Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rolul ''sigurantei'' intr-un aparat electric?

BUGHIU

Postări Recomandate

Toni Marginean

Da este un subiect foarte interesant siguranta fuzibila! :101 Ea intotdeauna are ca rol sa se autoprotejeze si atunci se strica multe alte componente si cu putin noroc si ea! Daca la acest subiect, o sarma, sunt peste 50 de postari atunci despre o dioda cred ca ar fi cel putin 100000! :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

8

• BUGHIU

8

• leoncris

8

• milo01miau

5

Top autori în acest subiect

Da nu cred ca e intotdeauna nisip. De pilda la sigurantele alea mai mari din tablourile trifazate (de pe la 80 de amperi in sus)...care se scot cu clestele ala special....acolo nu cred ca e nisip...e alta substanta...care in afara de ce spunea colegul leoncris mi se pare care si rolul de a raci lamela respectiva pentru a nu interveni topirea ei prematura. Rog pe cineva mai documentat ca mine sa detalieze daca vrea si poate despre natura si rolul "nisipului" din acele sigurante.

P.S. Daca nu ai nimic de spus, macar nu jigni lumea pe-aici!

Link spre comentariu

Eu ma apucasem candva sa repar un amplificator.. pentru a invata.Cand am .... experimentat sigurantele... am ramas uimit sa aflu ca ...intre retea si primarul trafo-ului nu am siguranta. traful era toroidal incapsulat.sigurante aveam 2 ... inseriate cu secundarul simetric al trafului. Se tot ardeau [ de la finalii stricati ], am testat sa vad ce se intampla daca.. leg sarme. Mi s-au inrosit sarmele.. si auzeam cum baraie traful. [ imi facuse puntea sarma, iar tranzistorii finali defecti...s-au incins. Adica... in 5 secunde aveam radiatorul fierbinte ]. Intelesesem atunci ca... sigurantele au rol de a proteja circuitul [ cand se defecteaza... nu ... devine "dauna totala", si are sigurante si pentru boxe... asta n-am mai inteles-o. Probabil protejeaza amp-ul de vreun scurt accidental.

Link spre comentariu

Concluzia: - - nisipul are 3 roluri : racire , stingerea arcului si evitarea ... metalizarii elementului fuzibil. Sper ca tinerii sa fi invatat ceva din acest topic initiat de domnul Bughiu.Multumesc colegilor care au marsat la acest subiect pentru lamurirea celor neinitiati.Urmatorul subiect interesant si firesc este REZISTORUL si veti vedea ca nu'i tocmai la indemana !

Link spre comentariu

Pe înţelesul tuturor:

Nisipul folosit e nisip de cuarţ, ptr că nu e higroscopic şi e foarte bun izolator electric, plus că rezistă la temperatura arcului electric (circa 4000*C). În siguranţe, mai ales cele industriale MPR (mare putere de rupere) şi cele uzuale casnice (patroane), are şi rol de răcire a firului/panglicii siguranţei (făcute din argint industrial), evitîndu-se astfel decălirea materialului şi modificarea parametrilor. Cînd se topeşte firul/panglica se formează aglomerări de material şi nisip, seamănă cu cocoloaşele din mămăligă, astfel că şi dacă s-ar forma picături de material ele nu ar mai putea întreţine sau amorsa un nou arc electric.

În general, nisipul de cuarţ la siguranţele mici din electronică se foloseşte la cele de curenţi peste 6,3A, care pot avea şi corpul ceramic. Asta nu împiedică observarea luminii arcului electric cînd se întrerupe siguranţa (valabil şi la cele MPR). :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări