Catalin C. Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Baga, daca nu cunoastem sau nu intelegem anumite fenomene nu inseamna ca ele nu exista. Eu imi inchei aici interventia, am spus ce am avut de spus. Link spre comentariu
baga Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Nu sunt eu mare expert, dar cine stie electronica bine, cunoaste si fenomenele din montaje si piese. Daca chiar auziti diferente de sunet intre condensatori, de cele mai multe ori doar vi se pare. Poate in viitor vom avea ocazia sa ne strangem mai multi si sa facem teste"double blind". Macar cam toti de aici vad ca suntem de acord intr-o privinta: boxele sunt cea mai mare problema inntr-un lant audio. Resamplingul la 48 chiar este o problema. Daca instalam Asio4all am vazut ca este optiune sa scoata 44.1khz . Cautind am gasit si ventilatoare care au 17 dB zgomot, deci in principiu se poate folosi si un PC cu mini atx case, cu ventilatoare silentioase, pe post de flac player daca punem o rezistenta in serie cu un ventilator, ii scade turatia dar si sunetul. Daca chiar esti maniac poti face si in asa fel incat sa renunti la toare ventilatoarele. Unele surse de putere mare de gameri 1000w+ , nu toate , merg si fara ventilator pe un calculator fara nu stiu ce placa video si cu un procesor ce consuma putin. pe un asemenea procesor ar merge si un cooler cu radiator mare,heatpipe, dar cu ventilatorul oprit. Harddiskul il bagi intr-o cutie solida, fara gauri, chiar si antifonata si ai zgomot 0 si de la el. folosesti un harddisk "eco" cu consum redus, daca ii model ce consuma mult se incalzeste de la antifon si ca-i inchis Link spre comentariu
Catalin C. Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Iar ne abatem de la subiect. Nu sunt eu mare expert, dar cine stie electronica bine, cunoaste si fenomenele din montaje si piese. Aici ai dreptate, cine stie electronica. Dar electronica nu se rezuma la baterie, sarma si bec. Plus ca pe aici apar discutii din mai multe domenii cum ar fi acustica, psihoacustica, muzica etc. Asa cum am mai spus, daca tu nu stii de existenta unor fenomene nu inseamna ca ele nu exista. Incearca sa nu mai fii asa categoric, sa citesti mai mult si sa pleci urechea la ce spun altii cu mai multe cunostinte si mai multa experienta. S-ar putea sa descoperi lucruri noi care sa-ti dea de gandit. Daca chiar auziti diferente de sunet intre condensatori, de cele mai multe ori doar vi se pare. Si de putinele ori cand nu ni se pare ce se intampla? Ce ai experimentat in acest sens si pe ce sistem audio de-ti permiti sa fii asa categoric? Resamplingul la 48 chiar este o problema. Daca instalam Asio4all am vazut ca este optiune sa scoata 44.1khz . Nu este posibil sa scoti 44.1 dintr-o placa de sunet ce poate doar 48kHz. Imi pare rau dar emiti tot felul de teorii eronate pe care altii le pot lua de bune. Te rog sa fii mai rezervat. Completeaza-ti te rog locatia la profil. Daca esti din Bucuresti poate ne vedem la o bere si cateva auditii/experimente. Link spre comentariu
baga Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Merci de invitatie icon_jook , dar sunt departe de Bucuresti. Daca ar fi numai parerile mele, nu as fi asa de categoric, nu-s eu asa mare cunoscator. Tocmai ce m-ai sfatuit tu fac, plec urechea la cei cu cunostinte. Daca intelegi explicatiile lor, acestea par logice si corecte (http://sound.westhost.com/articles/capacitors.htm ). Chiar am cautat, dar niciodata nu am gasit o explicatie corecta din punct de vedere electronic la cei ce sustin ca exista diferente in sunet intre anumite marci de condensatori si cabluri. Cu expresia "de putinele ori" am vrut sa spun despre faptul cand condensatorii formeaza filtre audio, da, acolo pot aparea mici diferente la sunet intre unul prost si unul bun, si pot fi si explicate corect din punct de vedere electronic. Nu este posibil sa scoti 44.1 dintr-o placa de sunet ce poate doar 48kHz. Imi pare rau dar emiti tot felul de teorii eronate pe care altii le pot lua de bune. Te rog sa fii mai rezervat. Eu am optiunea always resample to 44.1. Nu-i teoria mea, e teoria celor ce fac Asio. Ei cred ca stiu mai multe ca noi de pe siteul asio4all :"there is a check box 'Always Resample @44.1k'. When checked, ASIO4ALL will take care of the resampling business on its own" Iar de pe Wikipedia: "ASIO offers a relatively simple way of accessing multiple audio inputs and outputs independently. Its main strength lies in its method of bypassing the inherently high latency and poor-quality mixing and sample rate conversion of Windows audio mixing kernels (KMixer), allowing direct, high speed communication with audio hardware. Unlike KMixer, an unmixed ASIO output is "bit identical" or "bit perfect"; that is, the bits sent to or received from the audio interface are identical to those of the original source, thus having higher audio fidelity." Sa nu fie chiar asa? Link spre comentariu
Catalin C. Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Optiunea aia este valabila in cazul in care placa stie 44.1 iar tu ai material audio cu 48, 96 sau 192kHz. Atunci asio4all face resampling la 44.1.O placa "pe" 48KHz, cu un singur oscilator, nu poate scoate 44.1Electronica Link spre comentariu
baga Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 In manual nu scrie ca pentru ca optiunea sa functioneze trebuie sa ai o placa de sunet cu 44.1. Se poate sa ai dreptate cu oscilatorul, si eu m-am gandit la asta, dar dupa ce am vazut ce zice asio m-am gandit ca driverul poate modifica frecventa oscilatorului sau face alte smecherii, pe care eu nu le inteleg. Ceva nu e clar aici. De ce asio4all induc lumea in eroare?softul e gratis, deci nu au motive financiare sa prosteasca lumea In concluzie, pentru o redare de pe pc identica cu cea de pe cd, iti trebuie atunci si o placa care sa stie 44.1 (rare) sau un dac extern ca sa scapi de resamplingul de la 44.1 (cd sau flac) la 48 , ce produce ceva pierderi de calitate. Poate in viitor voi face si niste teste sa vad cam cat de mare este influenta acelui resampling. Ar fi interesant sa mai aflam si alte pareri. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Placile care stiu nativ de 44.1kHz nu-s rare si sunt chiar ieftine. Uite o placa din care poti scoate un semnal spdif decent cu mici modificari http://www.gmb.nl/default.aspx?op=produ ... em&id=3730 Foloseste acelasi chipset Via Envy ca M-Audio. Pentru inceputi poti doar sa-i schimbi condensatorii de decuplaj si sa-i adaugi un buffer pentru semnalul spdif. Schema bufferului am postat-o aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=3 ... 3&start=43 Poti chiar incerca sa-i faci alimentare separata, n-ar fi asa greu. Partea mai grea vine abia dupa aia, cand trebuie sa alegi dac-ul. Sunt mai multe scheme care merita incercate sau poti lua de-a gata de pe ebay. Pentru cine vrea sa incerce un dac usb simplu pun la dispozitie gratuit cateva circuite integrate: - TDA1543 - PCM2707 - PCM2902 Dar numai pentru cine vine cu un proiect complet. Am cateva bucati din fiecare. Link spre comentariu
baga Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 Mi-as face asa ceva, dar chiar acum n-am timp. O sursa buna sunt cei de la Texas Instruments, dau gratis DACuri si alte integrate prin programul free samples, eu am comandat anul trecut de doua ori cate doua integrate, nici macar transport n-am platit (din America) Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Decembrie 2, 2011 Partajează Postat Decembrie 2, 2011 Liviu, iti recomand sa incerci kernel streaming in loc de asio, "allows bit-exact playback bypassing Windows kernel mixer." http://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_ks Ai mai putea sa setezi bufferul la 4096kb sau mai mare, sa modifici thread priority in caz ca ai intreruperi si sa dezactivezi serviciile inutile din windows. Am testat KS si intr-adevar este diferenta fata de Asio, cautind am gasit si de ce http://www.computeraudiophile.com/content/Windows-7-ASIO-vs-WASAPI, insa nu as generaliza, deoarece placile de sunet multichannel si pluginurile VSD profesionale merg exclusiv prin ASIO, dar aici pentru playback si probabil pe acest setup se vede o imbunatatire. Aici este un tutorial de tweak pentru WASAPI http://www.head-fi.org/t/402765/eac-foobar-asio4all-wasapi-settings-pictorial#post5316393, citit pina la capat, jos este un material bine documentat care raspunde si intrebarilor lui baga. Problema redarii corecte din digital, este foarte complexa si nu as merge pe axiome si generalitati puse prin Wikipedia. Chiar daca teoria spune una, realizarea practica si implementarea pastreaza sau coboara rezultatul teoretic. Nu degeaba cipseturile evolueaza DIR9001 are 50ps eroare de jitter, CS 8416 are vreo 200ps, de aceea sa incercat buffer pe S-PDIF. In proiectul Ultimate DAC este demonstrat cum se propaga eroarea si cum putem ajunge chiar la 6 biti LSB eroare din DAC, ceea ce este chiar mult, daca implementarea este defectuoasa. Deci nu este suficient sa folosim Flac, Foobar, KS, este nevoie si de o sursa spdif buna, un DAC bun, un etaj de iesire pus la punct. Si la sfirsit amplificatorul si boxele sa fie decente. Altfel ne certam ca 'se aude sau nu se aude condensatorul". Nu demult am asculta amplificatorul lui danzup SE GU50, care dupa ce a fost "teflonat" - condensatori cu teflon - timbrul si soundstageul s-au schimbat in bine, deci se aude - si au confirmat asta si alti forumisti. De aceea m-as abtine sa tratez problema simplist pentru a ajunge la rezultate foarte bune. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 In week-end impreuna cu Catalin C. si Adi am mesterit o placa de sunet Gembirt cu VIA 1723. Fiind un cip folosit pe placi mai scumpe, placa ofera un s-pdif de calitate, dupa inserarea unui buffer ca aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=35&t=96573&start=30#p876463, insa single ended, nu balanced. Semnalul s-pdif, calitativ, este ca cel generat de Xonar sau M-Audio Audiophile 192, dar la un pret de 10x mai mic. La intrarea in DAC voi pune transformatoare 1:1 pulse. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Decembrie 17, 2011 Partajează Postat Decembrie 17, 2011 Astazi am testat impreuna cu cativa prieteni mai multe placi de sunet, dac-uri si cd-playere. Amplificatorul a fost un PP cu 6P14P si incintele VTP cu difuzoare Ciare construite de Liviu. Pe langa altele care nu merita enumerate, au fost implicate urmatoarele: - interfata audio M-Audio Audiophile 192 http://www.m-audio.com/products/en_us/A ... le192.html - interfata audio E-MU 1616M http://www.creative.com/emu/products/pr ... &pid=19007 - cd-player Philips CD960 - dac diy cu TDA1541A construit de Adrian - dac diy cu AD865 construit de mine - pick-up Hitachi (nu stiu modelul) cu doza Nagaoka si ac Shibata Asa cum poate va asteptati, castigator a iesit batranul CD960. Pur si simplu "spulbera" cele doua placi de sunet si pe analogic si pe digital. Iar combinatia CD960 plus dac-ul lui Adrian formeaza un cuplu imposibil de egalat de orice "dispozitiv" cu un pret mai mic de 2500-3000 euro. Cireasa de pe tort a fost insa pick-up-ul care, chiar daca multi nu vor crede, este cea mai buna sursa de semnal ascultata de mine pana acum. Din toate punctele de vedere. Asadar va sfatuiesc sa lasati semiteoria de pe wikipedia (vax) si sa ascultati cat mai multe chestii. Revelatia poate fi acolo unde va asteptati mai putin. Link spre comentariu
hoitu1983 Postat Decembrie 18, 2011 Partajează Postat Decembrie 18, 2011 Pentru pasionatii de vinil : "Bestia" de pickup e Hitachi HT-550 daca nu ma insel si preamplificatorul Cambridge Audio 640P.Eu, si cred ca si Catalin ne-am gasit o noua referinta in materie de sunet dupa ce le-am ascultat. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Decembrie 18, 2011 Partajează Postat Decembrie 18, 2011 Testul a fost propus in urma "descoperirii" flac-urilor 24/192, dar din lipsa de timp s-au adunat multe de ascultat.Mie mia placut DAC-ul lui Adi, o implementare apropape perfecta a TDA 1541. Spun aproape - sa nu renunte la experimentari. Dem-reclockul simtindu-se, iar la partea de inalte fiind, parca mai precis decit cd960.Concluzia este ca implementarea conteaza cel mai mult!Ca "flac" player am avut un pc obisnuit, cu Foobar si KS, Maudio Audiophile 192 si EMU 1616. Solutia este viabila si daca pe 16 Bit am avut dubii pe 24 de bit (in lipsa de SACD player si SACD) este un must have, mai ales ca nu costa enorm.DAC-ul lui Catalin, cu AD 1865, este domol, de cursa lunga, auditia fiind deloc obositoare. Ca impresie semnalul Spdif din Maudio a fost mai slab calitativ decit cel din CD960, DAC-ul fiind mult mai bine pus in evidenta, folosind ca transport CD960. Cred ca un buffer Spdif pe MAudio, asa cum a fost prezentat, rezolva aceasta problema.Evident, vinilul a dat clasa, dar macar avem o referinta. Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 20, 2011 Partajează Postat Decembrie 20, 2011 Se poate pune schema de implementare al dacului cu TDA1541 ?Mersi . Link spre comentariu
Catalin C. Postat Decembrie 23, 2011 Partajează Postat Decembrie 23, 2011 Nu exista o schema (inca), implementarea fiind una in house. Am avut acest dac cu mine la intalnirea "4xTDA1541", cel cu PIO rusesti la iesire dar din pacate nu am mai avut timp sa-l testam atunci. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum