mecomanv Postat Noiembrie 13, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2011 , Saptamana asta o sa ma apuc e teste daca -mi puneti la dispozite o schema pt teste /didactic ....Am vrut sa ma apuc chiar azi ,dar am reparat 4 motoferastraie .Pt d-l smilex :la ultima scema postata de dv-stra ,acel triac nu ar putea comanda la randul lui un modul din ala mare de care am in podul atelierului. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 13, 2011 Partajează Postat Noiembrie 13, 2011 Ultima de pe pagina anterioara... (sugestie) Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 In final ar arata ca mai jos. Nu e nevoie de asemenea tiristoare, se gasesc triacuri de 16-25A suficient pentru comanda in primarul traf forta (eu as opta pt. triac). Inainte de toate insa, ar trebui facut montajul pt. test. Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 15, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Am facut montajul,doar a mai ramas optocuplorul ,nu am gasit Darl.(TLP627). Tranzistor am gasit din acasi grupa BD651 .Acsta, dupa catalod ,are tens.CE cu 20V mai mult decat BD649.In rst totul ste lipit.Am gasit si cateva opto. prin ograda ,PC817...poate ar merge amplificat cun un NPN,o rez. si o dioda ....sa vad ce zice d-l smilx. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Incearca PC817, nu are randament bun dar cred ca poate testa principiul de functionare.Ai grija la electrosecuritate.Se poate testa in parte fara. Scurtul intre baza si emitor BD trebuie sa aprinda max. becul, scurtul intre baza si colector trebuie sa-l stinga. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Pentru teste ,n-ar merge inlocuit optocuplorul cu un tranzistor conectat ca cel din schema,dar baza conectata in punctul de conexiune dintre rezistenta de un kilo si potentiometru de un kilo de la iesire,iar emitorul conectat la minusul electroliticului de 100 micro? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Ca principiu de functionare ar merge, dar eu ma tem mai mult de viteza de raspuns a optocuplorului si implicit de stabilitate. Sigur, condurile pomenite pot fi modificate dar nu are relevanta testul complet fara opto in privinta stabilitatii. Daca se gasesc experimental (prin incercari) valorile potrivite cu un tranz. in loc de opto, situatia se va schimba la introducerea opto. Testul partial sugerat era pentru verificarea corectitudinii pana la tranz. inclusiv. Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 17, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Am facut primul expriment.1.Cand fac scurt intre C si E tranzistorului ,se stinge becul.2.Cand rotesc R becul se stinge sau se aprinde ,dar nu la maxim,si nici liniar.(apar fluctuatii,paraziti care pot fi dupa parerea mea ,de la triac...sau ...cine stie ce..)3.Daca functionaza cu becul in paralel,cu primarul trafului,sau un bec de 12 V,dupa dioodele redresoare,apar niste oscilatii (20-30 Hz) si se incalzeste traful in 2-3 min ca incepe sa iasa fum... (am folosit un redresor auto ,numele start 20,de la care am luat o priza de 5 V pt reactie).4.Daca pun un cond. de filtare ,2200 uF, se stinge becul.5.Dca micsores valoare rez de 10 k 10W ,becul lumineza mai tare ,dar nu mai lucreaza R reglabil de 1K.Comncluzie: Montajul functioneaza ,insa mai cere mult de lucru ... ,inca nu am facut masuratori sa vad daca stabilizeaza cand tensiunea de retea ar scadea mai mult decat tensiunea de, dupa tiristori... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Nu mai alimenta nimic pana n-o lamurim. Spui ca traful se incalzeste. N-are voie. Inteleg ca ai folosit schema cu triacul fara tiristori (?) si PC817. Nu vad decat un motiv, se ataca primarul cu o singura alternanta. Cum se numeste exact triacul?Daca testul a fost facut cu modulul de tiristoare, trebuie extrase si efectuat cu triacul conf. schemei de la pag. anterioara. Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 18, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Am folosit schema cu modul tiristori de mai sus ,pt ca aveam facuta partea clasica si reglajul mergea foarte bine .Opto este: PC817.Diacul Db3.Triacul este: TB10N2 de IPRS (nu am cu o tens. mai mare ,am cateva Bt139 600 dar alea nu merg... pt ca lucreaza ca si niste tranzistori cand rotesti R se aprind ,la un moment dat ,brusc ....or fi niste facaturi sau se folosesc in alte aplicatii)Nu se incalzeste decat la legarea becului in paralel cu primarul trafului ,sau in secundar ,a unui bec de 12 V 50W,face acelasi lucru:apar oscilati fortate 20-30 Hz ,care absorb de la retea cu mult amai mult curent .In rest ,fara bec, merge bine, nu se incalzeste si zgomotul trafului este ok pe anumite portiuni ale R ,numai ca nu se poate urca cu tensiunea pana la maxim,si nu se paote regla liniar decat pe anumite portiuni ale R; apar tot soiul de sgomote in traf la naumite valori ale R.Traful nu a fost bagat in lac si este pe un sasiu din tabla ,si face tot timpul zgomot...care , in acest acaz, ii bun pt observatii si teste. Spre sfarsitul cursei la R (250....0 ohmi)de acolo incepea sa sa lumineze mai tare becul ,pana acolo parca nu are vreo influenta asta cu becul conectat ... ;fara bec se mai aud pocnituri si alte zgomote pe parcursul rotiri potentiomerului.Am incercat si varianta fara th,am legat doar triacul pe sarcina ...;aici se aprinde becul ,dar nu se mai poate face nici un reglaj.Dac fac scurt la tranzistor nu se intampla nimic.Cand deconectez diacul din poarta triacului ,totul se opreste .La variantafara Th. traful nu face asa de mare zgomot daca are becul de 40W conectat . Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 18, 2011 Partajează Postat Noiembrie 18, 2011 Becul are un rol determinant: scade impedanta sarcinii si permite urmarirea stabilitatii. Traful are o impedanta prea mare in primar.Cumpara un variator de putere pentru becuri (20-30lei) si foloseste configuratia diac+triac+cond+snubber de acolo. Rez. de 10k este intangibil.Nu se poate obtine maximul decat daca potentiometrul de reglaj (1k pe schema) creste ca valoare, dar nu asta se urmareste, ci obtinerea a 1-2V efectiv (nefiltrat cu cond) pe voltmetrul de pe schema si stabilitatea tensiunii intre 1 si 2V la diferite sarcini. In acest sens (stabilitate) te poti "juca" cu valoarea condului de 10n (colector-baza) si 100u de la opto. S-ar putea sa obtii rezultate mai bune chiar si prin absenta vreunuia. Functionarea generatorului o testezi grosier prin scurtul (ai grija la electocutare) dintre baza si colector (bec stins) si scurtul dintre baza si emitor (bec aprins max). Nu incarca schema si cu tiristoarele de putere, asupra acestui lucru se poate reveni ulterior punerii la punct. Link spre comentariu
d2134 Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 @mecomanv & @smilex Pina la urma ati reusit sa faceti ceva? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Nu am purtat discutii in afara topicului. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 E o solutie si asta, reglarea pe 220.Personal as flota tensiunea si as stabiliza-o in secundar sau cu dubla transformare;in nici un caz la 220.Ca parca unii limitau tensiunea maxima ,folosita in medii cu umiditate crescuta,la 24V!Ioi te,mata-i gree! Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Pentru asta a optat solicitantul de la inceput si, normal ca asta s-a dicutat. Uite ce zice in primul post: Pt. ca am la indemana ,as dori sa folosesc un transformator clasic ,cu reglare in primar cu modul tiristor ....Ce se intelege prin expresia "as flota tensiunea" ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum