Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplif cu Darlington in final

Postări Recomandate

Acum cateva zile am dat peste niste tranzistoare darligton 2 x GP140 si 2 x GP145 de la Texas InstrumentsFoile lor de catalog nu le-am gasit (sunt foarte vechi) dar se pare ca sunt echivalente cu BDW 83C si BDW 84CAs dori o schema sa fac un amplificator cu acesti tranzistori eventual chiar o clasa a daca are cinevaM-am uitat la sectiunea Scheme de amplificatoare si am vazut ca a fost postata la un moment dat o schema cu BDW-uri dar se pare ca nu mai eMultumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am facut amplifuri cu integratu asta. Pare interesant, simplu si destul de ''vechi''

As vrea o schema cu tranzistoare. Un amplificator in clasa A as fi curios sa vad cum se aude ca nu am facut pina acum

Pina la urma daca nu gasesc incerc varianta cu TDA7250

Multumesc flores72 pentru schema

Link spre comentariu

As dori o schema sa fac un amplificator cu acesti tranzistori

Poti utiliza o schema "normala" cu prefinali+finali in configuratie complementara - vei monta tranzistoarele de putere darlington in locul perechii prefinal+final. Vei respecta SOA din foaia de catalog a tranzistoarelor tinind cont de tensiunea de alimentare a amplificatorului si impedanta de sarccina.
Link spre comentariu

Daca vreti sa faceti ceva mai deosebit si aveti experienta necesara, incercati aplificatorul paX al lui Jan Didden publicat in Elektor. Trebuie insa sa realizati polarizarea finalilor cu superdioda; finalii Sanken folositi in original au diode interne de compensare a temperaturii (gen thermal trak). Si sunt relativ rapizi.

Link spre comentariu

Daca vreti sa faceti ceva mai deosebit si aveti experienta necesara, incercati aplificatorul paX al lui Jan Didden publicat in Elektor. Trebuie insa sa realizati polarizarea finalilor cu superdioda; finalii Sanken folositi in original au diode interne de compensare a temperaturii (gen thermal trak). Si sunt relativ rapizi.

M-ar interesa ceva mai deosebitAi cumva schema la indemana?
Link spre comentariu

De construit, poate sa-l construiasca oricine; de publicat schema sau articolul, numai cel ce detine drepturile de autor, in cazul acesta editura Elektor (sau Elektuur). Nici autorul schemei nu a putut s-o publice in intregime pe site-ul sau. Caz asemanator: circuitul XD al lui Douglas Self publicat intr-o versiune f. trunchiata in cartea sa.V-am trimis articolele respective; publicati-le daca doriti.

Link spre comentariu

Tranzistorii darlington contin si prefinalul pe aceiasi placuta de siliciu si datorita contactului termic intre cele doua tranzistoare, instabilitatea termica este foarte mare. Practic acesti tranzistori se ambaleaza termic pana la distrugere. Sunt mai nimeriti pentru aplicatii in curent continuu de actionat relee, electromagneti, motoare decat amplificatoare audio. Au fost folositi si in cateva proiecte datorita pretului atractiv. Pun o schema la care pentru compensare termica am folosit niste grupuri dioda rezistenta in emitori. Daca eventual doreste cineva sa-l construiasca sa amplaseze diodele dintre bazele finalilor in contact termic cu radiatorul sa se realizeze compensarea termica. La prototip eu le-am lipit direct pe terminalele de baza ale finalilor sa se incalzeasca de la acestia. Scoate 50W in 8 ohmi sub 0,1% distorsiuni si am folosit cele mai ieftine componente ce le aveam.

post-18126-139829337863_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări