Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

celule fotovoltaice sparte - pot face ceva ?

aygun

Postări Recomandate

Salutare tuturor !

Acum vreo saptamana am primit cadou de la un amic destul demulte celule fotovoltaice care din pacate au fost sparte de curierii nostrii .

Cum nu a putut verifica coletul imediat in prezenta curierului din terte motive acum are o gaura de vreo 600 ron in buzunar .

Acsta la randu-i mi-a facut donatie aceste celule.

Pozele le gasiti aici:

http://webhtb.ro/aygun/panouri_sparte/

Sunt unelemai mari si altele mai mici ca dimensiuni.

Pot face din ele ceva sa incarc un acumulator auto mai mititel ?

Multumiri anticipate ptr bunavointa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

5

• arcadius

4

• Dr.L

2

• mikella

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Toate care mai au cele 2 contacte (de + si de -) au sanse de folosire. Le notezi si le testezi pe rand,apoi tragi concluziile (cate mai merg folosite si cum sa le grupezi)

Link spre comentariu

Cauta sa le ansamblezi inapoi ca pe un pazal ,cauta cioburile la alcatuirea unei celule , dupa asta cu un scoci transparent lipesti pe partea de + unind toate crapaturile .Refaci lipiturile cu banda de interconecare si cam asta e ce nu gasesti cioburile de inperechere , le folosesti pentru un alt panou mai mic .Cam cate celule sparte ai ? ma refer la o celula intreaga nu sa numeri cate cioburi ai?spor.

Link spre comentariu

Sincer sa fiu , din alea mari cred ca sunt undeva de 40 de bucati ( adica celule cu cate doua contacte ramase ). Din cele cu cate un contact am mult mai multe . Cred ca totalizeaza in jur de 100+ bucati toate puse cap la cap , celule mai mari si celule mai mici .Intrebare : - pe ce anume sa incep sa le asamblez ? o suprafata neteda , dreapta si rezistenta la caldura verii . ce recomandati ?Multumiri.PS: Banda de deasupra o conectez cu cea de sub celula ? fiecare celula scoate cam 0,5V insa curentul ar fi cam mic tinand cont ca e suprafata mica Ar fi execelent daca din ramasitele astea as reusi sa incarca un acumulator auto de genul celor care sunt la matiz-uri ( spun asta ptr ca amvreo doua asemenea acumulatoare ) .

Link spre comentariu

Sincer sa fiu , din alea mari cred ca sunt undeva de 40 de bucati ( adica celule cu cate doua contacte ramase ). Din cele cu cate un contact am mult mai multe . Cred ca totalizeaza in jur de 100+ bucati toate puse cap la cap , celule mai mari si celule mai mici .Intrebare : - pe ce anume sa incep sa le asamblez ? o suprafata neteda , dreapta si rezistenta la caldura verii . ce recomandati ?Multumiri.PS: Banda de deasupra o conectez cu cea de sub celula ? fiecare celula scoate cam 0,5V insa curentul ar fi cam mic tinand cont ca e suprafata mica Ar fi execelent daca din ramasitele astea as reusi sa incarca un acumulator auto de genul celor care sunt la matiz-uri ( spun asta ptr ca amvreo doua asemenea acumulatoare ) .

Pe un geam atit le aranjezi cat si le lipesti ,banda o lipesti pe celule si pe minus cea albastra si plus .Normal ca iti trebuie inseriate .An ce zona stai daca puteai si erai aproape de mine te ajutam eu la lipirea lor atit pentru un panou intreg si mai multe panouri poate ca la cate celule ai eseau in jur de 300w puteai sa incarci o baterie sau doua din alea mari de camion de 150a.
Link spre comentariu

Dl @ arcadius , va multumesc ptr amabilitate si cred eu ca stau destul de aproape de domnia voastra. Locuiesc in Constanta .Nu este problema cu lipirea celulelor ci e vb doar de tehnologie. Sunt primii mei pasi in domeniu si ma gandesc ca aceste celule ( fie si sparte ) sunt numai bune de experiment si pentru a-mi forma mana.Multumesc inca odata ptr amabilitate !Daca nu va deranjeaza , o sa revin cu intrebari pe masura ce avansez cu lucrarea.Multumiri

Link spre comentariu

Celulele sunt de fapt niste diode cu siliciu deci au doua borne : una de "- "deasupra celulei si una de "+" pe spatele celulei . Tensiunea obtinuta este cea a unei jonctiuni normale cu siliciu 0,62V in gol la iluminare maxima . In sarcina tensiunea scade la 0,5V .

Pentru obtinerea unei tensiuni mai mari se inseriaza mai multe celule conectand plusul unei celule cu minusul celulei urmatoare s.a.m.d. Benzile lipite pe spatele unei celule nu trebuie sa le atinga pe cele lipite pe fata pentru ca se pune in scurt-circuit celula .

Pentru lipirea celulelor se poate folosi un adeziv conductor in cazul bucatilor care nu au zona aceea argintata de 1,5mm.

Se aseaza bucatile ce celule cu fata in jos pe o placa de gresie mata reconstituind cat se poate suprafata celulei si se lipesc cu benzi de cupru de 1,6x0,1mm acolo unde este posibil . Bucatile mai mici care nu au acea suprafata argintata nu pot fi cositorite pentru ca suprafata aceea gri de pe spate este de aluminiu dar pot fi lipite cu adeziv conductor. Se lipesc niste punti din banda de cupru intre bucata mai mare si cea mica(minim 2) . Un capat al benzii de cupru se cositoreste pe zona argintata (bucata mare) iar restul benzii se lipeste cu adeziv conductor pe bucata mai mica . Se acopera cu o foaie de hartie si o bucata de burete de 3-5mm grosime , se preseaza usor cu o alta placa lasand asa cateva ore pana la uscarea adezivului.

Se continua cu lipirea pe fata cealalta "-" . Se lipesc benzi de cupru unde este posibil . Unde nu avem zona aceea argintata de 1,5mm conexiunile intre bucati se fac cu fire subtiri de cupru de 0,15-0,2 mm cositorite cu grija pe grila de conductoare . Se decapeaza intai cu o solutie de colofoniu cu alcool pentru ca fluxul no-clean nu este suficient .. Se spala resturile de decapant cu alcool izopropilic sau diluant nitrocelulozic.

Fiecare celula reconditionata va trebui masurata inainte de inseriere pentru a vedea curentul de scurt-circuit. Daca una singura are curent mic, tot panoul va da acel curent mic .

Adezivul m-a costat pe mine 16,5lei/ cutiuta dar ajunge in min. 2 saptamani .

http://www.ebay.com/itm/No-Solder-Wire- ... 3f0cc47498

Din pacate, in timp, bucatile de celule care au fisuri se pot sparge in continuare din cauza socului termic si curentul dat de panou va scadea. Timpul pierdut cu lipirea va fi de multe zile si daca in perioada asta va gasiti un exta-job probabil ca veti scoate bani suficienti pentru cumpararea unui set de celule noi .

Link spre comentariu

Va multumesc pentru ghidul de mai sus insa va rog sa ma credeti ca nu am timpul necesar sa stau sa fac toate acele operatiuni. Din pacate timpul este inamicul public numarul 1. De ar avea ziua 36 de ore ar fi excelent. Nu vreau sa storc maximum de performanta din jucariile astea ci mai mult e vb de experimentare . Daca pe langa experiment reusesc sa mai si incarc unul sau doi acumulatori cat sa obtin iluminat nocturn in curte si in bucataria de vara ( eventual o lampa cu LED-uri de vreo 10 sau 15W si senzor de miscare ) ar fi excelent. Ulterior pot proiecta jucaria sa comute pe un circuit auxiliar de urgenta in cazul in care vine iarna si se intampla sa se stinga lumina. Au fost momente in care iluminatul a fost cazut vreme de 2 sau 3 zile in zona astfel incat e ok sa obtin un surplus de energie prin aceste cioburi de elementi fotovoltaici.Multumesc pentru sfaturi si indrumari .

Link spre comentariu

Va multumesc pentru ghidul de mai sus insa va rog sa ma credeti ca nu am timpul necesar sa stau sa fac toate acele operatiuni. Din pacate timpul este inamicul public numarul 1. De ar avea ziua 36 de ore ar fi excelent. Nu vreau sa storc maximum de performanta din jucariile astea ci mai mult e vb de experimentare . Daca pe langa experiment reusesc sa mai si incarc unul sau doi acumulatori cat sa obtin iluminat nocturn in curte si in bucataria de vara ( eventual o lampa cu LED-uri de vreo 10 sau 15W si senzor de miscare ) ar fi excelent. Ulterior pot proiecta jucaria sa comute pe un circuit auxiliar de urgenta in cazul in care vine iarna si se intampla sa se stinga lumina. Au fost momente in care iluminatul a fost cazut vreme de 2 sau 3 zile in zona astfel incat e ok sa obtin un surplus de energie prin aceste cioburi de elementi fotovoltaici.Multumesc pentru sfaturi si indrumari .

Tocmai asta e problema pastreaza cateva de experiment sa te joci iar restul trebuie facut asa cum tia scris si Nicusor.Sa sti ca lipirea celulelor fie ia celula intreaga sau cioburi necesita o indemanare f mare ,adica daca intarzi antrun loc risti incalzire mare si duce la craparea ei. Daca tot esti aproape de mine nu era o problema sa tragi o fuga pana la mine sa vb despre asta si puteam sa te ajut.tiam pus aici si niste poze cu un minitutorial la lipirea celulelor .

post-39624-1398293355_thumb.jpg

post-39624-139829335506_thumb.jpg

post-39624-139829335511_thumb.jpg

post-39624-139829335517_thumb.jpg

post-39624-139829335522_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumiri pentru tutorial !Pina sa primesc celulele astea trasesem o tona de tutoriale si vazusem undeva un baiat care chiar facuse din ramasite un panou de care era multumit.A trebuit sa formatez sistemul si efectiv am uitat pe unde am salvat materialele didactice.Inca odata multumiri d-lui @arcadius ptr poze dar si d-lui @nicusor1961 .De asemeni va multumesc tuturor celor care ati raspuns intreberilor mele.Orice ajutor este binevenit .Dinpacate , dl @arcadius , nu stiu daca o sa pot ajunge in viitorul apropiat pe la dvs . and mai colaboam cu cei de la Vinuri Dobrogene ajungeam mai des dar intre timp am plecat de la firma mama ( Murfatlar Romania ) si a trebuit sa intrerup leaturile cu dansii. Celmai des ajung in Casimcea de Tulcea ( pe drumul inspre Cogealac ).As vrea sa vin sa vad ceea ce ati realizat . As veni impreuna cu un unchi fiind si el pasionat de aceste lucruri. Oamenii experimetati trebuie vizitati si tinuti aproape. Generatiile asteamai tinerel nu stiu sa asculte sfatul unoroameni mai experimentati ( ca sa nu zic mai in varsta ).La invitatia unui prieten , sper sa am timp sa mergem la dl Justin Capra in vederea unui interviu .Ar fi un moment unic pentru mine sa dau mana cu unul din cei mai mari inventatori contemporani ( in viata ) pe care ii are Romania.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări