Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat rusesc TN-4m

iod2

Postări Recomandate

sa traiti, e de pe vremea cand tata sa apucat de electronica.....dar sa lasat in scurt timp.e varianta si cu tranzistometru, oare se mai gaseste schema? a cazut o data cam tare si iau sarit comutatoarele....as vrea sa il reconditionez......

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• elctropan

6

• iod2

5

• djvas

3

• em2006

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Mircel

Sigur n-ai gresit titlul?Eu stiu de TL-4M, de TN-4m n-am auzit.

Sigur TL-4M! Λ (L în rusă) (nu prea mi-a ieşit simbolul: un J şi un I lipite sus: JI) poate fi confundat cu N din română.Uite-i schema aici:

TL4M.zip

Link spre comentariu

Cam de-o seama cu mine si dl Miron care ti-a raspuns mai sus...Daca nu chiar mai batran.Am avut si eu cand eram student (1974).PSPt djvu trebe doar plugin, cauta cu google, e bine sa-l ai, fisierele respective ocupa foarte putin.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

nu ma avut chef si timp de el....as vrea sa il reconditionez, dar in urma cazaturii iau cam sarit contactele de la comutatoare, nu prea stiu ca as putea pune in locul lor. acul nu a suferit probleme, pot gasi undeva asemenea comutatoare?

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Salut prieteni!

Reactivez un pic postul.Am si eu un TL 4 M de pe vremea când eram elev.

Am avut ars dispozitivul de măsură când eram l-am lăsat deoparte zeci de ani, dar am primit unul prin amabilitatea unui coleg de pe forum.

L-am montat, ocazie cu care am deteriorat(spart) şurubul de ebonită de relaj de zero şi am descoperit şi că rezistorul R6(cel montat în serie cu instrumentul) este întrerupt.

Am încercat să îl refac(e din acela bobinat), dar, conductorul era copt şi nu am reuşit.

Problema este că, din cartea tehnică si schemele găsite de pe net, nu se ştie cât e valoarea lui R6.

Poate cineva să îmi dea ceva sfaturi.

Mulţumesc anticipat

Link spre comentariu

Se calculeaza ....

Stim ca R31 este 9 K de aici rezulta ca R6 + r intern microampermetru tre sa fie 1K. Eu as pune semireglabil bobinat ( gen alea de prin Mavo)

Vezi signal flow-ul din poza

post-174634-0-82464700-1488195321_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu prea am înteles ce am de făcut.

Presupunând că pun un semireglabil în loc de R6 - probabil de 1koohm, ce fac mai departe - cum îl reglez, ce urmăresc, stau pe domeniul de 1 V şi reglez semireglabilul pentru capăt de scală?!?!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări