hpavictor Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Se poate cascada cu un tranzistor de putere , care sa reziste la o tensiune superioara celei permise de LM.......pacat ca acest gen de solutie foloseste prea mult siliciu pe calea de semnal audio...........nu-i mai bine autobias , cu fotorezistor ? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Noiembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Cred ca se poate pune un Zenner de 20-30V pentru protectie, daca se merge pe bias majoritar fix. Pentru bias automat cred ca se poate inseria cu un tranzistor de tensiune mare ca aici: http://www.tubecad.com/2005/January/blog0027.htm Edit: Victor, am postat simultan, vad Liviu, LM-ul si catodul, deci la 6N13S vor fi 2 LM-uri Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Mai exista si solutii cinstite , monitorizare cu acometru , reglaj dupa preferinte , doar pentru iubitorii de complicatii .......sper sa nu ma injurati !Poate fi baza de plecare pentru un PP cu 4x 6S33S , mai " audiofil " , in genul amplificatorului SE 3 x 6S33S construit de @misa Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Nu te injura nimeni pentru ca principiul e valabil pentru orice lampa.Atentie la implementarea generatorului de curent in catod. Daca tii curentul constant in catod, el va fi constant si in anod, deci nu vei obtine variatie de curent nici prin primarul trafului de iesire. Pentru a rezolva aceasta problema trebuie montati condensatori in paralel cu generatorul de curent. Acesti condensatori se vor comporta ca scurt circuit in AC, dar vorba aia, semnalul audio trece pri ei, de unde incep iar discutii despre calitatea lor.In concluzie, nu e suficient doar un simplu generator de curent in catod. Normal, de exemple gresite e plin netul. Unele chiar functioneaza (intimplator) deoarece generatorul de curent nu e in regim de generator de curent, fiind la una din limite... Atentie la proiectare si masurarea parametrilor statici si dinamici pentru a deosebi o functionare corecta de una incorecta.Vorbesc de situatia SE sau situatia PP in care fiecare lampa are genreatorul ei. Comentariul meu nu e valabil pentru situatia PP in care catozii celor doua ramuri sunt legati impreuna si un singur generator de curent constant inspre masa. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Vorbesc de situatia SE sau situatia PP in care fiecare lampa are genreatorul ei. Comentariul meu nu e valabil pentru situatia PP in care catozii celor doua ramuri sunt legati impreuna si un singur generator de curent constant inspre masa.Asta am intrebat si eu daca in PP nu ar merge un LM pt fiecare pereche. Dar acum am inteles.Mai exista si solutii cinstite , monitorizare cu acometru , reglaj dupa preferinte , doar pentru iubitorii de complicatii .......sper sa nu ma injurati !Poate fi baza de plecare pentru un PP cu 4x 6S33S , mai " audiofil " , in genul amplificatorului SE 3 x 6S33S construit de @misa Victor vrei sa facem un computer sau un amplificator cu lampi? (ce mai schema :cry: ) Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Uite la asta ma refeream: http://dl.dropbox.com/u/3712780/COND.pdf Daca la pp pui sursa de curent la fiecare lampa cazi in situatia in care e necesar acel condensator. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Pai in situatia PP trebuie obligatoriu 2 lampi bine imperecheate iar daca sunt 2 perechi toate 4 trebuie sa fie la fel cam greu de sortat si de gasit... Link spre comentariu
adigh Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Lucrurile se simplifica si mai mult cind iei in discutie o rezistenta de sarcina care sa disipe putere cit mai multa cu distorsiuni cit mai mici. Daca rezistenta este prea mare avem distorsiuni foarte mici dar putere mica, iar daca rezistenta e prea mica avem putere disipata mare si distorsiuni mari, ca sa inteleaga si incepatorii ce se discuta aici.Daca impedanta de sarcina e mai mare decit trebuie atunci in primar ar trebui sa fie deasemenea o impedanta mai mare. Vorbind de aceeasi putere transferata asta inseamna un curent mai mic si tensiune mai mare. Daca se pastreaza aceeasi tensiune de alimentare atunci intervine limitarea in tensiune, limitarea in putere si distorsiuni. Daca impedanta de sarcina e mai mica si se pastreaza acelasi bias atunci avem limitare in curent, limitare in putere si distorsiuni. Transferul maxim de putere se face cind impedantele sunt adaptate, tot atunci se obtin si distorsiunile minime. In rest cum zici... PS: Sper sa nu ma iei un speculator al greselilor altora, cu totii facem din viteza sau neatentie, chiar si cei care stiu despre ce vorbesc. vorba ta ¨ca sa inteleaga si incepatorii ce se discuta aici¨ Link spre comentariu
zbodeoc Postat Noiembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Misa, ma gindeam mai ales la SE, unde da, fara acele condensatoare nu se poate. Insa "raul" deja este facut pentru ca semnalul trece oricum si prin condensatorii de filtraj...Adigh, normal, discutia este stufoasa, dar in acel exemplu am incercat sa scot transformatorul din discutie, cu multiplele lui impedante cu tot, si sa ramina o sarcina rezistiva, mai putin fitoasa... :-) Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Ma gindeam mai ales la SE, unde da, fara acele condensatoare nu se poate. Insa "raul" deja este facut pentru ca semnalul trece oricum si prin condensatorii de filtraj...Corect!Poate fi experimentat un pp de genul: http://dl.dropbox.com/u/3712780/PP.pdf cu N lampi in paralel, insa trebuie sa va atrag atentia ca pentru lampi gen 6s33s iese un monstru aproape stationar. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Sau o schema,mai bine spus,o solutie foarte inginereasca pentru doua tuburi in paralel intr-un final SE. Am marcat cu rosu condensatorii de care face vorbire ,tot cu rosu solutia ingenioasa de alimentare a filamentelor tuburilor din atac si cu albastru solutia antibrum de care am amintit eu intr-un post anterior. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Da dom-le, fara acei condensatori s-ar arde sursa de curent, iar in cazul in care ar fi ideala, nu s-ar auzi absolut nimic in difuzoare.Frumoasa idee cu alimentarea filamentelor. E un cumul de parametrii care se potrivesc prin alegerea componentelor. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Da dom-le, fara acei condensatori s-ar arde sursa de curent, iar in cazul in care ar fi ideala, nu s-ar auzi absolut nimic in difuzoare.Frumoasa idee cu alimentarea filamentelor. E un cumul de parametrii care se potrivesc prin alegerea componentelor. Asa este si mai este o chestia interesanta odata cu aceasta solutie; tuburile din atac se vor "aprinde" abia dupa ce tuburile finale intra in regim bun de functionare,deci nu permie semnalului audio sa "atace" finalele pana acestea nu sunt "bine pregatite". Si inca ceva,vad ca cei ce au proiectat schema nu au uitat de rezistentele de 1K in serie cu semnalul pentru fiecare grila G1 a tuburilor finale,aceasta "gaselnita" anuleaza efectul Miller (mai accentuat) in cazul cuplarii in paralel a doua tuburi. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Am mai auzit asta dar niciodata nu am inteles cum o rezistenta in serie cu grila anuleaza efectul Miller. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Frumoasa schema imi place si circuitul creat de 0.1 micro cu rezistenta de 100k in grila de jos a lui 12AU7 practic amplifica eventualele pulsatii din anodica de 300v cu faza inversa tensiuni de alimentare pe finale, eliminind asfel eventualul zgomot (rezidual) de retea datorat filtrari ..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum