Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor.schema pentru:EC360 cl.A

audiofil

Postări Recomandate

• Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Barti

6

• THOMAS

5

• mișa

4

• audiofil

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am gasit doua tuburi:EC360.Am facut cu el la intimplare un ampl.cl.A.Nu prea merge bine,a-s vrea sa refac dupa o schema de incredere insa nu gasesc nicaieri!

EC360 este o trioda cu incalzire indirecta folosita cu precadere ca regulator serie in stabilizatoare cu tuburi electronice. Pda=25W,S=21mA/V,Ri=120ohmi,Uamax=300V,Ikmax=250mA,Uf~=6,3V/1,9A sau Uf~=12V/0,95A.Cea mai apropiata lampa de ea (aproape identica in ceea ce priveste parametrii,dar soclu si balonul diferit),este rusoaica 6C41C,pentru care gasesti o multime de aplicatii in audio. Daca vei alege un Ra optim,si un traf de iesire bine gandit si realizat vei obtine un amplificator audio de calitate.Puterea pe difuzor intr-un montaj clasa A SE nu va fi mai mare de 7-8W cu distorsiuni acceptate de audiofili. Lampa are un mare avantaj practic mai ales in privinta realizarii unui traf de iesire bun.P.S nu trebuie sa gasesti nicaieri o schema "de incredere",schema o proiectezi singur,observi ca la tuburi speciale cum este si acesta (EC360),copy-paste-isti cam someaza.Iti trebie cateva date de catalog si schema ti-o proiectezi si realizezi singur,bineinteles ca-ti trebuie ceva cunostinte de electricitate si electronica.
Link spre comentariu

Toate tuburile cu Ri mic sint extrem de atractive (stie Lazaroiu de ce...) dar transformatorul trebuie sa fie foarte special, din cauza curentului relativ mare de bias, intrefierul trebuie ales atent pt evitarea fenomenului de saturare magnetica, pe scurt acesta va fi destul de mare cea ce implica o sectiune marita a miezului pt redarea corecta a frecventelor joase si fireste compromisul de nedepasire a rezistentei in c.c., iarasi stie Lazaroiu de ce... Oricum eu zic ca merita sa construiest un SE cu EC360 fiindca nu are cum sa sune rau, poate fi chiar suprinzator de bun, bafta !

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Revin dupa o pauza lunga,tuburile se odihnesc in dulap,ba am completat si cu citeva pentru rezerva.Intre timp am citit pe forum ca aceste tuburi(EC360,6C41C,6C33C...)sint proiectate pentru stabilizatoare si nu ar fi lineare!

Am ascultat pe domnul lazaroiu,am si gasit o schema pentru tubul 6C41C,cele doua tuburi fiind echivalente(EC360-6C41C)As vrea o parere despre nelinearitatea tuburilor mentionate si schema de mai jos!Mie mi-se pare curios ca lipseste rezistenta din grila tubului final la masa!

Posted Image

Link spre comentariu

Intr-adevar lipseste rezistenta din grila. Fara ea nu merge. Poate mai sunt si alte dume in schema dar daca am vazut din prima ca schema nu e corecta nu mai calculez nimic.Cam orice schema cu 6AS7, 6N13S, 6S41S, 6S33S functioneaza cu EC360 cu mici modificari la negativare. Ideea de baza e ca lampa asta, ca si celelalte stabilizatoare au nevoie de negativare mare si implicit de semnal mare pe grila. De asemenea impedanta transformatorului de iesire trebuie sa fie mica.

Link spre comentariu

Ma intereseaza in primul rind cum se comporta un tub nelinear intr-un amplificator cl.A.Daca se poate compensa cumva....intr-un montaj anume nelinearitatea tubului.Sau in cel mai rau caz folosirea tuburilor intr-un amplificator PP!

Link spre comentariu

Tub fain,credeti-ma!Respectati "mediul in care doreste el (tubul) sa lucreze" si veti fi multumit de rezultate.As fi incercat si eu un astfel de amplificator,dar daca nu am siguranta ca pot avea "pe stoc" cel putin rezerva doua tuburi nu are rost abordarea unui astfel de proiect,deocamdata am doar doua tuburi. Am intrebat multi useri daca ar avea disponibile astfel de tuburi si rezultatul a fost negativ,...asta este.In poze aveti o schema faina si simpla dar si rezultatele din simulare,personal cred ca rezultatele sunt absolut OK! Daca veti aborda acest proiect,atentie la realizarea transformatorului de iesire si nu in ultimul rand la realizarea unei SURSE DE ALIMENTARE capabila de un curent mare in comparatie cu amplificatoarele cu tuburi clasice,mai ales daca veti alimenta doua amplificatoare. Observati ca si acest tub se incadreaza in categoria celor care au nevoie de un atac asimetric pe G1(Ug1~ pe grafic) pentru a obtine pe sarcina un semnal simetric si fara distorsiuni.

Link spre comentariu

Multumesc mult,mai ales pentru incurajare.Am crezut deja ca am aruncat bani pe fereastra.(pe a doua pereche am dat 160RON)Astazi am facut un montaj de proba,intr-adevar si masuratorile arata nelinearitatea tubului,atit pe osciloscop cit si cu voltmetru.A-s vrea sa stiu daca schema de mai sus compenseaza nelinearitatea tubului,si masuratorile de simulare cit sint de reale.Eventual si de unde provine schema,ca eu pe net nu am gasit nimic cu acest tub!

Link spre comentariu

Liniarizarea o face reactia negativa in aceasta schema.Fara reactie negativa e mai greu de pus la punct o liniarizare. La un moment dat Valderama a propus o metoda de liniarizare cu dioda in grila, practic o compensare a neliniaritatii.Eventual, cei foarte smecheri, pot incerca o infasurare bine dimensionata pe traful de iesire legata in catod, iar reactia negativa globala eliminata.Dom' Lazaroiu nu prea cred ca are nevoie sa ia scheme de pe net...Le proiecteaza pentru orice tub doreste. ( :rade: ) Multi de pe forum au noroc cu faptul ca are timp si chef sa proiecteze si sa simuleze.Succes in realizarea amplificatorului, vei fi printre putinii din lume care au amplificator cu EC360!

Link spre comentariu

Multumesc mult,mai ales pentru incurajare.Am crezut deja ca am aruncat bani pe fereastra.(pe a doua pereche am dat 160RON)Astazi am facut un montaj de proba,intr-adevar si masuratorile arata nelinearitatea tubului,atit pe osciloscop cit si cu voltmetru.A-s vrea sa stiu daca schema de mai sus compenseaza nelinearitatea tubului,si masuratorile de simulare cit sint de reale.Eventual si de unde provine schema,ca eu pe net nu am gasit nimic cu acest tub!

Nelinearitatea tubului este "indreptata" de etajul de atac.Etajul este o configuratie de tip FERGUSON adica un fel de DARLINGTON pentru tuburi.Observati amplificarea ultimei triode si forma asimetrica (invers) in anodul acestei triode,tocmai pentru a ataca grila lui EC360 in asa fel incat semnalul pe sarcina sa fie simetric si fara distorsiuni.Bineinteles ca si NFB linearizeaza raspunsul,dar cu un procent mai mic. Observati in imaginea de mai jos cum arata semnalul pe sarcina fara NFB.In aceasta formula sensibilitatea pe intrare este ceva mai mare,daca pentru Ps=6.5W cu NFB avem nevoie pe intrare Vi=3Vpp,fara NFB si tot pentru Ps=6.5W trebuiesc pe intrare Vi=0.9Vpp,faceti raportul si vedeti atenuarea NFB. Schema de fata este probata si practic de mine,dar am spus motivul pentru care nu abordez acest proiect.*************************************************************************** Va marturisesc ca nu prea accept metoda copy/paste de pe net.Este penibil sa realizezi un proiect fara sa stii ce faci.Uneori mai verific scheme de pe net,schemele profesionale nu au greseli,insa cele DIY...,mai bine tac! :speriat . Incercati o schema in configuratia propusa de ,dar o sa aveti ceva siliciu pe calea de semnal,schema aceasta nu a fost testata practic,observati si prezente unei KNFB.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări