franzm Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Ceva asemanator gasiti aici http://www.tubecad.com/2009/11/blog0177.htm Lui T6 i-ar prinde bine un rezistor intre baza si emitor (chiar daca T5, tranzistor video, are ICB0 redus). Link spre comentariu
scormonel Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 BF493 are beta in jur de 40, deci mic si T5 are suficient curent de colector pentru a nu-i scade beta semnificativ. Am probat totul in amanunt si practic inainte sa postez. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Trebuia T6 in paranteza, nu T5. Eu m-am referit la efectul temperaturii asupra curentului rezidual al lui T6. Link spre comentariu
scormonel Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 OK, mi-am dat seama, am dorit doar sa motivez de ce am ales acea topologie. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Am probat totul in amanunt si practic inainte sa postez.Nu pun la indoiala acest lucru.Am vrut doar sa scot in evidenta ce se intampla daca creste mult curentul rezidual al lui T6 (se dezechilibreaza etajul diferential). Link spre comentariu
scormonel Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Finalii i-am pus pe dos in desen. Cel de jos este PNP, respectiv BDX54 si cel de sus este NPN, respectiv BDX53. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Tranzistorii darlington contin si prefinalul pe aceiasi placuta de siliciu si datorita contactului termic intre cele doua tranzistoare, instabilitatea termica este foarte mareDeci, trebuie subliniat ca este gresit a se monta prefinalii si finalii pe acelasi radiator, asa cum procedeaza foarte multi proiectanti de cablaje dupa acest forum... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Pai Remus, peste 90% din amplificatoarele profesionale au atit prefinalii cit si finalii pe acelasi radiator, oare toti sint necunoscatori?Ideea este ca IN GENERAL, tranzistorii darlington se folosesc in comutatie si in surse liniare stabilizate, in audio, desi au beta f mare sint slabi.Oare de ce proiectantii de amplificatoare de calitate, NU au folosit darlingtoane in conceptiile lor?Ieseau si mai ieftin, si spatiu mai putin ocupat, etc.Darlingtoanele NU sint stralucite, pentru audio. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Deci, trebuie subliniat ca este gresit a se monta prefinalii si finalii pe acelasi radiator, asa cum procedeaza foarte multi proiectanti de cablaje dupa acest forum...Depinde de compensarea termica:La dubletii Darlington, cu jonctiunile BE ale finalilor si prefinalilor inseriate cu tensiunea de polarizare, trebuie sesizate temperaturile ambelor tranzistoare in vederea compensarii termice. Asta se face cel mai simplu si mai ieftin plasand senzorul de temperatura (tranzistorul din superdioda), finalii si prefinalii pe un radiator comun. O alta cale ar fi plasarea si compensarea separata a finalilor si a prefinalilor (cu tranzistor si diode gen Leach-Amp sau cu doua tranzistoare in superdioda, unul pe radiatorul finalilor si unul pe cel al prefinalilor).La dubletii Sziklai (CFP), avand iesirea pe colectorii finalilor, trebuie compensati doar prefinalii, care se pot plasa pe un radiator separat impreuna cu senzorul de temperatura. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Tranzistorii finali disipa puterea P iar prefinalii disipa P/B, unde B este factorul de amplificare al unui tranzistor final. Cine disipa mai multa putere? Fenomenul de ambalare termica apare ca urmare a incalzirii unui tranzistor? Daca raspunsul este "da", de ce sa mai incalzesti inca un tranzistor aflat in lantul de amplificare stiind ca ii faci rau prin aceasta?Nu ne impiedica nimeni sa montam prefinalii pe un radiator adecvat.In imaginea de mai jos, tranzistoarele in capsula TO3 sint prefinalii; impreuna cu celelalte doua in capsula TO126 si tranzistorii finali (nu se vad in fotografie) formeaza un triplet - am utilizat frecvent aceasta topologie pentru etaje finale de putere mare. Etajul final este deosebit de stabil si nu am intilnit probleme in functionare (l-am realizat in citeva zeci de exemplare in urma cu citiva ani). Link spre comentariu
Letcon Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 offtopic:arata foarte bine se pot da si alte detalii despre schema sau etc? Link spre comentariu
scormonel Postat Noiembrie 16, 2011 Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 Ideea este ca IN GENERAL, tranzistorii darlington se folosesc in comutatie.Tranzistorii bipolari in general si mai ales darlingtonii au un comportament jalnic in comutatie neputandu-se depasii frecventa de 20 - maxim 40 Khz. De aici rezulta componente de dimensiuni relativ mari precum bobine de acumulare, respectiv transformatoare si condensatori de filtraj. In sursele actuale in comutatie se folosesc cu precadere mos-uri la frecvente ce curent depasesc 1 - 2 Mhz. Sursele in comutatie de pe placile de baza pentru alimentarea procesoarelor la 1 - 1,5 V si curenti de peste 60 amperi sunt un bun exemplu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2011 Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 Scormonel, era vorba de comutatie in joasa frecventa, nu la frecventele de zeci de Khz, acolo se folosesc mos-fet sau IGBT-uri. Remus, am lasat eu odata la un modul de-al meu, prefinalii nepusi pe radiator, comportamentul modulului a ramas neschimbat dupa ceva timp de ascultat muzica(2-3ore), pe dummy load de 8 ohm+o boxa de 8 ohm paralel(adica 4 ohm), radiatorul finalilor era cald, cu putin mai mult decit temperatira prefinalilor care erau calzi doar. In continuare voi merge pe principiul finali+prefinali, pusi pe acelasi radiator, evident impreuna cu superdioda. In idee, eu discutam de amplificatoare de putere mare (peste 500W), nu despre chestii mici de 50-150W. Oricum ideea principala este ca darlingtoanele nu sint stralucite in audio, insa faceti cum va taie capul, folositi-le. Succes! Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 16, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2011 Nici eu nu vorbesc de puteri de 500w, eu vreau sa ii folosesc intr-un amplificator de maxim 75w, mai ales ca nu am decat 2 perechi (m-am gandit ca ar fi pacat sa ii tin aruncati aiurea mai ales ca sunt originali)Din cate imi aduc aminte tranzistoarele le am de la un prieten care le-a scos dintr-un amplificator nemtesc vechi de seama cu taica (cred ca era telefunken)Si pina la urma o sa fac o schema mai simpla pentru ca nu am mai multi sa pun in paralelMultumesc mult celor care mi-au dat cate o idee si mai ales pentru scheme Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 17, 2011 Partajează Postat Noiembrie 17, 2011 Acum cateva zile am dat peste niste tranzistoare darligton 2 x GP140 si 2 x GP145 de la Texas InstrumentsFoile lor de catalog nu le-am gasit (sunt foarte vechi) dar se pare ca sunt echivalente cu BDW 83C si BDW 84C...Sînt TIP140/145 http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/I/P/1/TIP140.shtmlNu-i poţi folosi decît la maxim +/-30V, scoţi vreo 30W/8 Ohmi. Telefunken făcea toate finalele de combine cu pick-up la +/-25V şi 25W. Alege orice schemă complementară, nu există vre-una specială ptr ei.P.S. Trz Darlington sînt foarte buni în audio, ptr asta au şi fost proiectaţi, cu rezistenţe şi diode încorporate (excepţie unele modele industriale), restul sînt aberaţii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum