Cilibiu Postat Noiembrie 8, 2011 Partajează Postat Noiembrie 8, 2011 ADM = Admise (nu am mai acut loc de scris in titlu)Nu am gasit un alt loc de a posta, asa ca am postat aici!Am terminat de facut un montaj care va lucra intre temperaturile-30 grade +100grade.Mam apucat de treaba si iar dupa finalizarea produsului am inceput sa arunc un ochi asupra temperaturilor de functionare a componentelor electronice!Problema a aparut la 10% din componentele folosite de mine.Primul component are temperatura de functionare intre -55 +80 grade, acest 80 grade nu este indeajuns fata de ce temperatura am eu, adica +100 grade.Este vorba de ATMEGA8. Ce sar putea intampla la aceasta temperatura cu 20 grade peste valoarea maxima?Al doilea component si ultimul este L7805CV din care am observat ca temperatura este intre 0-150 grade. Iar la mine acel 0 nu este bun, eu am -30 grade. Ce se va intampla la aceasta temperatura?Temperatura pleaca de la -30 grade si creste treptat pana la 100 grade cam in 20-30 minute.Mam gandit sa folosesc niste silicon, dar de care? Aveti vreo idee?, mam gandit ca pentru ATMEGA sa pun niste silicon rezistent la temperatura, poate de la 100 grade va scadea pana la 80 grade temperatura MCU-ului, stratul il pot pune gros de aprox 1cm.Problema ramane la L7805CV, acasa nu am altul , toate ce le am sunt seria asta, si nu am timp sa ma duc 30km sa caut un stabilizator in parametri care imi trebuie!Ce idee imi puteti da in legatura cu stabilizatorul?Se exclude orice varianta de a tine cald aceste componente.Se explude orice incalzire activa in/sau pe langa acest montaj.Soluti (cred eu) posibile,burete, silicon specializat sau orice altceva (kit, pasta care se intareste....sa).Sa fac dintro bucata mica de polistiren , un patrat cu o mica gaura patrata sa intre stabilizatorul inauntru?Este posibil sa protejez stabilizatorul de temperaturi sub 0 grade cu aceste modalitati? Link spre comentariu
pinky Postat Noiembrie 8, 2011 Partajează Postat Noiembrie 8, 2011 Daca sta mult timp la -30 C, temperatura interioara va ajunge si ea la -30C, asta daca nu cumva consumul intern al montajului genereaza suficienta caldura ca sa faca o diferenta de 30 grade. Dar in cazul acesta apare problema la 100 C. Ca daca montajul genereaza in plus 30 fata de cei 100 atunci dai in extrema cealalta.O alta problema ar putea sa fie variatia mare de temperatura care se va vedea la frecventa de oscilatie a lui Atmega8.Nu iti ramane decat sa incerci si vezi cum se comporta.Ca modalitati de izolare, poti sa incerci "silicon rosu pentru garnituri auto". Asta rezista la temperaturi mari dar nu stiu cat de bine izoleaza.Alte materiale izolatoare poti sa le incerci prin introducere in apa care clocoteste si vezi daca isi pastreaza forma. Buretele nu izoleaza bine. Poti sa incerci polistiren extrudat sau expandat sau combinatii. Vezi daca nu poti sa introduci montajul intr-un termos. In termos vei avea o temperatura cu variatii mici o perioada indelungata, de 3-5 ore sau pe acolo.Cred ca cea mai mare problema o vei avea cu 7805CV care nu e construit pentru functionare la temperaturi foarte scazute. Mai cauta alta varianta pentru 7805. Atmega8 ar putea sa lucreze la 100 C o perioada limitata.Tine-ne la curent cu rezultatele.Succes. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Piese speciale, tropicalizate, sau cum naiba se mai numesc, se găsesc greu, practic te apropii acolo de tehnica spaţială. Există prin cataloage astfel de piese, dar se produc numai la comandă. Oricum uP nu va rezista la +100*C ambiental. Trebuie să stabilizezi termic aparatul respectiv, nu merge doar izolat cu ceva. Un sistem de aer condiţionat portabil... adaptat acolo. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 9, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Miati deschis amandoi cate o cale de rezolvare pentru fiecare problema!Prima cale, in loc de 7805 am gasit LT1086-IT care rezista pana la -44 grade, doar ca trebuie puse 2 rezistente si gata.A doua cale este ca tot montajul sta in calea AERULUI care intra in acest "produs", ce ce va face ca montajul electronic sa fie racit constat cu temperatura aerului (asta la inceput) iar daca produsul are 90-100 grade, pe langa montaj nu vor depasi 60 grade la o temperatura a aerului de -30 -0 grade!Deoarece ATMEGA functioneaza pana in -50 grade din ce vazusem in datele tehnice ale producatorului!Deci am rezolvat ambele probleme fara sa folosesc material termoizolator!Sper sa isi gaseasca si alti raspunsurile in acest topic , postand in el, titlul lam facut la general nu personalizat, deci pe de alta parte daca va acumula ceva pagini, recomand sa se faca STIKI!O zi buna tuturor! Link spre comentariu
pinky Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Daca zici ca exista variatii asa de mari de temperatura in interval asa de mic, eu zic sa izolezi cumva montajul pentru ca schimbarile de temperatura sa se produca intr-un interval de timp mai mare si astfel se reduc sansele de a se bloca uP sau de functionare anormala. Mai departe tu decizi, in functie de comportamentul montajului si experimente.Daca nu e mare secret, poate ne spui si ce face acel montaj. Asa de curiozitate. Numai daca doresti sa ne spui. Nu e obligatoriu. Nu trebuie sa te scuzi in cazul in care nu vrei sa zici.Imi pare bine daca te-am putut ajuta.Succes. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Mai e o problemă pe care ai uitat-o: umiditatea aerului. Vei trece de la aburi la gheaţă şi invers. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Sper ca n-ai nevoie de prea multa "precizie" la montajul respectiv (sau ca ai luat in considerare/compensat variatiile parametrilor cu temperatura). Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Se poate introduce eventual montajul intr-o incinta umpluta cu ulei mineral... Link spre comentariu
bogdan_ Postat Noiembrie 10, 2011 Partajează Postat Noiembrie 10, 2011 Vezi ca temperatura aia de lucru este pentru jonctiunea din microcontorller, nu pentru ambient. Controllerul consumand curent se va incalzi, functie de ce face, ce sarcini are pe pini si de ce posibilitati de disipare a caldurii e posibil ca temperatura ambientala de lucru sa nu fie mai mare de 40-50 de grade. Functinoarea la cald va duce la scurtarea duratei de viata si comportarea in afara parametrilor... Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Montajul este un SIROCOU, la care iam facut toata partea electronica de la 0, functioneaza bine si la -2 grade, mai mult nu lam putut testa pana acum, iar despre LT1086 sunt foarte dezamagit, asa ca mam intors la 7805, gasisem seria fara nici o terminatie dar producatorul este sigur "pe vapor" deoarece are doar un E aruncat asa pe capsula iar materialul este slab ca si calitate, am mai gasit si cu terminatia ACV care zice ca tot de la 0 grade este, mam hotarat sa testez toate cele 3 stabilizatoare in congelator mai exact la -23 grade, leam pus toate in paralel pe alimentare si hop cu ele in congelator, trase fire afara si temometru pe ele!Rezultatele sunt uimitoare, fara condesatori de filtrare sau orice altceva, alimentate la 12V am asa, pe CV am 4.97V, pe CHINA am 4.80, iar pe ACV am 4.99V.Am pus o rezistenta de 10 ohmi la iesire si am asa, CV am 4.85, CHINA am 4.5V iar ACV 4.87V.Deci testele a fost facute dupa ce componetnele au stat nealimentate la temperatura de -23 grade aproximativ 2 ore!Ce parere aveti?Ca si consum am avut in jur de 500mA!Stabilizatori fara radiator sau condesatori filtrare!Daca doriti poze va fac!Acum sunt in teste in momentul asta!L.E MCU consuma 3.6mA, iar pe fiecare port , care sunt doar 4 folosite am consum 50mA!2 poze, tensiunea pe multimetru este cea citita de pe L7805ACV!Intre timp temperatura a scazut la -29 grade! Si cred ca va continua!L.E 2, de ce in datele tehnice zice ca ca functioneaza doar in intervalu 0-150 grade si in realitate functioneaza si la -30 grade? Link spre comentariu
mikella Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Probabil producatorul iti garanteaza ca, componenta merge in parametri normali in intervalul de temperatura dat de el.Daca treci de intervalul acesta componenta poate sa mearga bine si in parametrii, dar producatorul nu garanteaza asta.Este cam ca la temenul de garantie pentru produse alimentare, adica produsul este exact cum l-a pus producatorul in ambalaj pana la data limita, dar el poate sa ramana nealterat si doi ani peste perioada de valabilitate. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 12, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Pai eu am crezut ca acesti termpeni sunt foarte precisi, si daca zice ca functioneaza doar de la 0-15 , deci doar de la 0 la 150 grade, sub 0 grade ne functionand , exact cum ar intra protectia la supra temperatura, asa ma gandeam ca are si protectie la subtemperatura! Link spre comentariu
pinky Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Nu am cunostinta de componente care sa aiba protectie la temperaturi scazute. Ceea ce se poate intampla la temperaturi scazute este sa se rupa firele ( alea foarte subtiri din piese ) care fac legatura intre pastila de siliciu si terminalele integratului / semiconductorului. Asa ca poate sa functioneze binemersi la -30 C o vreme sau mai mult, cum ti-o fi norocul. La componentele care au in gatalog o temperatura de lucru foarte scazuta, s-a avut in vedere contractia / dilatarea firelor din integrat. De fapt asta este problema la temperaturi scazute: contractia conductorilor. Cu multi ani in urma am facut o alarma auto care a decedat intr-o iarna cu -25 C. Nu imi mai amintesc detalii despre schema si piese. Ideea e ca eu am patit-o.Asa ca: cum ti-o fi norocul.Bafta !!! Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Montajul este un SIROCOUSi eu am facut asemenea montaje in diferite variante constructive, dar totdeauna am plasat montajul in afara zonelor fierbinti. De la montaj la incalzitor ai nevoie de legaturi electrice cu bujia, motorul, senzorul de flacara si siguranta termica iar pompa de combustibil e montata pe traseul de alimentare. Mai mult, montajul electronic l-am amplasat comod in bordul autocamionului si pina la aerotema am dus un tub copex din metal care continea firele de conexiune. Gindeste-te cum se vor simtii condensatoarele electrolitice la temperatura de 100*C... Link spre comentariu
pinky Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Montajul este un SIROCOUGindeste-te cum se vor simtii condensatoarele electrolitice la temperatura de 100*C...Vor transpira bine de tot Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum