Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT

Ovidanie

Postări Recomandate

Apropo stie cineva ce fel de senzor de temperatura are letconu meu??WSP80 de la weller.Am facut schema lui Wolf modificata de the_beast si nu functioneaza, mi se incalzeste letconu pana la inrosirea varfului si nu stiu ce sa fac :smt021

Link spre comentariu

Am gasit problema. O fost din vina mea, am proiectat cablaju gresit, alimentand operationalu invers :smt021 :smt013 . :mort Acuma refac cablaju, sper sa functioneze!!!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

pana la urma care este schema corecta , functionala si durabila ?Ovidanie tu ce schema ai folosit in realizarea statiilor pe care le folosesti la service ? M-am hotarat sa imi fac si eu o statie , acum sunt in procesul de procurare al pieselor , si nu stiu sigur ce sa caut ma refer la integrat , optoculptor, optotriac , letcon,traf ca restu le am.Va multumesc anticipatStima Gafincu Adrian

Link spre comentariu

pana la urma care este schema corecta , functionala si durabila ?

cablajul si schema statiei de lipit este in pagina 6 a acestui topic ,postat de XAN77 ( Statie Lipit.zip )Dupa dezarhivare le deschizi cu Eagle .download/file.php?id=1513
Link spre comentariu

Acum 6 ani am facut statiile de lipit dupa o schema proprie, 90% identica cu cea postata de Wolf. Primul exemplar l-am construit cu un integrat cu offset mic, TL272 parca...nu renteaza, LM358 este perfect pentru aceasta aplicatie.

Acum doi ani fiind pus in situatia de a mai construi 4 statii din comoditate am apelat la Wolf si mi-a facut el cablajele, ba chiar le-a plantat si testat, binenteles dupa schema lui. functioneaza perfect, as avea totusi ceva de comentat: Stabilizatorul de tensiune se incinge cam tare, dupa redresarea si filtrarea celor 24V alternativ avem pe electrolitic aproximativ 33V, chiar daca montajul in sine nu consuma mult stabilizatorul se incalzeste foarte tare, necesita montare pe radiator. La una din statii am remediat acest mic neajuns, am redresat monoalternanta tensiunea de 24V ca, practic am eliminat 3 diode din schema lui Wolf. Cu sau fara aceasta mica imbunatatire statiile lucreaza perfect, 8-10 ore pe zi, prin diferite ateliere unde efectiv sunt folosite!! Merita fiecare banut investit.

In cazul meu numai una din statii are afisajul temperaturii, practic e un moft, am renuntat si la potentiomatrul de regalaj temperatura ( potentiometrul a ramas montat doar ca i-am scurtat axul, acum reglez cu surubelnita, e mai sigur asa). Sapte din cele 8 statii sunt montate in carcase recuperate de la surse PC defecte. La un moment dat una din statii nu mai functiona, dupa ce am desfacut-o am vazut printre componente multe bilute de aliaj de lipit, carcasa avea fante de aerisire pe capacul superior si tot ce se scutura de pe letcon cind era pus / scos din arcul suport cadea in interiorul cutiei. Aveti grija sa nu patiti la fel.

Link spre comentariu

Ovidanie - poti sa postezi si tu schema de la afisajul temperaturii daca o ai la indemana? ca as vrea sa am si eu un astfel de moft :)

Link spre comentariu

Nu se poate inlocuii stabilizatorul cu altceva mai puternic care sa nu se mai incinga ?Woolf nu poti sa postezi si varianata ta de cablaj ? Stima Gafincu Adrian

Link spre comentariu

pai pentru statia lui Wolf astea iti trebuie (in pag. 6 - postul lui XAN77) eu nu am reusit nici pana in ziua de azi sa imi fac o statie de lipit (problema nu este montajul electronic ci letconul statiei) :smt005

Link spre comentariu

Terente, urmareste cauza nu efectul ! Cauza: tensiunea este ( inutil) prea mare . Efect: stabilizatorul se incalzeste.

http://www.elforum.info/download/file.php?id=12965&mode=view

Pentru afisajul temperaturii am folosit un LM3915 si un bar graph cu 10 led-uri, in original era un VU-metru, am cumparat kit-ul gata facut si am montat in locul led-urilor bar graph-ul din imagine. La fel de bine puteam sa folosesc un instrument analogic.

Link spre comentariu

ahh am crezut ca ai facut ceva cu afisaj led. De la inceputul acestui topic pana am ajuns la sfarsit cu documentatia despre aceasta statie de lipit facuta si de alti useri am gasit un link unguresc unde are o schema asemanatoare de statie de lipit, dar are in plus un afisaj cu led pt temperatura. Eu vreau sa imi fac statia de lipit dupa schema de aici si afisajul de temperatura dupa schema aceasta http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... ldal4.html . Cum eu nu stiu deloc ungureste nu prea stiu unde se leaga pinul BE....eu ma gandesc ca se conecteaza la + termocuplului....daca nu este asa atunci unde? Alta problema ar fi cum se regleaza semireglabilul in asa fel in cat sa imi arate temperatura reala? extista un alt termometru care este mai rentabil decat acesta?

Link spre comentariu

Ai nevoie de un voltmetru nu de termometru, de fapt de un milivolmetru, daca-mi aduc bine aminte ICL7106/7107 masoara 200 mV cap de scala? Pare numai bun pentru aplicatia de fata. Pinul de care pomeneai se conecteaza la iesirea operationalului care amplifica tensiunea generata de termocupla. Nu am schema in fata asa ca nu pot fi mai explicit. Voltmetre de panou cu ICL 7107 gasesti la pretul de 24 lei.

Link spre comentariu

Pentru a obtine o tensiune variabila cu rezolutia de 1mV/C semireglabilul R12 din schema lui Wolf, trebuie inlocuit cu o rezistenta de 24K sau pentru cei pretentiosi 22K inseriat cu un semireglabil de 4K7. Am cumparat un milivoltmetru asemanator cu cel de mai sus dar cu afisaj LCD si integratul turnat direct pe cablaj. Nu stiu ce integrat este dar singura solutie sa-l fac sa functioneze a fost sa-l alimentez din alt transformator(pe cel existent nu mai am loc de inca o infasurare), altfel afiseaza tot timpul depasirea scalei. Am mai avut probleme si cu deconectarea letconului desi termostatarea functiona perfect pana la MOC. :smt013 S-a rezolvat prin modificarea schemei(dupa cateva zile de facut spume la gura de ce la toti merge si la mine nu).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări