Vizitator pisica matache Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 E o solutie si asta, reglarea pe 220.Personal as flota tensiunea si as stabiliza-o in secundar sau cu dubla transformare;in nici un caz la 220.Ca parca unii limitau tensiunea maxima ,folosita in medii cu umiditate crescuta,la 24V!Ioi te,mata-i gree!Chiar daca reglarea se face pe 220V,exista totusi traful,care realizeaza separarea galvanica, pericolul de electrocutare este exclus.Se poate stabiliza si in secundar,dar nu vad sensul,e mai complicat avand in vedere tensiunea mica de iesire,de cca 2V si curentul mare ,400A.Cam ce metoda de stabilizare in secundar ai folosi tu,in conditiile astea? Link spre comentariu
mecomanv Postat Decembrie 1, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Buna sera tuturor. Intr-adevar nu am incercat sa vorbesc cu cineva inafara topicului ,desi eram tentat savb cu d-l smilex ,caruia iam acordat o simpatie deosebita ,pt incercaera dumnealui de am ma ajuta in acest proeict,la fel si celorlalti . Intre timp mi-am tot batut capul .... si am mai inceput sa studiez pe net una alta ca sa mai adaug la putinele cunostinte ... Cu aceasta ocazie am revenit asupra ideii d-lui smilex (si descurajat(a) de DR.Led)si anume cu varianta cu mosfeti. Iata ce mi-a trecut prin tartacuta:tarful sa-l alim.la trifazat ,ca sa nu fie un riplu prea mare,redresat si filtrat la o tens de...4 V,pe urma un stavilizator liniar (serie) cu mosfeti. Pt. asta cumpar 100 de mosfeti IRF540 (33 A si 100V),stabilizati de un Ci.TLV431 .in care tensiunea sa fie variata intre 1,23 si 2 v. Informatii am gasit aici: http://www.asrr.org/attachments/118_sur ... omplet.pdf Pdf-un a fost scris de un radioamator pe nume Gabriel. Ma gandesc ca s-ar putea tuna schema ,sau ca punt de plecare... Poate ar fi bine sa fie stabiliazta si tensiunea din traful trifazat ,la o tensiune apropiata de cei 2 V ,ca sa nu fie prea mare caderea de tensiune pe mosfeti.....sau... Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 ...Pt. asta cumpar 100 de mosfeti IRF540 (33 A si 100V)... :sparge:Io nu mai am cuvinte. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Adica,de exemplu,peste -5V. Sant dispozitive mai puternice , care suporta curenti mai mari la tensiuni mai coborate,de exemplu 200A/30V .Presupun ca pt tensiuni mai mici sant la curenti mai mari.Daca faci reglaje la 220,poate fi tensiunea de 2V si separare dupa...ca dupa ce te scuturi la retea(220)...si ai toate sansele. Link spre comentariu
mecomanv Postat Decembrie 1, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 1, 2011 ...Pt. asta cumpar 100 de mosfeti IRF540 (33 A si 100V)... :sparge:Io nu mai am cuvinte. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Aici ar trebui lamurit principiul de functionare, in primul rand. Cam patru variante vad eu: triac in primar, stabilizator in comutatie in secundar, stabilizator liniar in secundar si SMPS. Triacul e ieftin si la indemana, randament bun, e mai dificil (nu imposibil) de echilibrat. Comutatia in secundar e mai complexa, randament bun, greu de executat datorita curentilor enormi (chiar si legaturile intre piese sunt discutabile). SMPS-ul e de asemenea complex, dar parca mai simplu decat comutatia in secundar, cu randament bun. Stabilizatorul liniar e simplu de executat, foarte stabil, randament slab, incalzire excesiva, probabil ventilatoare multe. Peste toate, piesa centrala ar fi traful. Daca e cu triac sau stabilizare liniara, trebuie sa asigure curentul in secundar. In functie de puterea lui si mai ales de cuplajul dintre bobine, un traf de 10Vca in gol, ar putea sau nu sa ofere curentul dorit la 1-2Vcc. Exista posibilitatea ca el sa nu ofere 400A nici macar la scurt in Vcc. Este performanta unui traf de sudura care de fapt scoate 50-60Vca in gol.Asadar este importanta, zic eu, stabilirea clara a principiului de functionare, asta determina alegerile ulterioare, nu inteleg rostul pentru care se sare asa de la una la alta. Trebuie cantarit bine si ales corespunzator. Mie, oricare varianta imi pare realizabila. Cea mai scumpa pare cea liniara. Si mai voluminoasa si neeconomica. Dar si cea mai usor de realizat. Si mult mai stabila. Link spre comentariu
mecomanv Postat Decembrie 1, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 1, 2011 In ordinea prioritatiilor : sa fia cat mai stabila ,si filtrata ,tensiunea de iesire ,la variati oarecare de curenti pe sarcina. Restul nu este important ,nu-i nevoie neaparat de amperii in discutie ,pt ca in realitate nu se va ajunge la asa mica rezistenta de sarcina. Costul si complexitatea la fel. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 OK, atunci stabilizator liniar sa fie. Ultrastabil, foarte precis, enorm, cald si scump. De acord? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Am facut recent un aparat de sudura in puncte...traful e unul de la microunde,de 1400VA; alea au randament prost,dar un 70% tot are si asta inseamna 1400x0,7=980W; la 3,6V in gol scoate 300A,dar l-am bobinat cu AWG5 care duce 118A. Mai am o sursa reglabila si la minim( 1,24Vcc) da 4,3A iar la max (12Vcc) 5,6A;astea dintr-un traf de 36VA/13,6Vca. Intradevar ,la 12V nu am putut sa scot mai mult de 2,6A dar:-avand in vedere ca randamentul stabilizatorului e de 75% (LM2576),curentul furnizat de traf mai mare...se pare ca producatorul trafului a pus gresit eticheta sau a fost drogat... .La stabilizare e vb de un dispozitiv de 600W. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Liniar,liniar...dar de care,serie sau paralel?As zice ca la cel paralel,in cazul de fata randamentul ar fi mai bun.... Link spre comentariu
mecomanv Postat Decembrie 1, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 1, 2011 OK, atunci stabilizator liniar sa fie. Ultrastabil, foarte precis, enorm, cald si scump. De acord?De acord Cat priveste serie paralel .., asta nu stiu ... Daca ziceti ca este mai bun randamentul cu cel paralel ,paote imi spuneti si de ce .sa sa invat (asta esete si mai important ).Alea de la microunde au randament prost pt ca sunt facute din tabla cu putin siliciu ca mai toate made in ....china. Ca li se strica stantele Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Stabilizatoarele paralel nu au randament mai bun, exista curentul necesar consumatorului si in plus, cel prin elementul regulator, deci un curent total mai mare decat al celui serie, adica pierderi mai multe.Asa cum ziceam, elementul central este traful, pentru alegerea lui trebuie stabilite valorile maxime ale tensiunii si curentului la consumator. Daca am inteles bine 2Vcc si 400A. Asa stau lucrurile? Link spre comentariu
pusu Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Eu raman la ideea cunoscuta in electroliza si anume ca metoda in impulsuri depune mai cu spor decat cea in curent continuu filtratImpulsurile sa zicem dreptunghiulare, in acest caz sa aiba nivelul stabilizat de 2Vvv. Asta cred eu ca vrea @mecovanv. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Prefer sa raspund aici, asadar conteaza si nu prea, tensiunea scoasa de o spira in cazul SMPS. Stabilizarea se face printr-o inductanta ce preia impulsurile cu factor de umplere variabil si le "netezeste" in Vcc. Uzual, varful impulsului este dublul tensiunii dorite.Se poate obtine si stabilizare si randament cu SMPS, dar schema ar fi complexa, nu stiu in ce masura usor de proiectat/executat. Eu as opta pentru asta pentru ca ar fi mai ieftina. Datorita trafului, chiar mai ieftina decat cu triac. Cred. In schimb, liniarul ar fi usor de executat, dar are pierderi...Totusi ce va fi?@pusu N-am habar de electroliza, dar e posibila variatia unui factor de umplere cu varful de 2-2,5V iar medierea sa se faca chiar acolo in baie. Chiar nu stiu daca e ok... Adica ar putea fi 2,2V cu factor de umplere de 90% deci 2Vef, sau 2,2V cu factor de umplere de 40% deci 1Vef (de exemplu). Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 2, 2011 Partajează Postat Decembrie 2, 2011 Electroliza de care vorbesti, ce face? Acoperiri metalice sau altceva.E secret.Am recitit topicul, gasindu-l interesant, dar n-am vazut raspunsul direct la intrebarea asta, poate n-oi fi citit atent. icon_jookSi de altfel nu e singura intrebare neonorata cu un raspuns direct, cum se mai intampla uneori pe la noi. Adica unii intreabam de mere, altii raspundem vorbind de pere, fiecare cum am inteles ori presupus, trecem iute de la una la alta, si uite asa vorbim discutii, fiecare in legea lui, si ne petrecem timpul in mod placut... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum