fum3z Postat Noiembrie 2, 2011 Partajează Postat Noiembrie 2, 2011 Stie cineva vreo metoda mai buna sa scap de zgomotul bobinelor din alimentarea DC/DC a procesorului?E vorba de un laptop HP compaq cu procesor core2 duo. Stiu ca zgomotul apare din cauza capabilitatii procesorului sa faca speedstep. Am incercat si cu un procesor dual core T1600 (fara speedstep), pe aceeasi placa de baza si asta e foarte silentios.Am citit tot felul de metode, sa instalez RightMark CPU sa ma joc cu optiunile pe acolo (C4, popup mode), sa umblu pe la setarile USB. Am citit pe un forum de un tip care si-a acoperit placa de baza cu silicon )Ma intereseaza o metoda de rezolvare fizica nu ceva software cu efecte secundare.Folosesc un incarcator universal (facut pe vapor probabil) si ma gandesc sa nu aiba destula filtrare...o sa incerc sa mai adaug ceva C-uri. Incarcatorul universal nu are nici o tensiune pe pinul central al mufei de alimentare. Acest smart pin, cum ii zice, cica ar ajuta la economisirea de energie si la funcionarea corecta a procesorului. Ma gandesc sa nu fie si din cauza lui.Am mai avut un HP care pe bateria scartzaia in ultimul hal si cand ii bagam incarcatorul (original cu 19V pe pinul central) devenea foarte silentios. Multumesc! Link spre comentariu
pinky Postat Noiembrie 2, 2011 Partajează Postat Noiembrie 2, 2011 Nu mai adauga niciun fel de C-uri in sursa. Daca e mai veche de 2 ani, poti sa inlocuiesti C-urile. Alea sunt calculate impreuna cu bobina pentru frecventa sursei in comutatie.Pinul central de la HP-uri este legat in sursa la o memorie ( arata ca un tranzistor cu 3 pini ) in care este stocata informatia despre alimentator. Aceasta memorie nu este alimentata din sursa si de aceea nu ai niciun fel de tensiune pe pinul central. Atunci cand se conecteaza la laptop memoria este citita de laptop. In functie de ce citeste de pe alimentator, foloseste puterea alimentatorului in mod "eficient". Sunt unele HP-uri care nu incarca bateria daca nu vede ce fel de alimentator este.Cat priveste "scartzaitul", nu am intalnit aceasta manifestare asa ca nu pot sa-ti zic cauza si modul de reparare. Scartzaitul poate aparea din cauza devalorizarii condensatorilor sau un joc prea mare al spirelor bobinelor. Ca sa elimin jocul spirelor din bobine poti sa incerci sa pui lac sau rasina epoxi ( Poxipol ) sau SuperGlue. Condensatorii de filtrare de pe alimentarea CPU poti sa-i masori, daca nu sunt multi si daca poti sa-i dai jos. Astia sunt mai multi pusi in paralel. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Noiembrie 3, 2011 Partajează Postat Noiembrie 3, 2011 @ pinky: Bobinele nu sunt expuse, sunt capsulate... cam greu sa le faci sa taca cu epoxidica sau lipici. Daca zici ca apare numai in speedstep (la viteza mica banuiesc), designul convertorului in sine e de vina, oscileaza la sarcina mica. Din pacate nu prea ai ce sa'i faci. Link spre comentariu
fum3z Postat Noiembrie 3, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2011 Nu mai adauga niciun fel de C-uri in sursa. Daca e mai veche de 2 ani, poti sa inlocuiesti C-urile. Alea sunt calculate impreuna cu bobina pentru frecventa sursei in comutatie.Pinul central de la HP-uri este legat in sursa la o memorie ( arata ca un tranzistor cu 3 pini ) in care este stocata informatia despre alimentator. Aceasta memorie nu este alimentata din sursa si de aceea nu ai niciun fel de tensiune pe pinul central. Atunci cand se conecteaza la laptop memoria este citita de laptop. In functie de ce citeste de pe alimentator, foloseste puterea alimentatorului in mod "eficient". Sigur te referi la Dell cand zici de acel pin de comunicatie. Acolo intr-adevar exista o problema cu incarcatoarele special facute pentru laptopul respectiv. Si asta o stiu sigur. Dell-ul nu da nici o tensiune pe pinul central dar in schimb are o mica memorie in incarcator ce comunica cu laptopul si da sau nu da drumul la incarcarea bateriei.La HP treaba sta un pic altfel. Pe pinul central trebuie sa fie o tensiune de ~19Vcc, dar nu e o bara de alimentare, ci ajuta laptopul sa ceara incarcatorului cat curent are nevoie sa mearga in parametri optimi.Vezi aici: http://nerdipedia.com/tiki-index.php?pa ... op+chargerFenomenul de CPU whine (scartzaitul ala, sunet piezoelectric) apare in momentul cand procesorul face speedstep, adica cere placii de baza tensiune mai mare sau mai mica in intervalul 1V si 1,25V (in cazul meu). Atunci bobinele incep sa cante, sa vibreze, de condensatori nu stiu ce sa zic. Cel mai tare se aude in momentul cand CPU este la tensiunea minima, deci fara incarcare.Acest fenomen este foarte intalnit, este mai dureros pentru o persoana ce aude bine frecventele inalte. Chiar si la laptopurile noi de generatie procesorului "I" au aceasta problema, este si un poll facut undeva pe un forum cu cele mai "zgomotoase procesoare" si placi de baza :DCand ziceam sa adaug niste C-uri nu ma refeream sa ii pun pe placa de baza ci in incarcator. Am condensatori ce lucreaza bine in comutatie.E buna treaba cu siliconul sau cu lacul pe bobine, doar ca nu pot sa ajung la spirele bobinelor si nici nu vreau sa fac ca tipul ala de pe forum.notebookreview care si-a turnat silicon pe 60% din placa de baza. Ce e drept zice el ca a scapat de zgomot. @Th3_uN1Qu3 am vazut ca ai postat exact la subiectul ala. Link spre comentariu
pinky Postat Noiembrie 3, 2011 Partajează Postat Noiembrie 3, 2011 Aha, ai dreptate. Era in Dell Din pacate nu te-am ajutat. Dar macar ti-am facut conversatie Asa voi putea urmari si eu topicul sa vad discutii despre acest subiect. Link spre comentariu
Vizitator danielchirita Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 Salut,Si laptopul meu este afectat de aceasta problema. E un Lenovo Thinkpad E420, are o luna, si zgomotul l-am auzit din prima zi.Am vazut totusi ca sunt foarte multe laptopuri afectate de aceasta problema.Intrebarea mea este: acest "CPU whine" poate afecta in timp functionarea placii de baza?Mentionez ca am cunostinte de electronica de nivel minim.Va multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum