Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare alimentator ''mai ciudat''

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am si eu o problemuta!

Am luat din targul de vechituri un alimentator Phillips, cu tensiunea de iesire 4.5 V.

L-am masurat, avea 5.2 V. Era incapsulat, deci fara suruburi de acces in interior, dar l-am desfacut in cele din urma.

In interior, amdescoperit o rezistenta de putere - 1W, care se incinge puternic, chiar fara sarcina.

Am spus ca e mai ciudat, deoarece are o dioda de mica putere si un tranzistor de asmenea, de tip BC. pe alimentator scrie ca furnizeaza 500 mA. Cum asa?

Aici este datasheet-ul pentru tranzistor.

http://www.semtech.net.cn/script/produc ... 326900.pdf

Schema pare sa fie de tip ''regulator de tensiune tip paralel'', este oricum ceva ce am vazut doar in carti. Schema este simpla, dar nu prea o inteleg, sau mai bine zis, ce rol are rezistenta aia mare si de ce se incalzeste in gol?

Atasez si schema.

Va multumesc!

post-34608-139829334605_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

7

• miron1947

3

• franzm

3

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am pus, am lasat pur si simplu transformatorul original. Transformatorul nu se incalzeste, e OK. Practic eu nu am umblat la alimentator, doar l-am desfacut sa-l pot vizualiza. Ce m-a determinat sa il desfac a fost tocmai faptul ca se incalzea dupa cateva secunde in priza si nu stiam de ce.

Link spre comentariu

Pentru Miron:Tocmai asta e problema, ca acea rezistenta nu este cum ati pus-o dvs in schema.diseara o sa fac si o poza si o atasez. de aia spun ca e cam ciudat.Multumesc pentru promptitudine!

Link spre comentariu

la alimenatoarele tip paralel e normal sa se incinga rezistenta la functionarea in gol, in schema postata initial se pare ca circuitul este de fapt o limitare de tensiune la functionare in gol, in sarcina o sa se schimba datele problemei (o sa se incalzeasca transformatorul sau nu daca are pierderi mari)in concluzie e bine sa eviti pe cat posibil functionarea fara sarcina nominala (se poate arde rezistenta si nu vei mai beneficia de limitarea de tensiune astfel risti sa arzi ce alimentezi cu el)de curiozitate ce vrei sa alimentezi cu el ? (oricum majoritatea montajelor au stabilizatoare interne si functioneaza cu un alimentator fara stabilizare)

Link spre comentariu

Buna seara!Multumesc pentru raspunsuri!Iata niste poze cu ''impricinatul'', poate va / ma edificati mai mult.La ce il folosesc? Am un aparat de radio ''shmecker'' - l-am luat dintr-un duty free din Grecia - SONY ICF-SW35, si vreau sa-l alimentez ceva mai ''aparte'', chiar daca respectivul aparat are incorporat un stabilizator.De asemenea, am desenat cu rosu unde vine rezistenta aia mare, precum si plusul si minusul. Se vede clar ca plusul si minusul au continuitate si nu sunt intrerupte de rezistenta aceea mare.Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

post-34608-139829334677_thumb.jpg

post-34608-139829334682_thumb.jpg

post-34608-139829334688_thumb.jpg

Link spre comentariu

Inca ceva!Daca rezistenta aia nu se va mai incinge in sarcina, de ce fabricantul nu a prevazut alimentatorul cu un LED ceva? Un mic consumator, care sa previna incalzirea? De asemenea, m-am uitat mai atent si placa de textolit s-a schimbat la culoare in jurul rezistentei aleia, da spre maro inchis. Cred in continuare ca e ceva in neregula cu montajul...

Link spre comentariu

Daca vreti sa alimentati aparatul de radio, s-ar putea sa trebuiasca sa puneti in paralel cu diodele redresoare cate un condensator ceramic de 22-100 nF la minim 25V pentru reducerea perturbatiilor pe UM si UL.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

la alimenatoarele tip paralel e normal sa se incinga rezistenta la functionarea in gol, in schema postata initial se pare ca circuitul este de fapt o limitare de tensiune la functionare in gol, in sarcina o sa se schimba datele problemei (o sa se incalzeasca transformatorul sau nu daca are pierderi mari)in concluzie e bine sa eviti pe cat posibil functionarea fara sarcina nominala (se poate arde rezistenta si nu vei mai beneficia de limitarea de tensiune astfel risti sa arzi ce alimentezi cu el)de curiozitate ce vrei sa alimentezi cu el ? (oricum majoritatea montajelor au stabilizatoare interne si functioneaza cu un alimentator fara stabilizare)

O explicatie foarte corecta...un stabilizator paralel e constituit dintr-o rezistenta variabila pusa in paralel cu sursa de tensiune,rezistenta variabila modificandu-si valoarea,astfel incat tensiunea de iesire sa ramana constanta.Cand curentul prin sarcina e minim,va fi maxim prin rezistenta variabila si invers.In cazul de fata,fara sarcina tot curentul este preluat de rezistenta si de tranzistor;probabil s-a ales metoda asta din considerente economice;se putea renunta la rezistenta folosindu-se un tranzistor de putere mai mare.Puterea disipata fara sarcina,ar fi insa aceeasi;poti evita incalzirea inutila,folosind un stabilizator serie,care se incalzeste proportional cu curentul livrat sarcinii,adica fara consumator nu se va incalzi.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări