Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calibrare osciloscop

Postări Recomandate

• Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ASZ12

6

• Stefan

4

• pusu

2

• florincccc

1

Top autori în acest subiect

ii faci gradatia doar daca ai un generator de semnal cat de cat precis.

poti incepe cu "calibrarea" in CC pe verticala si iti faci gridul pe hartiede calc. pentru calibrarea de orizontala (domeniu timp) scoti semnal din placa de sunet cu ajuotrul acestui program http://www.dsp4swls.de/sigen/signalgen.html

Am generat 21130Hz sinus si frecventmetrul chiar atat masura http://www.electronicstefan.dap.ro/?s=placa+de+sunet (probabil cu mici erori si distorsiuni)

Link spre comentariu

domnule Stefan, este evident ca din moment ce am apelat la forum nu ma pricep prea mult sa lucrez cu osciloscopul(de fapt deloc) ,faptul ca l-am construit mi-a dat incredere,tocmai de aceea cer sfaturi, dar... ca la noi....este mai greu sa le primesti

Link spre comentariu

cum pot calibra un osciloscop, construit in regim ''home made''fara gradatia din fata ecranului

Ia explica tu cum vrei sa masori fara gradatii. Ai vazut vreodata o rigla fara gradatii? vreun subler fara gradatii? vreun multimetru analogic fara gradatii? Sau vreo ruleta pe care sa nu fie desenate gradatii?

Ce mama zmeilor vrei sa calibrezi acolo daca nu exista repere grafice care sa corespunda unei marimi electrice pe care ai dori s-o masori cu o oarecare aproximatie intr-un domeniu de masura definit!

Desenezi pe un geam o retea de patratele, o pui in fata tubului, dai in osciloscop cu un semnal dreptunghiular de 1KHz si 1Vvv si tragi de semireglabili.... treci pe alta treapta a atenuatorului de intrare...tragi de alti semireglabili... modifici baza de timp... iar tragi de semireglabili... Dupa care mai vorbim. Acum eu presupun ca tu cunosti schema utilajului si ca esti in stare s-o intelegi, ca intelegi ce vrei sa masori, in ce domenii, cu ce eroare..., ca esti in stare sa descrii cat de cat schema si modul de functionare al obiectului aluia fara gradatii...

Bineinteles ca mai ai si calea facila in care poti da vina pe altcineva pentru faptul ca nu esti in stare sa expui o problema personala pe care ai vrea sa ti-o rezolve altii. Asa-i la noi nu?

Link spre comentariu

...Desenezi pe geam o retea de patratele... si tragi de semireglabili...

Exact asta e metoda 1. Generezi si manevrezi semireglabili sa sa potriveasca semnalul in ce ai trasat.Metoda 2 e invers. Asa cum zice d-ul Stefan Nicolae. Generezi si trasezi pe ecran dupa generator.
Link spre comentariu

totul depinde de ce reglaje poti face in interiorul aparatului si poate aflam ce element de afisare are osciloscopul (tub catodic/LCD).Nu stim daca osciloscopul tau are atenuator si ce atenuare vrei / div sau posibilitatea de modificare a bazei de timp.

Link spre comentariu

scuze am intrat tarziu pe forum,tubul este catodic de tipul 6lo1i(tub format mic)iar osciloscopul nu este tocmai performant este o schema simpla(ruseasca) dar ma multumesc cu el pana trec la altceva mai complicat,mai ales ca deocamdata vreau sa invat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări