mecomanv Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Buna ,si bun gasit tuturor. As dori sa construiesc un rederesor cu tensiune reglabila intre 1 si 2 V care sa debiteze 4-500 de A. Problema este : cum fac sa ramana tensinea selectata stabila(cat mai stabila ),chiar daca,... curentul de sarcina,sau tensinea retelei,variaza intre anumite limite. Pt. ca am la indemana ,as dori sa folosesc un transformator clasic ,cu reglare in primar cu modul tiristor ....dar nu -mi dau sema cum ar trebui facuta stabiliazarea tensiuni de iesire ,atunci cand curentul pe sarcina variaza ,sau tensiune de retea o ia razna... As dori pareri ,sfaturi ... Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Baia de electroliza are 0,005 ohmi?! Fiindca la 2V si 400A, asta inseamna! Produceti cumva aluminiu home-made? Pt. nichelare/cromare, o asemenea intensitate de curent va fi necesara in cazul unui numar imens de celule de electroliza puse in paralel, numai ca in acest caz e vorba de o aplicatie industriala...Cred totusi ca, confundati unii parametrii... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Nu am habar despre electroliza dar la asemenea parametri nu se poate obtine stabilizare prin comanda trafului in primar cu tiristor. Banuiesc ca ai nevoie de 1-2Vcc nu Vca. O sursa liniara ar costa destul de mult, mai ieftin ar fi in comutatie. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 As dori sa construiesc un rederesor cu tensiune reglabila intre 1 si 2 V care sa debiteze 4-500 de A.Daca ceri sfaturi inca de la inceputul proiectului,fi sigur n-ai nici o sansa sa-l finalizezi mai ieftin decat daca ai cumpara un aparat gata facut (timpul pierdut + piesele arse intra tot la costuri) Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 ...nu se poate obtine stabilizare prin comanda trafului in primar cu tiristor.....De ce sa nu se poata?Nici eu nu stiu cum e cu electroliza, dar am vazut destule surse de sudare cu caracteristica CV, e acelasi lucru. Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 La electroliza este important sa nu treca peste 2V pt ca mai sus sunt pierderi prin caldura,se incalzeste apa ... In ce priveste amperajul ,nu-i nu stiu ce ....,La 2 V ar trage mai putin de 2 Kv la retea ,si nu-i neparat sa fie puse mai multe celule ca sa traga ce-i 400 de A.Important sa fie stabilizata tensiunea asta mica si sa poata fi reglata liniar....Ma gandesc ca nu-i mai complicat ca si la sudura pt ca aici nu sunt schimbari bruste de curent...de fapt sunt la... retea Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Cu ceva timp in urma,avand un traf de sudura fara posibilitatea reglarii curentului,m-am gandit ca pot face un reglaj electronic.In primar am conectat o punte redresoare de 20A,iar in diagonala puntii un tiristor de 25A comandat de un oscilator realizat cu TUJ.Cu un potentiometru reglam tensiunea de iesire,respectiv curentul..In cazul de fata ma gandesc ca frecventa oscilatorului de relaxare ce comanda tiristorul din primar,ar putea fi reglata cu un optocuplor,comandat de un comparator care ar primi pe o intrare o tensiune de 1-2V,iar pe cealalta intrare tensiunea de iesire din secundarul trafului,redresata...S-ar comanda astfel deschiderea tiristorului,astfel incat tensiunea la iesire sa ramana constanta,la 1-2V. Link spre comentariu
pusu Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Electroliza de care vorbesti, ce face? Acoperiri metalice sau altceva. Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Dac s-ar incerca sa se comande pe sinusoida la coborare sa zic undeva pe la 100 de volti (pt ca,ma gandesc ,ca de aici sunt rere caderile de tens. pe retea )si astfel tensiunea ar ramanea destul de stabila la iesire ,dar nu stiu inca daca valoarea pH-ului (aciditatii)ramane constanta in timpul reactiei Asta-i doar o parere ,care nu o sustin,ma gandeam doar asa ...pt simplificare. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 In varianta cu tiristor, (banuiesc ca tensiunea trebuie redresata???) pierderile pe punte (1,5V) sunt egale cu ale consumatorului. Si asta daca nu necesita si un bun filtraj (?), caci daca se foloseste filtrajul, "taierea" pe jumatate a semisinusoidei nu duce nicaieri, varful incarcarii este acelasi. Se poate folosi tiristorul (cu pierderile aferente) numai fara filtraj, cu reglajul valorii efective a tensiunii. Procesul poate fi si manual, daca nu exista variatii la consumator. Variatia retelei nu este semnificativa. Se poate si automatiza.Presupun ca se poate un convertizor buck de la 5-10V. Pierderile pe punte vor fi mai mici (apar in plus pe redresarea de frecventa mare). Adevarat insa, necesita o combinatie de piese nemaivazuta de mine.Ar fi mai usor daca ar ajunge Vcc pulsatoriu (regl. valoare efectiva cu th). Link spre comentariu
pusu Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Eu zic ca cei 2V nu trebuie decat redresati nu si filtrati. Curentul pulsatoriu e mai eficient in procesul de electroliza Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 In locul unui singur convertizor,ar merge folosite mai multe,puse in paralel...realizate cu componente uzuale,iar alimentarea facuta din acumulatori. Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 La iesirrea din traf ,trebuie obligatoriu redresata tensiunea ,insa nu stiu inca daca ii buna cea pulsatorie Link spre comentariu
pusu Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Cea pulsatorie depune mai cu spor. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Trebuie sa te interesezi, filtrata cu conduri iti face imposibil chiar si reglajul manual cu tiristor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum