Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampi in paralel in SE (sau PP, totuna)

zbodeoc

Postări Recomandate

Vaidemama, topicul la care faci referinta este acela in care mi-am facut "intrarea" pe Elforum, la care m-ati luat in suturi - se poate ca username-ul meu inspira prostie crasa, ma gindesc acuma ca un username ca "Audionote" sau "Psihopupu" m-ar fi avantajat... Nu eram pregatit atunci pentru o intrebare atit de specifica cum ar fi impedanta la o aplicatie 6S33 dar nici pina azi nu mi-ai raspuns daca impedanta pe care am dat-o acolo este buna sau nu, cred ca era buna, am dat-o atunci la marea aproximare... dar ce sa ma astept ca tu sa recunosti ceva, vreodata?!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

25

• mișa

18

• Liviu Ianush

15

• THOMAS

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Te invirti in cerc/cred (referitor la impedanta-mai cred ca nu era buna in situatia data-la care faci trimetere...).

Ce trebuia sa recunosc vreodata ? "ca negru_i alb si albul_i negru" ?! ,asteapta...

Sau mai bine "calculeaza/estimeaza/aproximeaza"-impedante pentru sarcini complexe)...

Cind o sa mai vad Za sau Zaa(impedanta anodica sau impedanta anod-anod) ,o sa intreb si eu pentru ce sarcina se face vorbire ,la ce frecventa-fixa ?! sau in ce ecart de frecvente ?! , cu sau fara componenta CC ?! ,ect ect.

In schimb cel mai "frumos" fiind cind se vorbeste de impedanta de/sub forma unei drepte...,i se da si o valoare fixa...

Precum vezi zbodeoc ,"ma limitez" la drepte de sarcina...

O pagina in urma am spus:

Ca impedanta asta-a transformatorului de iesire este dictata de raportul de transformare asociat variatiei impedantei de sarcina in cea mai mare masura.

Asadar pentru un numar mai mic sau mai mare de tuburi finale in paralel(PP sau SE) trebuie stabilit inainte de toate Ra sau Raa functie de regimul dat si numarul de tuburi in paralel , dupa care raportul de transformare in functie de sarcina data si poate dupa asta putem discuta si de Za sau Zaa.

dar tu_i dai in continuare...cu varza(pardon-impedanta).

Uite ca sa vezi cit de relaxat pot fi te intreb zbodeoc :

__Cit ar fi la tine o impedanta Za sau Zaa data ? pentru 100Hz-sinus si cit ar fi pentru 12.000Hz-sinus si o sarcina data reala difuzor/incinta/... cum mai vrei sa_i spui dumneata ,cind vei raspunde la aceasta intrebare putem dialoga-real (impedanta-impedante-etc) , pina atunci(lipsa raspuns pertinent) parasesc subiectul(in care cu precadere se spala varza-cred) si promit sa nu mai intervin in subiectele tale ...

Link spre comentariu

Vaidemama, topicul la care faci referinta este acela in care mi-am facut "intrarea" pe Elforum, la care m-ati luat in suturi - se poate ca username-ul meu inspira prostie crasa,

Nici pe departe .

Dar tocmai imi statea pe "limba" , ceva mai devreme , sa-ti spun sa nu te inhami la ceva necugetat . Cred ca nu vrei sa "auzi" o noua versiune a legii lui Ohm , in care 700 V inmultit cu 1A este egal cu 150 W .

Interlocutorul , de care sunt sigur ca intelege foarte bine multe dintre fenomene , creaza confuzii crase prin modul in care se exprima

Nu se modifica impedanta transformatorului de iesire indiferent cite lampi finale(config.SE sau PP) pun in paralel ,transformatorul de iesire va avea o impedanta dedicata numarului de lampi finale (config.SE sau PP) in paralel si regimul dat

........

Ca impedanta asta-a transformatorului de iesire este dictata de raportul de transformare asociat variatiei impedantei de sarcina in cea mai mare masura.

Greu de purtat un dialog in astfel de conditii . Eu m-am lasat .

Una este un raport care se poate mentine constant, alta este o impedanta caracteristica(odata ce a fost determinata este fixa/constanta in orice circuit electric) si altele sunt valorile absolute,nominale . Ca vrem sau nu , cand conectam mai multe tuburi in paralel(indiferent de configuratie) , valoarea nominala a rezistentei anodice se modifica in raport cu secundarul transformatorului de iesire dar depinzand (scuzati gerunziul dar asa a picat) de impedanta caracteristica a primarului . Asta nu inseamna ca nu putem mentine constant asa numitul "raport de transformare" , denumit foarte impropriu dupa parerea mea .

O sa dau un mic exemplu cu valori care sa faca aritmetica simpla

Sa zicem ca avem :

A+ pt un tub oarecare : 100 V

Sarcina : 10 Ohm

1) 100V (tub) /10 Ohm (sarcina)=10

Prima socoteala o sa o numesc raportul de spire bobinate .Foarte primitiv, avem 10 spire din primar la 1(una) spira din secundar. O simpla imparteala ne arata ca 100 V(tub) / 10 (raport bobinare) = 10 V in secundar.

2)10 V (din secundar) /10 Ohm (sarcina) =1 A

Am aflat cat curent avem in secundar

3)1 A / 10 (raport de bobinare) = 0.1 A

Am aflat cat curent este in primar prin raportul exprimat in socoteala 1)

4)100 V (din primar) / 0.1 A (din primar) = 1000 Ohm

Am aflat si ce impedanta trebui sa fie in primar care ,teoretic , trebuie sa fie = Ra .

5)1000 Ohm(din primar) / 10 Ohm (din secundar) =100

Am aflat raportul impedantelor din primar / secundar la care se aplica radical si rezulta valoarea 10 . Acum ca sa justific de ce am mai facut 4 impartiri in plus cand aceasta valoare a rezultat din prima impartire , mai punem o sarcina de 10 Ohm in paralel cu cea existenta. Acum avem 5 Ohm in sarcina.

Aplicam socotelile 2),3) 4) si 5)

10 V / 5 Ohm = 2 A in secundar

2A / 10 =0.2 A in primar

100 V / 0.2 A = 500 ohm in primar

500 Ohm /5 Ohm =100

Radical din 100 =10

Asta inseamna raportul de adaptare al impedantelor ("impedance matching ratio" asa il denumeste Fleming) care poate ramane constant si care se bazeaza pe principiul reflactarii sarcinii in primar . Raporturi care se refera la transformari sunt mai multe dupa cum se poate constata .Si se mai pot schimba si ceva valori pe acolo.

Link spre comentariu

Ca vrem sau nu , cand conectam mai multe tuburi in paralel(indiferent de configuratie) , valoarea nominala a rezistentei anodice se modifica in raport cu secundarul transformatorului de iesire dar depinzand (scuzati gerunziul dar asa a picat) de impedanta caracteristica a primarului .

...

Asta inseamna raportul de adaptare al impedantelor ("impedance matching ratio" asa il denumeste Fleming) care poate ramane constant si care se bazeaza pe principiul reflactarii sarcinii in primar

.

Domn' ggg constat ca nu prea intelegeti si chiar va contraziceti singur.

Impedanta primarului(Za,Zaa) este dictata de impedanta sarcini(Zs) si raportul de transformare dat de unde si denumirea sarcina reflectata(sarcina din secundar fiind reflectata in primar-anod de obicei intr_un raport dat).

Asadar daca impedanta sarcini reale(difuzor) dispusa in secundar ia valori diferite (varii motive) in raport cu frecventa automat se reflecta in primar.

Domn'ggg mai cititi o data poate ?! intelegeti si dumneavoastra ce sta scris :

Asadar pentru un numar mai mic sau mai mare de tuburi finale in paralel(PP sau SE) trebuie stabilit inainte de toate Ra sau Raa functie de regimul dat si numarul de tuburi in paralel , dupa care raportul de transformare in functie de sarcina data si poate dupa asta putem discuta si de Za sau Zaa.

Asadar domn' ggg impedanta sarcini dicteaza impedanta primarului in cea mai mare masura ,Noi trebuie sa fim atenti la raportul de transformare , mai precis sa stabilim Ra sau Raa pentru regimul dat(etaj final) dupa care sa acomodam Ra sau Raa stabilit la sarcina data prin raportul de transformare.

Am sa dau un exemplu numeric pentru gradinita(cazul OT):

daca sarcina reala difuzorul are impedanta in general considerata/apreicta 8Ω si in particular 7Ω/50Hz si 16Ω/10.000Hz pentru un raport de transformare 20/1 impedanta reflectata in primar va fi 400 X 7Ω = 2K8(2800Ω) pentru 50Hz sau 400 X 16Ω = 6K4(6400Ω) pentru 10.000Hz in mare desigur(situatia OT-ideal).

Numai daca sarcina din secundar este considerata de impedanta fixa(invariabila) si sarcina reflectata din primar poate fi considerata ca avind oarecum impedanta fixa.

Tocmai din aceste motive etajele finale echipate cu tuburi si OT ( modulatia in curent )au un comportament diferit in sarcina reala in raport cu etajele finale semiconductori...

Domn'ggg nu se stabileste domnule Za sau Zaa prioritar ,Za sau Zaa este o consecinta a Zs in mare(OT-ideal).

Initial se stabileste rezistenta de sarcina dispusa in anod(anozi) Ra sau Raa dupa caz... ,ca in final in anod se reflecta impedanta sarcini Zs este o alta "poveste" ce tine de impedante(aceste impedante reflectate trebuie sa se situeze cit mai aproape cu putinta de Ra sau Raa intr_un ecart de frecventa dorit/amplificat.

Link spre comentariu

Eu cred ca necontenitul Valderama s-a ambalat la urmatoarea formulare: "Cum se modifica impedanta transformatorului de iesire pentru folosirea in paralel a 2, 3 sau chiar 4 lampi?"Acuma, daca-i consideri pe ceilalti prosti sigur ca perorezi pe functionarea transformatorului si pe faptul ca impedanta nu se schimba prin adaugarea de tuburi. Daca insa dai un mic credit de pricepere interlocutorilor atunci iei formularea de mai sus astfel: "In ce raport sau mai precis cu ce valori trebuie inlocuita impedanta vazuta de tub in cazul modificarii numarului de tuburi in paralel?" Lucrurile se simplifica si mai mult cind iei in discutie o rezistenta de sarcina care sa disipe putere cit mai multa cu distorsiuni cit mai mici. Daca rezistenta este prea mare avem distorsiuni foarte mici dar putere mica, iar daca rezistenta e prea mica avem putere disipata mare si distorsiuni mari, ca sa inteleaga si incepatorii ce se discuta aici. De altfel eu am inceput acest topic pentru incepatori pentru ca eu stiu raspunsul la toate intebarile pe care le-am pus si la o buna parte din cele care nu s-au pus inca :-)Valderama, ca de obicei, pierde vremea pe formalitati selective (unde "selective" are un sens bine definit)

Link spre comentariu

De altfel eu am inceput acest topic pentru incepatori pentru ca eu stiu raspunsul la toate intebarile pe care le-am pus si la o buna parte din cele care nu s-au pus inca :-)

Eu stiu ca impedanta se imparte la numarul de tuburi in paralel (exemplu in PP 6R3S: 1 tub - 10 K, 2 tuburi - 5 K).Problema se pune daca defazorul poate ataca corect grilele celor 2 tuburi (bias).
Link spre comentariu

Pentru a ataca mai multe grile in paralel trebuie luate in considerare 2 probleme:

1. Rezistentele de bias se considera in paralel, adica daca pentru un tub am rezistenta de bias de 100K, pentru 4 tuburi voi avea 4 rezistente de 100K in paralel deci 25K. Deja sarcina de 25K e o sarcina greu de sus pentru majoritatea defazoarelor. (valorile sunt doar pentru exemplificare)

2. Capacitatile de grila se considera in paralel. In exemplul cu 4 lampi, capacitarea vazuta de circuitul de atac e multiplicata cu 4.

O alta problema e reglarea independenta a biasului fiecarei lampi, asta dupa imperecherea lor.

Cam asta vreau sa spun: http://dl.dropbox.com/u/3712780/PARALEL.pdf

O legare "brutala" 1 la 1 nu poate asigura parametrii identici sau apropiati de functionare ceea ce duce la neadaptarea sintre impedanta optima de iesire la lampilor si impedanta estimata/calculata a trafului de iesire.

In schema de mai sus, Vbias1, Vbias2 si Vbias3 se regleaza independent.

Situatia e iventica si in cazul autobiasului, unde rezistentele din grila se leaga la masa si de pune rezistenta in catod.

Link spre comentariu

Imperecherea tuburilor este un aspect important. Dar in regim dinamic, cum ne asiguram ca trece acelasi curent prin fiecare tub paralel? (sa nu "traga" un tub mai tare)Apoi in timp cu siguranta uzura nu este uniforma.Am uitat sa spun si de curentul anodic care se inmulteste cu n (nr. de tuburi), deci transformatorul de iesire trebuie dimensionat cu sirma de diametru corespunzator curentului insumat. O gramada de probleme :jytuiyu .Later edit: foarte sugestiva schema. Se vede clar cum sarcina pe defazor creste (scade rezistenta de bias insumata).Si ca sa fiu circotas - cum ar arata un interstage sau cum se va modifica un interstage sa corespunda solutiei cu 3 tuburi in paralel?

Link spre comentariu

O legare "brutala" 1 la 1 nu poate asigura parametrii identici sau apropiati de functionare ceea ce duce la neadaptarea sintre impedanta optima de iesire la lampilor si impedanta estimata/calculata a trafului de iesire.

Bun, aici am vrut sa ajung. Prin legarea "brutala" ar fi interesant cam ce procent de deviatie de curent ar putea exista intre diverse tuburi? Eu cred ca pentru o tensiune fixa de bias deviatia de curent poate fi ceva intre 5 si 10%, spre 10% sau mai mare la tuburi dificile ca 6S33S sau 6N13S (presupunem totusi ca sint aceeasi serie de fabricatie). Mai departe, daca mentinem tensiunea unica de bias oare cite o sursa de curent constant in fiecare catod n-ar rezolva problema?
Link spre comentariu

Da, dar ideea schemei cu 3 condensatoare de intrare (de fapt n condensatoare de intrare) e sa se poata regla sau autoregla independent biasul (in curent continuu), asta pentru a asigura puncte statice de functionare cit mai apropiate. In regim dinamic ne ajuta imperecherea.Oricum, "perfect" nu poate fi, dar te asiguri ca diferentele de curent anodic sunt cit mai mici.Zbodeoc, exact la lampile pomenite de tine sunt problemele cele mai mari. Apar diferente inadmisibil de mari chiar si dupa imperechere.In varianta propusa de mine poti dupa un timp sa refaci reglajul independent pe fiecare tub. In cazul biasului automat reglajul se "autoface" tot asa independent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări