Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare aparat de sudura la reteaua trifazica!

Vizitator ady_d33jay

Postări Recomandate

Vizitator ady_d33jay

Aparatul este TELWIN ARTIKA 270, 230V-400V/250A.Momentan este legat doar la 220 V, iar amperajul il pot seta intre 60 si 170 A, deci cu electrozi rutilici de la 2 mm la 4 mmLa 400 V, amperajul este de la 80 A la 250 A si asa as putea suda si cu electrod de 5 mmCand l-am scos din cutie nou, am observat ca nu avea priza pusa pe cablul de alimentare, doar cele 3 fire [galben, albastru, maro]In curand vreau sa-mi bag retea trifazata si vreau sa-l comut si aparatul totodata, dar nu stiu de unde si cum...Din cate am vazut, la o priza trifazica erau 5 fire, eu am numa 3 acolo, l-as putea lega cumva de la alea 3 fire? :jytuiyu Ce trebuie sa fac? Ar trebui sa-l desfac sa ma uit inauntru?As putea sa-l leg chiar eu sau am nevoie de un electrician?Astept sa ma sfatuiti! Cele bune! :dans:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin berdila

11

• nickrvl

4

• mihaighe

3

• amudsen

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

-Pe trifazat ai 3 faze : R, S, T (sau mai nou A, B ,C)-Pe monofazat ai o singura faza-Aparatul de sudura fiind monofazat se leaga la o singura faza-In concluzie si dupa ce instalezi trifazat, legi aparatul de sudura decat pe o singura faza (intre O faza si NUL). Al treilea fir este impamantarea (PE).-Oricum daca instalezi trifazat nu renunti la monofazat, deci de ce iti faci probleme?

Link spre comentariu

Esti sigur ca acel aparat este trifazic? Daca zici ca avea deja montat cablul si are doar 3 fire cu acele culori (maro - faza, albastru - nulul, galben cu verde - impamantarea) si nu are alte borne atunci este posibil ca acel aparat sa fie monofazic. Desfa cutia de borne (daca se poate si nu este sigilata) si vezi cate borne are. Daca are 4 sau 5 borne este posibil sa fie trifazic altfel daca are doar 3 borne este sigur monofazic sau bifazic.Cautand mai mult pe internet se pare ca are posibilitatea ca sa fie legat intre doua faze pentru marirea puterii. Probabil la acest lucru te-ai referit. Asta inseamna ca nu este trifazic ci doar bifazic. Asta ar insemna ca firul maro il legi la o faza (R de exemplu) si firul albastru il legi la alta faza (S de exemplu). La acest tip de conexiune este neaparat necesara o priza trifazica iar acesta este recomandat sa fie legat la celelalte doua faze separate de cea care alimenteaza locuinta. Asa ai o echilibrare aproximativa a consumului.Inainte de a face modificari in instalatie, citeste foarte bine manualul aparatului unde probabil se specifica clar cum se leaga la reteaua trifazata, pentru ca va fi nevoie de o adaugare de sigurante automate in tabloul electric general (una bipolara doar pentru aparat). Recomandarea este ca aceasta modificare sa o faca un electrician autorizat (sau discuti cu cei de la electrica atunci cand monteaza bransamentul trifazic).

Link spre comentariu

Din pozele de pe net, am vazut ca aparatul are un comutator care comuta tensiunile, 220 cu 400, deci aparatul se poate lega intre doua faze, dupa ce ai comutat tensiunile. Pentru a fi sigur poti sa faci asa: legi aparatul la 220 si masori tensiunea in secundar. Apoi comuti pe 400 si masori iar tensiunea in secundar, care ar trebui sa fie cam jumatate din cat ai masurat prima data.

Link spre comentariu
Vizitator ady_d33jay

multumesc mult pt sfaturile voastremontarea retelei trifazice se va face pe langa cea monofazica, am nevoie pt a alimenta noul atelier asta nu este la mine acasa, ci separat, acasa n-am nevoie de 380Vintr-adevar asa zice si in manual ca poate fi alimentat intre 2 faze, vedeti, aicea nu intelegeam euabia astept sa-l pun functiune sa vad cum lucreaza la amperaj mai mareeram sigur ca doar priza de conectare pt 380 V lipseste la el, deoarece desfacandu-l isi pierde garantia, era culmea si cu firul galben-verde cum ramane? se leaga la impamantare ca si la 220, nu? o sa va arat ce priza de 380 am pe acasa, am de fapt mai multe si mos si baba, sa vedeti si voi daca sunt bune!o seara placuta tuturor :da

Link spre comentariu

Firul verde cu galben se leaga la impamantare. Oricum daca iti pui instalatie trifazata, e obligatoriu asa ceva. Deci firul galben cu verde il legi la impamantare si firele maro si albastru le legi fiecare la cat o faza. Deci o sa "ocupi" doua faze si una o sa ramana "libera". Cu nulul de lucru n-ai treaba.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

azi am legat aparatu la doua faze are 72 volti pe iesire merge bine cu supertit fin dar cu bazic nu merge bine cablu de alimentare are cam 150 metri sa fie oare asta problema eu am facut poze unde se prinde masa si clestele poate este o alta varianta de legare sa pot suda si cu bazic si a masurat si amundoua faze si imi da 397 volti deci ce ma sfatuiti

post-227337-0-56926800-1469469892_thumb.jpg

post-227337-0-56338200-1469469919_thumb.jpg

Editat de Florin berdila
Link spre comentariu

Inteleg ca este un transformator, adica are iesire in curent alternativ, bazicii merg in curent continuu, "lumea spune" ca merg si in curent alternativ daca li se asigura o tensiune "mare" de amorsare etc dar nu e asa in curent alternativ merg de la prost in jos....

Daca e transformato limiteaza-te la rutilici.

Link spre comentariu

azi am legat aparatu la doua faze are 72 volti pe iesire 

In sarcina cat ai la iesire? Ce cablu de alimentare ai? Ca la 150 metri de cablu de alimentare.........

Link spre comentariu

treaba este in felu urmator acasa am numai monofazat iar undeva la un grajd situat la 150 m am trifazat nu pot suda acolo asa ca am luat o faza de acolo si una de acasa si am pus acest aparat de sudura in functiune dar azi am observat ceva daca dau amperaj la mare electrodu de 2,5 bazic merge intrerupt iar daca micsorez amperaju merge cineva spunea mai sus ca astfel de aparat merge numai cu supertit nu cu bazic ca nu are diode

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări