Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DAC 4 x TDA1541 NOS

danzup

Postări Recomandate

:101 A fost mega bal. Cu mese pline de DAC-uri, scoala de design si muzica.O alta concluzie a fost ca deja putem spune ca in situatia asta chiar conteaza machingul aparatelor din lantul audio (inclusiv cablurile).A fost o intilnire atelier foarte constructiva.Multumim Dan!

DACul 4x1541 poate fi imbunatatit in continuare , pentru rezultate acustice de exceptie . In varianta audiata , are un sunet tipic analogic de mare calitate , asemanator cu sunetul unui magnetofon Akai sau Revox !Preferintele mele : CD Philips cu 1541 ( HiEnd absolut ) , DACul cu CS al lui 7mari ( foarte accesibil dar a furat startul , avand doar ! 24 biti , reclock si upsampling etc , sunet tipic de interpretare LIVE pe scena !!! ) , DACul cu AD lui Cata , 1/2 din DACul cu 4x 1541 pentru partea de inalte , DACul cu 4x1541 echipare full pentru bass . Auditiile au fost realizate pe un amplificatoare cu lampi , astfel : un PP foarte mic , stil vintage , aproximativ 2x 4W RMS cu triode 6N13 , care are rezultate deosebite doar la joase , iar restul auditiilor pe un amplificator SE cu pentoda GU50 ( preferata mea ) de 2x 12W RMS , foarte muzical , precis si neutru , cu bass corect si un soundstage exceptional , specific amplificatoarelor SE . Ambele amplificatoare sunt dpdv calitativ excelente , proiectate si construite de DanZup , gazda evenimentului , un om total deosebit .Altfel spus , trecand peste mici diferente de nivel datorate solutiilor constructive ( 16 sau 24 biti ) sau conexiunii de intrare ( coax sau optic ) , buffer-e cu discrete jFET , lampi sau op amp , toate au prestat cel putin bine . Diferente totusi exista , la nivel de nuante .Diferentele majore au fost la calitatea transportului , Philips fiind mult superior lui Sony , care a fost o dezamagire crunta ............in toate , Philips is the best !
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 118
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Liviu Ianush

35

• zal

25

• Catalin C.

14

• danzup

14

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sunt multe de spus legate de subiectul multiDAC.

Pot spune ca:

- sursele care alimenteaza TDA 1541 sunt foarte importante +5, -5 si -15 trebuie nu numai sa fie stabilizate , dar trebuie sa aiba un zgomot extrem de redus (de obicei se face Salas shunt)

- foarte important este cum decuplam DAC-ul cu cei 14 condensatori de decuplaj trebuie sa fie cu o toleranta foarte mica (1%). De asemenea am remarcat ca asezarea in MSB a unui condensator de valoare mare (470nF, 1uF sau 2uF ajuta bine la partea de bas; unii baga aici tantal sau electrolitici - este total gresit; se introduce astfel o eroare de pina la 6 LSB). De asemenea structura 2x8,2 nF, 2x33 nF, 100 nF, 220 nF, 1uF face ca sunetul sa fie clar si bine definit si se cistiga si la inalte(este bine explicat de ce aceasta configuratie la Ultimate DAC si aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=80783&f=26#p721776).

- Demreclock, musai (am testat 2 scheme simple si cu eficienta maxima https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/Dac2x1541#5674466526094235490 - de la Catalin C. https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/Dac2x1541#5667019917721689826)

- daca se prefera conversia I/V cu rezistor (trebuie sa fie foarte bun si cu toleranta f. mica) - dar sunt alte tipuri de conversii mai performante... :da

- ce nu am facut: atenuarea I2S si ... (sunt multe dar inca experimentez)

Ca etaj de iesire sunt 3 variante: OPA, JFET si lampa fiecare cu avantajele sale. (JFET se pare ca este campion). Si aici este o intreaga poveste. Cine a experimentat mai mult ne poate spune.

Acum de ce mai multe DAC-uri? Se reduc erorile LSB (se imparte la radical din numarul de dac-uri) si implicit creste definitia si claritatea.

Sunt opinii pro si contra dar maxim s-a ajuns la 32 de DAC-uri in paralel. Peste 4 DAC-uri diferentele se pot doar masura cu osciloscopul.

Acum 2 DAC-uri le poti monta: piggyback (calare unul peste altul pin la pin pina la n DAC-uri), paralel (dual mono sau fiecare canal al TDA in mod stereo si apoi insumate iesirele DAC-urilor si diferential-balanced) fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

Am vrut un pic sa explic de ce a fost atita entuziasm :jytuiyu insa invit pe userii experimentati sa dezvolte.

De ce TDA 1541? Pentru ca este facut cu o tehnologie (arhitectura R2R) care a incetat sa mai fie folosita prin anii 90 si reda cel mai bine spectrul armonic.

Similare ar mai fi AD 1862 si PCM 1702, PCM 1704 . Acestea au fost ultimele apoi sa trecut la tehnologia delta/sigma (...).

Link spre comentariu

Buna seara,Incep prin a multumi lui Dan care a avut amabilitatea de a ne gazdui pe toti si evenimentul in sine.Impartasim aceeasi pasiune si faptul ca ne intalnim ne aduce bucurie. Sper sa ne intalnim mai des si sa avem mai multe realizari.Si in opinia mea DAC-ul 4x1541 are sunetul cel mai vibrant si mai cald. DAC-ul CS si cel AD1855 (al lui Catalin) sunt mai apropiate intre ele, fiind mai putin vibrante, dar transparente si luminoase.De precizat ca DAC-ul 4x1541 a beneficiat si de un preamplificator pe lampa, care in mod cert si-a pus amprenta asupra rezultatului. Concluzia a fost insa ca modul in care este compus sistemul conteaza, de exemplu, DAC-ul CS se auzea cel mai bine cu amplificatorul PP 6N13 (preferatul meu).Eu as merge si mai departe si as spune ca sunetul fiecarui DAC are frumusetea lui si este potrivit cu un anume stil muzical. Daca as detine eu toate piesele participante la auditie (DAC-uri, amplifuri), fiecare lant ar fi folosit pentru o anume situatie. De exemplu, pentru un sunet putin complex, cu frecvente predominant medii si inalte, cu mai putine joase, as folosi DAC-ul CS sau AD. Dimpotriva, pentru un sunet mai complex, cu o gama larga de frecvente, as pune la treaba DAC-ul 4x1541.O mentiune speciala merita a fi facuta pe marginea transportului Philips re-modat de Liviu: excelent!Participant de la distanta a fost Gabi Becheanu, colegul nostru care a urmarit indeaproape evenimentul si a fost interesat de rezultate. Il salutam!Salutari tuturor participantilor si cititorilor si la mai multe realizari!

Link spre comentariu

Deşi am lucrat vineri noapte pînă la 3:00, nu am reuşit să termin de bricolat la un cd diferit ca concepţie şi realizare de celelalte şi cu care aş fi vrut să vin la întîlnire. Deocamdată vă arăt doar atît:

Link spre comentariu

Deşi am lucrat vineri noapte pînă la 3:00, nu am reuşit să termin de bricolat la un cd diferit ca concepţie şi realizare de celelalte şi cu care aş fi vrut să vin la întîlnire. Deocamdată vă arăt doar atît:

In ce player (daca nu este secret...)? Nu poate fi chiar orice, avand un S1...Devin invidios...
Link spre comentariu

SalutCum spunea si Marius am urmarit ce sa scris aici, folosesc si eu unul din DAC uri, este vorba de cel cu CS4398 doar ca eu am prima versiune fara USB si placuta de UP Sampling dar cu trafuri pe intrarea SPDIF in schimb mai am un DAC cu 4XPCM 1704K, DIR 9001 si PMD100 pentru HDCD, cind va fi functional si pus in cutie am sa ai fac o prezentare si poate chiar am sa il trimit la Bucuresti sa il ascultati si voi.Bafta multa si astept cu interes urmatoarele modificari si teste.

Link spre comentariu

Sa te bucuri de sunetul lui. Ai inlocuit tot cu 100 nF (220) sau folosesti metoda din Ultimate Dac (prima versiune)?Sa incerci sa imbunatatesti si partea de alimentare , o sa fii surprins de schimbare. :da
Link spre comentariu

Mulţumesc! Am modificat/separat/îmbunătăţit parţile de alimentare, fiind vorba un cd cu 2 trafo şi 2 plăci distincte, cea a mecanismului şi cea a dacului + ieşirea. Era proiectat să meargă permanent, nu avea întrerupător de reţea. :nebunrau: Acum merge totul relativ rece/călduţ. Pe partea de audio, am făcut doar o modificare minoră la ieşire, am separat mufele cu semnal fix de cele cu semnal variabil. Am pus un radiator pe SAA7220B/P, poate să-i pun unul mai mare cu prima ocazie. În rest e stoc, cum s-ar spune, nici nu am de gînd să-i fac ceva, sună prea bine după urechile mele.Apropos de cond de la ieşire, are 50uF nepolarizat (4 x 100uF + 4 x 100uF antiparalel), cu etaje de ieşire complementare (superdiode din 3 x 1N914, alte alea...).Am să vi-l prezint la următoarea întîlnire. Momentan arată aşa, cu toate modificările.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări