Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor stabilizat pentru electroliza.

mecomanv

Postări Recomandate

• Răspunsuri 195
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecomanv

48

• em2006

24

• Dr.L

16

• d2134

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

SYNC lanseaza incarcarea pe C4 (rampa) daca e pozitiv, deci numai pentru altermanta pozitiva. Ar trebui redresat ceva si citite ambele alternante. Sau la redresorul folosit sa se inserieze puntea cu inca o dioda, citirea facandu-se dupa punte si inaintea diodei (fara filtrare, cu pulsatoriu). La zero (de fapt mai mic de ce da divizorul R12-R13), SYNC descarca C4 si reia ciclul.Eu as propune un alt model, ca mai jos. Evident fiind tiristor, se foloseste cu punte. Rez de pe V+ depinde de alimentare si de curentul de deschidere, comanda incarca (depinde de valoarea ei) intr-un anume timp condul la intrare iar dioda il descarca reluand ciclul. Tranzistor darlington. Comanda poate fi un opto intre V+ si intrare.Sau alta: de pe condul unui variator cu triac, printr-o punte, un tranzistor comandat opto "fura" din curentul de incarcare a condului.

post-1-139829336872_thumb.gif

Link spre comentariu

Zilele trecute am facut asta:(lamijlocul pagini ,posatl 4) viewtopic.php?f=41&t=65402 In locul trafului am pus un bec ,si se aprinde de la minim la maxim .Pt o mai fina reglare am pus trei potentiometre inseriate .A fost doar pt antrenamnt..... :nas: Acum ma las pe mana voastra ,daca vreti sa ma ajutati >eu as pune o gramada de interbari acolo unde nu inteleg,mai ales ca sunt interesat sa invat mai intai de toate ,dar sunt retinut ca sa nu spun vre-o prostie :rade:

Link spre comentariu

Aici nu inteleg ,de fapt nu stiu ,cum se face stabilizarea in cazul cand tensiunea retelei scade sau urca... De fapt poate comenteaza ceilalti participanti la topic....sau imi expica smilex.Reglajul se face de la intrarea neinversoare a operationalului?

Link spre comentariu

Pai schema pe care am postat-o pe pagina precedenta comanda 2 tiristoare antiparalel plasate in primarul unui traf de putere, am crezut ca se subantelege asta. Ea a fost facuta pt un aparat de sud MIG-MAG, am facut referire si la asta, cred ca 2 pagini mai inainte, deci cred ca am fost consecvent si am urmarit aceeasi idee.Smilex a remarcat ca pt a lucra cu tens de iesire foarte mici, tens de iesire folosita pt reactie ar trebui amplificata.Acesta nu e un inconvenient major, trebuie doar ca primul AO care acum e pus ca repetor, sa fie configurat ca amplif.In rest, e clasic.Semnalul acela SYNC nu e altceva decat tens ce se obtine prin redresare dubla alternanta cu o banala punte redresoare de mica putere. Pentru asta va trebui si un traf micut, nu se poate adauga infasurarea la cel mare intrucat el e comandat de tiristoare, deci cu unghi de faza variabil..Un traf mic la 24V rezolva problema, tot din el se va obtine si tensiunea stabilizata de 15V necesara AO.Cum se pot obtine ambele dintr-o singura infasurare a trafului micut, a descris tot Smilex, daca ati citit atent, cand a comentat despre SYNC. O simpla dioda separa tens nefiltrata necesara sincronizarii, de tens filtrata necesara alimentarii AO. E o solutie clasica ce se poarta in scheme de acest gen.O sa pun si o schema care include forta si sincronizarea discutata, care sa o completeze pe precedenta, daca exista interes pt aceasta varianta.Cred ca ar trebui dezvoltata si versiunea propusa de smilex, pare ca va iesi mai simpla, sa vedem si cat de sigura.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Intotdeauna oamenii construiesc si dezvolta mai usor lucrurile bine intelese. Nu am contestat schema cu 4xAO, e functionala, eu doar simplific lucrurile (nu stiu daca si bine). Se poate si varianta cu AO dar necesita doua alimentari, eu zic a se opta pentru una din cele de mai jos (b - Th cu deschidere 100mA). Eventual daca opto nu citeste bine, se mai adauga un AO in comanda. Opto cu randament bun (fotodarlington la iesire), la varianta "a" - 40V colector-emitor. In locul tiristoarelor de putere se poate monta direct reteaua cu un mic traf ce scoate 3-4Vca care se redreseaza si actioneaza intrarea pentru a se vedea daca functioneaza totul ok. Ar trebui sa se stabilizeze reglabil. (???)

post-1-139829337117_thumb.gif

post-1-139829337118_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pentru a testa principiul ar fi necesara schema de mai jos. Se poate umbla la valoarea condului de 100u si cea de 0,1u din BC a tranzistorului. Se urmareste existenta reglajului si stabilitatea tensiunii pe bec si la iesire pentru diferite sarcini (R=0,33-2,2ohmi) si diferite tensiuni (1-2V). Daca totul e ok, se poate actiona un traf de putere (daca triacul permite) sau o pereche de tiristoare ca mai sus. (Am ales-o pe asta fiindca nu necesita alimentare)

post-1-13982933713_thumb.gif

Link spre comentariu

@em2006,astept sa puneti schema mai intregita de care ati pomenit mai sus.@smilex As putea sa trec la teste ;in cateva minute as lipi piesele ,doar ca nu stiu daca o sa dau peste opto si peste tranzistor.Mai mult ar dura sa la caut prin dezordinea .... :jytuiyu :cry:

Link spre comentariu

Eu zic sa treci de urgenta la testarea variantelor propuse de smilex, simplitatea e remarcabila, ideea e briliant.

Merita incercat si vazut stabilitatea, principial merge sigur, s-ar putea ca punerea la punct sa fie mai laborioasa, asa e cu schemele simple, isi cer si ele tributul.

Completarea la care te referi e deja la mine pe site, o sa postez si aci.

De altfel o sch asemanatoare din care se putea extrage ceea ce te intereseaza aci, am pus pe site inca din 2007, si cei care s-au folosit de ea (e vorba de cea pt sudare sub presiune) s-au declarat multumiti. Este insa ceva aparent mai complicata, de fapt e principiul variantei clasice de control al fazei care s-a folosit la greu de-a lungul anilor in echipamentele industriale si am preferat-o intotdeauna pt stabilitate si acuratete.

Dar sa nu uit de completare, ca lucrurile sa fie mai clare.

E aceasta:

Posted Image

Dar eu zic sa incepi totusi cu variantele precedente, repet, ideile mi se par foarte interesante, si apoi au calitatea de a fi originale, merita dezvoltate.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Multumesc sincer de aprecieri. Ma gandesc ca daca principiul ar fi pus la punct, prin inserierea LED opto cu un zener, multe ar putea fi domeniile de utilizare.Revin, printre picaturi, poposesc la PC si cateodata mai postez ceva. Graba, neatentia ma fac sa gresesc. Sigur, as mai putea inventa cateva scuze, dar n-are rost. Am potat mai sus varianta "b" care are o greseala de principiu. Ideea era ca fototranzistorul, la deschidere, sa micsoreze curentul de incarcare a condului, intarziind amorsarea th. Corect ar fi ca mai jos, deci un generator de curent cu micsorarea curentului odata cu deschiderea opto. Nu aprofundez daca nu prezinta interes.

post-1-13982933715_thumb.gif

Link spre comentariu

Nici nu stiu cum sa va multumesc .... :da O sa fac un montaj paianjen pt cel expuse de d-l smilex,si voi experimenta ceea ce ce o sa-mi spuneti ,modificari etc. O sa caut caut sa vad ce piese gasesc prin ograda. Am o intrebare pt dl Emil : Daca se fac trei montaje a ceeea ce ati expus mai sus nu ar merge sa alimentez un trafo trifazat?

Link spre comentariu

Multumesc sincer de aprecieri. Ma gandesc ca daca principiul ar fi pus la punct, prin inserierea LED opto cu un zener, multe ar putea fi domeniile de utilizare.Revin, printre picaturi, poposesc la PC si cateodata mai postez ceva. Graba, neatentia ma fac sa gresesc. Sigur, as mai putea inventa cateva scuze, dar n-are rost. Am potat mai sus varianta "b" care are o greseala de principiu. Ideea era ca fototranzistorul, la deschidere, sa micsoreze curentul de incarcare a condului, intarziind amorsarea th. Corect ar fi ca mai jos, deci un generator de curent cu micsorarea curentului odata cu deschiderea opto. Nu aprofundez daca nu prezinta interes.

Va multumesc si in particular ,so o sa o mai fac si public la finalul proiectului .Lipsa de timp si experienta (sunt ...oarecum... mecanic, nu electronist) fac ca sa nu pot sa interpretez prea usor schemele.insa daca desenul este intreg ,imi este cu mult mai usor sa fac montajul paianjen.As vrea sa fac montajul ,mai mult ca sa vedeti ,in primul rand dv-stra ce iese ,si pe urma sa invat si eu.Intre timp m-am gandit serios la varianta trifazica ,dar pana atunci trebuie sa iasa ceva la mono..
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări