Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Deocamdata se discute diverse variante...am sugerat doar o metoda de redresare;oricum schema cu mosfeturi ar trebui modificata,datorita tensiunii mici de iesire.De acord ca diodele sunt mai sigure,dar se va pierde pe ele cam aceeasi putere ca pe sarcina,ceea ce complica realizarea trafului. Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Da,pe mos-feti pierderile ar fi mai mici....insa tu chiar ai recomanda unui incepator sa lucreze cu mos-feti strabatuti de 400A? Ca la cea mai mica perturbatie in grila,vor bubui puternic!Diodele sunt mult mai sigure,desi si mai fierbintiDaca tot ati pomenit de mos-feti,as fi bucuros sa-mi spuneti ,ca sa invat nu de alta,de ce bubuie la cea mai mica perturbatie pe grila? Nu am experienta ,stiu doar putin despre ei ca sunt ca si bipolari N si p,cu grila izolata sau indusa ...ca se comanda in tensiune ....si nici pe acestea nu le stiu prea bine. Ca nu am avut de a face cu asa ceva ,si nici timp de studiu.... Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Da,pe mos-feti pierderile ar fi mai mici....insa tu chiar ai recomanda unui incepator sa lucreze cu mos-feti strabatuti de 400A? Ca la cea mai mica perturbatie in grila,vor bubui puternic!Diodele sunt mult mai sigure,desi si mai fierbinti..Dar asta nu insemna ca nu as putea sa inteleg de acuma :aplauzeAr merge un aparat de sudura in comutatie modificat? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Pai daca mos-fetul nu e deschis complet,e intredeschis,adica pe el cad 0,x sau chiar x volti la 400A,adica o putete foarte mare,ceea ce inseamna caldura foarte mare si pastila de siliciu se incinge instant si bubuie!Caz practic: un acumulator de 12V,o sarcina care consuma 20A la 12V si un mos-fet(de vre-o 40-60A,dar asta nu conteaza). Am pus mana pe grila (neconectata la nimic) si pana sa apuc sa conectez grila la masa (ca sa inchid complet mos-fetul) s-a supraincazit si a pocnit.D-asta tot zic,nu e de joaca cu tensiuni sau curenti medii-mari! Nu vor ierta nici cea mai mica greseala! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Intradevar, buna idee, redresarea cu tranzistoare schimba un pic lucrurile (n-am facut asa ceva niciodata). Pierderile sunt mult mai mici. Aici poate ca ar merge si filtrat si cu th. Un invertor de sudura modificat este iarasi o idee buna, dar trebuie rabdare si pricepere, secundar undeva la 5V, inductanta serie modificata corespunzator, comanda + reactia, etc. Eu mai degraba as construi altul, foward 1kW pentru redresare cu MOS (nu semipunte sau punte). Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Da ...ar terbui sa ma apuc un pic de studiu si experiente practice ....dar ...timplu` asta ... :cry: Oricum nu ezitati sa postati aici pt ca asta insemna ca progresez ,invat. Poate,da pe aici si un electrochimist ,si poate cineva cu o schema de studiu .Mai ales una cu servomotor ,pt ca sunt curios sa vad cum arata Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Acum m-am gandit la o idee interesanta: daca regjalul s-ar face cu un stabilizator de retea (autotraf cu servomotor)?In afara de timpul de raspuns cam lent la variatii mari,ar aduce numai avantaje!E o idee stil kamikaze...stiu pe cineva care a facut electroliza cu fierul de calcat. Mai precis a cules tensiunea necesara de pe inceputul rezistentei. Incantat de rezultat,a mers in treaba lui,cand s-a intor,era ud pe jos,cuva avea pierderi si omul suferea de inima...inmormantarea a avut loc intr-o o zi ploioasa.Avem un reostat cu placi la firma,se bazeaza pe electroliza (a apei cu sare).Putere nominala 3500kW. Cred ca duce 1000A,dar e folosit si la calibrarea GIT,niste generatoare de 300A. La 300A apa fierbe si necesita flux de apa care vine printr-o teava de 2",la presiunea retelei (3bari?).Userul misa le are cu chimia.In cazul folosirii unui autotransformator,tensiunea de lucru e chiar tensiunea retelei,poate mai mica cu ceva V."Legarea directa la retea dauneaza grav sanatatii" (daca scapi). Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Varianta cu autotraf cade oricum , nu stiam cum vine acum am inteles .Oricum si in acel caz tot nestabilizata ramane tensiunea.Ar fi scapat sanatos daca ar fi pus electrodul comun cel de NUL ,tensiunea pe cuva ar fi fost mica.... Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Cum sa ramana nestabilizata,cand raportul trafului e variabil? @tyc -si restul variantelor de reglaj nu tot la retea vin,sau cum? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Poate vine o separare galvanica,ceva. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Eu asa am presupus de la-nceput, ca in propunerea Dr.L ATR-ul venea ca piesa suplimentara, numai pt reglarea automata a tens de iesire, traful de retea, responsabil pt separarea galvanica ramanea la locul lui. De altfel ar fi cam contra firii sa pui un ATR pt o diferenta atat de mare intre intre tensiunea de iesire (cativa volti) si cea de intrare (230V), nu? Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 11, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 @Dr.L Cer scuze ca nu am inteles bine,am scris fara sa am habar, ,pt ca inca nu am vazut cum arata asa ceva si nici nu s-a expus o schema pt orientare .Banuiesc ca este clasicul regulator cu servomotor,de care ati vorbit mai sus,pe care inca nu l-am vazut in realiatete,si nici vreo schema .Am vazut odata la cineva aruncat,incomplet ,erau pe un sasiu de tabla , care ava doua transformatoare cam de aceeasi marime,fara altceva...Banuiesc din cele spuse mai sus ca era un regulator de tensiune.Poate face dl.Emil un desen simplu pt uz didctic Dar rog pe cei care mai dau pe aici sa-si spuna parerea cu privir la subictul in disutie.Cred ca multi nu zic nimic ca sa nu fie criticati Link spre comentariu
eugeniusro Postat Noiembrie 11, 2011 Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 am lucrat la o firma care printre alte activitati avea si pe aceea de cromare dura, redresoarele folosite erau italiene si debitau 9V cu 20000 Aerau in general doua tipuri de redresoare unele cu reglajul in primarul transformatorului facut pe tiristori prin reglajul unghiului de deschidere si reglarea factorului de umplere si apoi in secundar era doar o punte redresoare trifazica de mare putere (protectia termica pe diode era facuta cu element termic bimetal la 100 grade) dar aveam si redresoare cu reglajul pe secundar cu punte redresoare trifazica cu tiristori de putere si protectia termica la 70 grade, avea pe modelul asta racire cu apa pe radiatorii tiristorilor, deasemenea in baie era mentinuta temperatura intre 54 si 60 grade aceasta fiind temperatura optima de depunere a cromului.P.S. nu este necesara nici o filtrare a curentului, smecheria este ca daca folosesti in baie acid cromic fara catalizator pe cianura trebuie sa ai curent puternic de depunere altfel obtii o depunere de proasta calitate si nu o pelicula de crom dura, in practica se mai foloseste si un redresor separat pe baie separata cu polaritate inversata pentru atac anodic inainte de a se trece bara in baia de depunere primara Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 11, 2011 Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 @mecomanv -mai exista si google,care-ti da niste raspunsuri utile la chestiile comune Uite,in 15 sec ce am gasit cautand autotransformator: Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 11, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 Dupa cum se vede in poza ,pare a fi un..."potentiometru" Ok ,am glumit ...M-am gandit sa modific un ap,de sudura in com.,insa chiar daca pun o singura spira in sec. tot trece de 2 V. Eventual mai adaugat spiere in primar,dar nu stiu daca nu apar probleme .... Daca la 20 si ceva de V scotea ....160 de A ,la 2 V cred ca scoate cu mult mai multi .Problema este ca nu stiu daca sunt stabilizate ,ca..., iarasi nu am studiat decat aici pe forum. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum