- aveam deja staţia aia românească electromureş, fără letconul original, şi fără montajul intern, dar cu transformatorul original în cutie! singurul lucru care-mi lipsea era un letcon conceput să funcţioneze la 12 volţi, şi tocmai am cumpărat unul... contra fantasticei sume de 11 lei noi (am dat codul mai sus). problema e că spaţiul intern din staţie e foarte strâns (ochiometric, cutia staţiei mele e cam jumătate din cea din poza dvs., iar transformatorul ocupă singur 75% din spaţiul intern!), prin urmare nici vorbă de radiatoare impozante, sau componente puse "în picioare". mai rău, sunt convins că o să am reale probleme chiar şi la poziţionarea unui banal potenţiometru în interior...ideea era că dacă tot aveam la dispoziţie cutia şi traful, de ce să nu le folosesc?chiar şi dacă folosesc traful, şi bag toată afacerea într-o cutie de sursă de pc, tot rămâne cutia originală, în care chiar nu am mare idee ce aş putea băga... o să pun poze, s-o vedeţi! Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 Nu ii dau de cap deloc,am schimbat lm 358, nu vrea sa declanseze si punct, are personalitatea ei. Link spre comentariu
ss1958 Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 (editat) Nu ii dau de cap deloc,am schimbat lm 358, nu vrea sa declanseze si punct, are personalitatea ei. La cat de simpla e schema si cat de bogata e documentatia pt acest proiect, sansa de a nu functiona "din prima" cred ca e aproape nula.Mai ales ca proiectul e realizat de f.f. multi colegi, cablajul realizat de colegul GeoMar e perfect, deci e super testat. Cred ca ai ghinion, sau ai scapat ceva din vedere.Verifica f. atent cablajul, cu o lupa, daca nu cumva la corodare au ramas punti intre trasee, sau la lipirea pieselor ai facut tu vreo punte pe undeva.Sau poate ai montat vreo piesa gresit. Editat Aprilie 28, 2014 de ss1958 Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 pozele cu staţia Electromureş de care vorbeam: pachetul de ţigări e pentru dimensionare, şi gaura e făcută de mine, ca să pot băga un întrerupător de reţea.original, întrerupătorul de reţea era sus, între cele 2 leduri... nu cred că mai era nimic în cutie în afară de transformator. nici suportul pentru letcon nu mai era... Link spre comentariu
ss1958 Postat Aprilie 29, 2014 Partajează Postat Aprilie 29, 2014 Imi inchipuiam ca asta e statia de care vorbeai.Nu mai era nimic in cutie pt. ca asa cum scrie pe cutie, statia era cu reglaj magnetic, In letconul statiei se afla un contact cu un magnet care intrerupea curentul cand magnetul se incalzea si isi pierdea proprietatile magnetice,Cand se racea un pic magnetul , se refacea contactul si tot asa.Asta era termostatarea.Mai sunt si astazi pe piata asemenea statii facute in China care seamana si la carcasa. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 ... după ESR, mi s-a deschis pofta de "joacă"... aşa că am luat punga cu piesele (inclusiv letconul şi mufa de 5 contacte, numai soclul de 6 pini pentru MOC lipsea!), şi am suflat praful de pe cutia de sursă de pc în care prinsesem deja transformatorul... nimic pretenţios, un traf chinezesc 12-0-12 la 2A... mă rog, aşa scrie pe el! şi primele poze...... special am "prins" Fluke-ul în poză, să vă fac 1 pic geloşi! :Ppână la urmă, eu şi el ne înţelegem... când am făcut poza, tocmai măsurasem rezistenţele de pe mufa letconului, în ideea că Fluke-ul n-o să mă ameţească cu valori fluctuante, de 2-3 ohmi mai mari ca dm-ul... pozele le-am făcut azi... ăăă... ieri, pe la prânz...după aia am tot stat şi m-am gândit dacă să bag schema lui Briobit pentru indicaţia de temperatură, sau să fac mai degrabă o staţie cu mcu... chestia e că n-aveam încă programatoarele puse la punct, şi am nevoie de un letcon, m-am cam săturat de pistolul de lipit... sau să bag alea-alea...cred că mai degrabă o să folosesc un indicator "bar" cu leduri... văd eu cu ce-l fac, dar la câte tranzistoare de mică putere am, presimt că o să-l fac cu tranzistoare...12 leduri aş zice că sunt de-ajuns, pentru plaja de temperaturi normale pentru un letcon!... oricum, mai caut inspiraţie în posturile mai vechi de aici! deocamdată, nici vorbă de mcu şi afişaj LCD... poate la a doua staţie! nu, nu la aia cu letcon de 12 Volţi, ăla nu are termostat inclus în vârf...deocamdată, să rezolv partea mecanică de la cap la coadă, că plăcuţa în maximum 2 ore o termin...am să fac şi un "făţău", să acopăr sitişca, şi să am ceva gradaţii la potenţiometrul ăla da, evident, o să acopăr şi "gaura" din spate, unde era cândva ventilatorul... şi pe aia o să pun şi siguranţa! am siguranţe "pe fir", dar, la o adică, n-am chef să desfac sursa ca să schimb o siguranţă!... Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 cum pot verifica M0C 3041 daca functioneaza? Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 ... iei o sârmuliţă şi pui ritmic colectorul tranzistorului la masă.ăla e pe post de "comutator electronic", când e comandat, pune pinul 2 al mocului la masă, şi ledul intern se aprinde. tocmai d-aia e prevăzut şi ledul ăla, să ai o indicaţie vizuală a aprinderilor din ledul din optotriac... Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 în altă ordine de idei: avansăm!am oareşce "interdicţie conjugală" la tăiat foi de plastic, "abia am măturat, ai şi tu răbdare o zi-două!", mai e şi duminică, aşa că mă limitez la terminat de lipit componentele pe placă... după ce tai placa, o să acopăr gaura lăsată de ventilator, o să fixez şi siguranţa de 220 cuvenită.între timp am să profit cu neruşinare de faptul că mai am mufe de alimentare de calculator şi ştecăre "euro"... tocmai mi-am dat seama că nu mai am prize şuco la prelungitorul de pe masa de lucru... da, chestia aia mică şi neagră e un soclu cu 6 pini... aveau pe stoc la adelu toate mărimile când mă pocnise amocul cu microcontrollerele, aşa că am luat cam 20 de bucăţi de fiecare... Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 Sa fac o scurta recapitulare, am facut un nou pcb cu mare atentie si am aceeasi problema nu decupleaza. Ca detalii pot da asa: Traful este bobinat de mine, are 21 v cu 2A, in montaj am in locul Bd-ului un Bc548 (pus corect), in locul semireglabilului de 4,7 am unul de 1M, triacul este Bt138/800v,termocupla cuplata corect, letconul se incalzeste foarte bine si topeste cositorul , ledul sta tot timpul aprins ce ma face sa cred ca nu decupleaza dar nici letconul nu se incinge tare sa para ca nu decupleaza, termocupla ajunge la 33,3 mV cand letconul este la temperatura de topire. Va rog veniti cu o parere/idee cei care vor sa ma ajute, cum si ce masor sa prind unde e buba? Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 (editat) Am schimbat Bc-ul cu un BD137 si se incing rezistentele de 220 ohmi si mocul, bd-ul este pus ca in schema (E.C.B) cu spatele spre MOC. Am fost cam grăbit cu constatarea, schimbasem triacul cu un 139,acum am pus 138 la loc si nu mai incinge. Editat Mai 4, 2014 de dzyk2000 Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 5, 2014 Partajează Postat Mai 5, 2014 n-avea nici un rost să pui BD, doar dacă n-aveai deloc BC-uri, şi erai disperat să faci rapid plăcuţa... nici măcar pentru faptul că are curent de colector mai mare nu se justifică: comanzi ledul din optotric cu ăla, nu un bec, sau releu de putere mai mare!... acum fac conexiunile la siguranţă şi mufa de alimentare, şi mai târziu încep şi eu cu PIF-ul... sper să n-am probleme! Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Mai 6, 2014 Partajează Postat Mai 6, 2014 Am prins ideea cu BD-ul dar poate ma ajuta cineva sa o fac sa termostateze. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum