Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor stabilizat pentru electroliza.

mecomanv

Postări Recomandate

• Răspunsuri 195
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecomanv

48

• em2006

24

• Dr.L

16

• d2134

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

... Nu aprofundez daca nu prezinta interes.

Ba da, ar trebui sa fie. Cel interesat ar trebui sa fie ochi si urechi.La schemele noi, erorile sunt inerente, dar ideea e esentiala, modalitati de punere in aplicare se vor gasi destule, mai mult sau mai putin reusite, restul sunt amanunte.Oricum, eu ma simt bine cand constat ca mai exista interes pt montaje cu tiristoare, si mai apar idei de la oameni care stiu cu ce se mananca, multi considera ca acestea apartin trecutului, asa ca interesul in general e mai scazut, in special la tanara generatie.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

OK, am s-o completez.Ma indoiesc ca in acea forma se poate adapta la trifazic. Pentru trifazic, comanda trebuie sa fie mult mai precisa. Trebuie sa existe CI dedicate pentru asa ceva, am vazut undeva. Trebuie cautat, simplifica mult un trifazic. Exista si varianta cu microcontroler (si asta am vazut pe undeva). Mai degraba se poate adapta o schema de genul celei cu 4xAO (10xAO).

Link spre comentariu

Am un bloc de comanda ,l-am primit de la pusu ,de la un aparat de sudura SU 1000.Poate ar merge modificat ,sau recuperat componente ,dar este pacat sa se descompleteze. Din cate am aflat la trifazic comanda pe grila Th se face cu tren de impulsuri pt ca ies din conductie cand amorseaza cele vecine.

Link spre comentariu

Ar fi o prostie sa-l macelaresti, foloseste-l ca atare, vezi cum se poate adapta.Parca-mi amintesc si eu de o discutie pe forum, si daca nu ma insel, @pusu ne "ameninta" ca o sa posteze schema, dar probabil a uitat, sau fac eu vreo confuzie. Schemele le-am avut si eu la servici, dar nu le-am mai vazut de foarte multi ani, probabil le-au mancat soarecii. Printr-un atelier am mai vazut o SU-1000 in conservare, scapata de casare ca prin urechile acului, dar nu cred sa mai aiba mult timp norocul asta, pana s-o iesi din criza.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Deci, un generator de maxim 3mA care incarca condul de 0,22u in sub 0,5ms (l-am pus neelectrolitic, e mai fiabil). Odata cu deschiderea opto are loc scaderea curentului (in extrem la zero) si deci intarzierea impulsului. Rez de 68 e de 2W pentru orice eventualitate, nu e nevoie de cei 100mA pe poarta decat la amorsare, moment in care tiristorul descarca prin 1N4007 condul de 0,22 iar BC618 se blocheaza si ciclul se reia (de la cca. 1,5V pe 0,22u). Cu imperechere (opto si cond 0,22) si AO pentru 3xOpto cred ca se poate si trifazic in varianta asta. Este cu comanda in curent variabil spre deosebire de cealalta care "fura" din curentul de incarcare a condului de 68n. Tiristorul si puntea comandata trebuie sa suporte curentul din primarul traf forta (nu cel de pe schema care e pt. test) sau se comanda ceva mai "tare".

post-1-139829337165_thumb.gif

Link spre comentariu

nu am lucrat cu tiristori dupa 1980,cand m-am angajat era la moda "orga de lumini"si aceste scheme simple aveau comanda in faza cu tranzist TUJ(sau simulator)nu cred ca poate functiona o comanda in curent continuu ca la o sursa oarecare,sincronizarea cu trecerile prin zero ale retelei sant obligatoriirevin:trebuie sa iau o pauza mai lunga dupa operatie,am vazut acum dioda de descarcara a cond dupa amorsarea tiristorului;mai am concediu medical si nu va mai deranjez o perioada de timp -scuze pt interventierevin din nou:din aceeasi perioada mi-am amintit ca un coleg a facut protectia la supratensiune a surselor de CORAL cu o schema simpla cu zener si tranzistor ce comandau un tiristor(ca in schema de mai sus);dupa mai multe rateuri ale tiristorului a trebuit sa faca o schema cu histerezis(sursele FELIX din anii 70 comandau tiristorul cu 4 tranz:2 un diferential ce comanda untrigger schmitt cu alte 2 tranz)

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^Partea de amorsare am facut-o personal, fiind nevoit sa improvizez ceva in cateva cazuri (regulatoare de incarcare in impulsuri 40Hz). Functioneaza. Tiristoarele se amorseaza si cu curent continuu (ca sa nu zic ca numai).Tot gandindu-ma la o solutie ce poate fi replicata prin imperechere (pt. trifazic), am ajuns in cazul primei variante, tot la un generator de curent constant, e mai stabil, de peste 30mA, capabil sa extraga intregul curent care trece prin 10K/10W, destinat incarcarii C=68n. 470/1W e pentru a nu incarca termic prea mult tranzistorul. Opto doar darlington, nu conteaza tensiunea. Testul e identic.

post-1-139829337244_thumb.gif

Link spre comentariu

gresala mea de exprimare:nu doream sa spun ca o tensiune continua nu amorseaza un tiristor ci faptul ca nu exista o proportionalitate intre valoarea acesteia si tensiunea de iesire fara o comanda in fazavarianta cu diac cred ca prezinta mai multa incredere

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Dar exista. C=0,22u se incarca cu curent constant si se descarca automat la amorsare, aproape complet, apoi se reia ciclul. Comportamentul este asemanator solutiei cu diac, dar alte tensiuni si posibilitatea introducerii controlului.

Link spre comentariu

Ar fi o prostie sa-l macelaresti, foloseste-l ca atare, vezi cum se poate adapta.Parca-mi amintesc si eu de o discutie pe forum, si daca nu ma insel, @pusu ne "ameninta" ca o sa posteze schema, dar probabil a uitat, sau fac eu vreo confuzie. Schemele le-am avut si eu la servici, dar nu le-am mai vazut de foarte multi ani, probabil le-au mancat soarecii. Printr-un atelier am mai vazut o SU-1000 in conservare, scapata de casare ca prin urechile acului, dar nu cred sa mai aiba mult timp norocul asta, pana s-o iesi din criza.

Mi-a trimis si schemele ; de fapt toata cartea tehnica .Ar fi mai bine si mai usor de facut un alt montaj,de la inceput ,decat sa fie modificat ,shiar si intretinerea ar fi mai usoara. Am 5 module de tiristori de 200 A(si un sac de tiristori) si un traf. trifazic cu bob.original. De aceea trebueie gandita o varianta pt trifazat,pt ca am aceste materiale , si mai ales din motivul ca tensiunea de iesire se poate netezi cu mult mai bine,decat la mono ,incarcarea retelei etc .Am 3-4 cond.de 47.000 uf la 100V ,si mai fac cumva o inductanta sanatoasa.Traful de care vorbeam are sectiunea in jur de 50 cm*2.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări