Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor.schema pentru:EC360 cl.A

audiofil

Postări Recomandate

Lazaroiu, din pacate nu am timp sa fac simulari ca tot am musafiri (de seama dealtfel), dar daca vei simula schema fara reatie negativa sunt convins ca in grila finalei nu vei mai avea semnal asimetric iar la iesire va fi asimetric, adica fix invers fata de cum se intimpla acum. Chiar sunt curios daca gindesc la fel cu simulatoru' :rade:(eu nu sunt adeptul liniarizarii cu dioda in grila dar poate fi si asta o solutie pentru cine are chef de experimente)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Barti

6

• THOMAS

5

• mișa

4

• audiofil

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Lazaroiu, din pacate nu am timp sa fac simulari ca tot am musafiri (de seama dealtfel), dar daca vei simula schema fara reatie negativa sunt convins ca in grila finalei nu vei mai avea semnal asimetric iar la iesire va fi asimetric, adica fix invers fata de cum se intimpla acum. Chiar sunt curios daca gindesc la fel cu simulatoru' :rade:(eu nu sunt adeptul liniarizarii cu dioda in grila dar poate fi si asta o solutie pentru cine are chef de experimente)

Poza din postul anterior este fara NFB,linearizarea o face tocmai configuratia FERGUSON,asta am incercat sa subliniez,se mai poate face si cu un etaj de atac de tip BORBELY pentru 6C33C. Poti sa incerci o simulare,nu-ti ia prea mult timp,macar pentru etajul de atac. Daca nu ai model pentru EC360 iti trimit eu. O poza mai jos,crede-ma pe cuvant... :da ,este OK.
Link spre comentariu

Cam aşa arată treaba grafic (mai precis decât în simulare Lăzăroiu datorită modelului direct) în cazul 6n8s etaj de atac buclă deschisă ,de remarcat că şi atacul gc-6n8s necesită uşoară asimetrie (vârf sinus +6,5V respectiv vârf sinus -7V).

0V din grafic fiind translatat la +97V(cât prezintă Lăzăroiu Uk-6n8s download/file.php?id=40438&mode=view imaginaţi/înlocuiţi R3-C2 o sursă 97Vcc).

În prezentarea simulată Lăzăroiu remarcăm grila de comandă 6n8s la 10,7V în urma catodului/ download/file.php?id=40438&mode=view(în prezentarea grafică la numai 8,5V) pentru ia_0=5,4mA.

Astfel se poate înţelege că nu există modelul perfect(model relativ bine aproximat ,aşadar procentul THD dat de simulare nu are reprezentare exactă în procesul de simulare imperfecţiunea modelului se va face simţită uşor şi în asimetria simulată probabil...).

Practic metoda grafică(model direct) nu este inferioară simulări(cum sar putea crede)...,simularea(proces rapid) ajută enorm "astăzi".

post-18717-139829605257_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru toti,va rog sa mai continuati subiectul.(chiar daca nu particip activ la discutie,urmaresc si studiez cu mare atentie)Daca ar fi cineva sa-mi calculeze transformatorul dupa ce ma hotaresc la o schema anume,ar fi de mare ajutor!

Link spre comentariu

Cam aşa arată treaba grafic (mai precis decât în simulare Lăzăroiu datorită modelului direct) în cazul 6n8s etaj de atac buclă deschisă ,de remarcat că şi atacul gc-6n8s necesită uşoară asimetrie (vârf sinus +6,5V respectiv vârf sinus -7V).

0V din grafic fiind translatat la +97V(cât prezintă Lăzăroiu Uk-6n8s download/file.php?id=40438&mode=view imaginaţi/înlocuiţi R3-C2 o sursă 97Vcc).

În prezentarea simulată Lăzăroiu remarcăm grila de comandă 6n8s la 10,7V în urma catodului/ download/file.php?id=40438&mode=view(în prezentarea grafică la numai 8,5V) pentru ia_0=5,4mA.

Astfel se poate înţelege că nu există modelul perfect(model relativ bine aproximat ,aşadar procentul THD dat de simulare nu are reprezentare exactă în procesul de simulare imperfecţiunea modelului se va face simţită uşor şi în asimetria simulată probabil...).

Practic metoda grafică(model direct) nu este inferioară simulări(cum sar putea crede)...,simularea(proces rapid) ajută enorm "astăzi".

Bineinteles ca metoda grafica nu este inferioara simulari (de la grafice se pleaca!),ar fi o greseala sa se afirme asa ceva,insa cred ca diferentele intre modelele matematice din SPICE si grafice sunt aproape la fel ca cele dintre grafice si determinarile practice de laborator.

Nu cred ca un tub anume caruia i se vor determina practic caracteristicile,rezultatele se vor suprapune 100% cu cele din grafice...,ma rog asta-i alta problema.

Referitor la schema de fata important este ca si dv. ati subliniat importanta atacului asimetric pentru acest tub,EC360,pentru a obtine un semnal simetric pe sarcina si cu cat mai putine distorsiuni.

Am refacut simularea cu modele Karpov,diferentele nu sunt majore,rezultatul final fiind acelasi cu f.foarte mici diferente.

Mai jos sunt rezultatele cu modelele Karpov,forma semnalelor dar si cele doua modele,grafice +parametri SPICE pentru cei ce doresc sa aprofundeze aceste probleme.

Pentru mine sunt EXTREM de importante determinarile grafice,chiar il rog pe dl.Vali de cate ori are prilejul sa participe activ la aceste discutii,pana la urma modelele SPICE sunt rezultatul interpretari unor grafice,asa se construiesc aceste modele,de acuratetea lor si de "rabdarea" constructrului de modele depinde precizia unui model.

Link spre comentariu

Un aspect uşor de sesizat modelul Karpov arată grila de comandă la -8V în raport cu catodul 6n8s ,modelul grafic arată grila de comandă la -8,5V...,dacă considerăm că modelul grafic reprezintă media dispersiei de parametri 6n8s practic modelul grafic este cel mai apropiat de realitate(un model dat trebuie să se apropie/suprapună cât mai bine în raport cu prezentarea din pdf pentru erori minime în procesul de simulare).Prin prisma mea modelul karpov-6n8s este mai reuşit(va introduce erori mici în procesul de simulare raportate la THD şi forma de undă).De "perfecţiunea" modelului introdus depind rezultatele afişate.

Link spre comentariu

Am facut si eu simularile (nu ca nu te cred) si intr-adevar, partea de atac produce o asimetrie intr-un sens iar finala introduce o asimetrie asemanatoare in sens contrar. (asta fara reactie negativa si simulate independent)Daca-i pun reactia negativa, se observa si efectul ei.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Am dat peste acest subiect pentru ca am cautat informatii despre 6S41S. Articolul de unde a fost preluata schema este acesta: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Hans-Koch-6C41-Amp/Single-6C41.htm

Autorul mentioneaza ca a uitat sa deseneze rezistenta din grila (470K). Transformatorul este unul cu impedanta de intrare de 2400 ohmi si secundar pentru 4 ohmi la care a fost conectata o sarcina de 8 ohmi. Impedanta reflectata in primar a devenit deci aproximativ 1200 de ohmi, cam cat ar trebui, inteleg.

Acum intrebarea mea ar fi daca se poate folosi o alta trioda in locul acestei EC8010 care e un pic scumpa. Am inteles cum sta treaba cu neliniaritatea, dar nu stiu ce alta trioda ar fi nimerita acolo. Autorul spune ca a folosit acolo si o 6N8S/6SL7 cu rezultate bune. Pe langa 6N8S, as mai avea disponibile clasicele E88CC, dar si o pereche de 6S45P-E.

Multumesc!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, saptemari a spus:

Transformatorul este unul cu impedanta de intrare de 2400 ohmi si secundar pentru 4 ohmi la care a fost conectata o sarcina de 8 ohmi. Impedanta reflectata in primar a devenit deci aproximativ 1200 de ohmi, cam cat ar trebui, inteleg.

O ușoară greșeală de interpretare

inițial n2 =2400/4=600

dacă în loc de 4Ω în secundar OT se pune o sarcină Rs de 8Ω Ra  devine 8Ωn2   Ra=4800Ω

LE ca Ra să ajungă 1200Ω trebuia sa am raportul inițial n2 =2400/8=300 și sa trec la Rs-4Ω astfel Ra devine 4Ωn2=1200Ω

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Va multumesc pentru corectura, bineinteles asa este. Am scris altceva decat am avut in minte, desi omul spusese clar in articol: Sekundär eine Standbox mit 4 Ohm Impedanz an den 8 Ohm Ausgang anschließen, das ergibt dann eine Lastimpedanz für die Röhre von 1,2 kOhm. Adica fix invers de cum am spus eu.

Si eu folosesc pentru #45 trafuri cu impedanta de intrare 2K5 si iesirea de 4 ohmi, avand conectate boxe de 8 ohmi.

Editat de saptemari
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări