Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parere boxe diy

nicoalex

Postări Recomandate

Am cumparat de la cineva o pereche de boxe bookshelf diy, facute dupa proiect, cu mid-bass Visaton W170S, inalte Monacor Dt100, filtru sunet skytronic (uk) cu treapta de taiere la 5000hz, 12db/oct. Putere Rms 50w.Difuzoarele de bas au urmatoarele caracteristiciTechnical Data:Rated power 50 WMaximum power 80 WNominal impedance Z 8 OhmFrequency response fu–8000 Hz(fu: Lower cut-off frequency depending on cabinet) .Mean sound pressure level 86 dB (1 W/1 m)Opening angle (-6 dB) 72°/4000 HInductance of the voice coil L 1,2 mH iar cele de inalte au urmatoarele caracteristiciNominal Impedance 8 OhmNominal Power RMS 60wNominal Free Air Resonance Fs 1.5 KHzSensitivity (2.83V/1m) 92 dBDe unde as putea( sau cum) afla sensibilitatea -SPL-ul -acestor boxe? un difuzor are 86db iar celalalt 92db Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nicoalex

13

• ahegyes

4

• CBI

4

• rvrazvan

1

Top autori în acest subiect

te poti baza pe un spl mediu de 84-85db la 1w daca proiectul este bine facut(dar ma indoiesc tinand cont de caracteristicile filtrului indicat)in general spl-ul boxei este dat de spl-ul woferului in zona de bas-medii minus pierderile pe filtru,material fonoabsorbant si inca catevadepinde totusi si de tipul incintei care gazduieste woferul,dar in acest caz presupun ca este vorba de o incinta basreflex clasica

Link spre comentariu

te poti baza pe un spl mediu de 84-85db la 1w daca proiectul este bine facut(dar ma indoiesc tinand cont de caracteristicile filtrului indicat)in general spl-ul boxei este dat de spl-ul woferului in zona de bas-medii minus pierderile pe filtru,material fonoabsorbant si inca catevadepinde totusi si de tipul incintei care gazduieste woferul,dar in acest caz presupun ca este vorba de o incinta basreflex clasica

In cazul in care ii schimb acel filtru cu unul mai bun(orice indicatie e bine venita de filtru)castig ceva?Aceste incinte le am pe un amplificator cu tuburi in configurate SE care necesita un SPL mare.Sau ,in acest caz,ce este de facut ptr imbunatatirea performantelor? Intr-adevar este o incinta basreflex clasica
Link spre comentariu

Hmmmm, orice le-ai face nu poti mari suficient de mult SPL-ul ca sa mearga bine pe lampi. Pt. lampa ai nevoie de o sensibilitate minima de 92-93dB dar mai bine ar fi peste 95dB.Nu e nimic de facut - trebuie sa cauti alte boxe - din pacate.

Link spre comentariu

Hmmmm, orice le-ai face nu poti mari suficient de mult SPL-ul ca sa mearga bine pe lampi. Pt. lampa ai nevoie de o sensibilitate minima de 92-93dB dar mai bine ar fi peste 95dB.Nu e nimic de facut - trebuie sa cauti alte boxe - din pacate.

Multumesc frumos.Ceva recomandari ptr un buget modest,chiar si SH?
Link spre comentariu

daca schimbi filtrul cu unul proiectat mai riguros o sa obtii doar un sunet mai bun,in sensul de integrare acustica intre difuzoare,balans tonal mai echilibrat etcspl-ul nu ai cum sa-l maresti asa cum sunt acum fara alte modificaridar s-ar putea altfel,adaugand inca un wofer identic in paralel pt ca ai un tweter cu spl suficientsau alfel,deja devine semnificativ mai costisitor,adaugand niste wofere mai mari,asta insemanand sa treci la 3 cai si sa folosesti boxele mici pe post de sateliti.Daca faci punctele de taiere mai apropiate ,gen maxim 2 octave departare,prin contributia adusa de wofer si tweter se poate ridica putin si spl-ul general pe medii ,dar mai mult de 88db nu cred ca este posibil,decat daca mai pui inca un dif in paralel(adica wofer mare +2 medii) ,dar deja se complica f mult proiectul(alte investitii semnificative).Doar asa ca idee...boxele eficiente(sau cu spl peste medie,minim 90db/1w reali) in general NU sunt ieftine daca trebuie sa sune si bine...nu sunt nici MICI (compacte)

Link spre comentariu

cu diy nu are rost (decat daca ai fii multumit de un dif de banda larga de 6-8" intr-o cutie mare,de tip horn).Abia se gasesc si difuri bune pt boxe cu spl mai micpoate shdin pacate nu am recomandari,va trebui sa cauti personal,cu mare atentie,cel mult sa scrii aici ce ai gasit inainte sa iei pt alte detalii

Link spre comentariu

cu diy nu are rost (decat daca ai fii multumit de un dif de banda larga de 6-8" intr-o cutie mare,de tip horn).Abia se gasesc si difuri bune pt boxe cu spl mai micpoate shdin pacate nu am recomandari,va trebui sa cauti personal,cu mare atentie,cel mult sa scrii aici ce ai gasit inainte sa iei pt alte detalii

Cineva mi-a zis de o pereche de boxe UNITRA de 50w /8 ohmi cu difuzoare Tonshil pe 2 cai care au SPL mare dar curios nu au filtre ci numai un condensator pe inalte....
Link spre comentariu

pentru lampi eu zic....un horn - Back loaded horn. Proiecte gasesti pe net, si pe cineva sa iti construiasca incinta gasesti pe aici pe forum :P. Filtrele si lampile nu ..... sunt o combinatie fericita

Link spre comentariu

pentru lampi eu zic....un horn - Back loaded horn. Proiecte gasesti pe net, si pe cineva sa iti construiasca incinta gasesti pe aici pe forum :P. Filtrele si lampile nu ..... sunt o combinatie fericita

Da, asa e, dar din bugetul de 500lei......greu de facut toate astea. Nici difuzoarele nu prea ai ce alege din suma asta, ca cele chinezesti - ieftine - au SPL mic, iar niste difuzoare de firma cu SPL mare sunt scumpe.Apoi si la mana 2-a e greu de gasit boxe cu SPL mare care sa se incadreze in buget. Unitrele nu au SPL mare, mai mult de 90dB sigur nu au.
Link spre comentariu

Da, asa e, dar din bugetul de 500lei......greu de facut toate astea. Nici difuzoarele nu prea ai ce alege din suma asta, ca cele chinezesti - ieftine - au SPL mic, iar niste difuzoare de firma cu SPL mare sunt scumpe.Apoi si la mana 2-a e greu de gasit boxe cu SPL mare care sa se incadreze in buget. Unitrele nu au SPL mare, mai mult de 90dB sigur nu au.
Dar Magnat Monitor 220 s-ar ,,pupa,, cu amplificatorul pe lampi? Are cineva?Impresii?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări